استان قزوین از قدیمی‌ترین حوزه‌های تمدنی ‌ایران است که بر اساس یافته‌های باستان‌شناسان، سابقه سکونت در آن به 10 هزار سال می‌رسد. شهر قزوین حدود ‎100 سال پایتخت ایران در دوره صفویه بود.
کد خبر: ۳۷۹۱۷۸

 به گزارش واحد مرکزی خبر و به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین این استان با 2500 اثر شناسایی شده که 1200 اثر آن ثبت شده است و 12 درصد از بناهای تاریخی کشور رتبه نخست را در این زمینه داراست.

محمدمهدی رضاپور می‌افزاید: امامزاده چهار انبیاء، امامزاده حسین، عالی‌قاپو، حسینیه امینی‌ها، قلعه ‌الموت، سرای سعدالسلطنه، مجموعه باغ فرهنگی، آب‌انبارها، دریاچه اوان، دره اندج‌رود، برج‌های خرقان و غارها و کاروانسراهای متعدد از جمله این آثار است.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان هم می‌گوید: به‌ علت موقعیت خاص جغرافیایی و جاذبه‌های تاریخی و براساس آمارهای این اداره کل، پلیس راه و سازمان پایانه و حمل و نقل استان قزوین، سالانه40 میلیون مسافر بویژه در تعطیلات نوروز به صورت عبوری از اماکن مذهبی، گردشگری و تاریخی استان بازدید می‌کنند.

نادر محمدی می‌افزاید: گردشگران به صورت عبوری از اماکن گردشگری استان بازدید می‌کنند و به همین دلیل درآمدی برای قزوین ندارد.

وی می‌گوید: دفتر اسکان بشر سازمان ملل متحد در هر قاره، شهری را که قابلیت و ظرفیت گردشگری دارد ولی در آن زمینه توسعه نیافته باشد، به عنوان پایلوت گردشگری انتخاب می‌کند که در آسیا، شهر قزوین به عنوان پایلوت گردشگری انتخاب شده است.

محمدی ادامه می‌دهد: در این زمینه با همکاری دفتر اسکان بشر سازمان ملل متحد، آثار تاریخی سرای سعدالسلطنه، برجهای خرقان آوج و مجموعه باغ فرهنگی قزوین در دست بازسازی و مرمت است که برای بازسازی مجموعه باغ فرهنگی نیاز به خریداری مغازه‌ها و واحدهای مسکونی اطراف آن است که درصدد تملک این واحدها و توافق با صاحبان آنها هستیم.

دریاچه اوان هم به سرمایه‌گذار خصوصی واگذار شده است و سرمایه‌گذاران باید موافقتنامه تامین و طرح جامع سرمایه‌گذاری در منطقه گردشگری مورد نظر را ارائه کنند تا تسهیلات به آنها پرداخت شود. دریاچه زیبای اوان در نیمه شمالی الموت شرقی در دامنه کوه خشچال و در فاصله 75 کیلومتری شهر قزوین قرار دارد.

این دریاچه که بیش از 70 هزار متر مربع مساحت دارد، در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا واقع شده ‌است و طول آن در طویل‌ترین قسمت 325 متر و عرض آن 275 متر است که همه‌ساله پذیرای گردشگران زیادی از داخل و خارج و محل مناسبی برای ماهیگیری، شنا و قایقرانی و در پاییز مامن پرندگان مهاجر مانند قو، غاز، مرغابی و در زمستان با توجه به برودت هوا و یخ زدن سطح آن قابل استفاده برای اسکی بازی است.

یکی از ساکنان روستای اوان منطقه الموت می‌گوید: دریاچه اوان از زیباترین دریاچه‌های کشور است که با فراهم کردن امکانات گردشگری و رفاهی می‌تواند در رونق گردشگری نقش مهمی داشته باشد اما متاسفانه تاکنون توجه‌ای به آن نشده است.

یکی از گردشگران کشور ترکیه هم خاطرنشان می‌کند: صنعت گردشگری ایران باید حرفه‌ای اداره شود.

سمیل می‌افزاید: حمل و نقل و هتل از ابزارهای تاثیرگذار در توسعه صنعت جهانگردی است که در ایران باید به آنها توجه کرد.

سمیل با اشاره به آثار تاریخی و گردشگری استان قزوین تصریح می‌کند: بنای چهل‌ستون، حسینیه امینی‌ها، قلعه الموت و بنای تاریخی حمدالله مستوفی را دیده‌ام و این اماکن بی‌نظیر است، ولی تا آنجایی که من پی بردم از این آثار ارزشمند استقبال کمی می‌شود به طوری که من در مدت 2 روز اقامتم در شهر قزوین تعداد انگشت‌شماری بازدیدکننده دیدم.

در همین حال معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین، کمبود اماکن و امکانات اقامتی را مشکل جذب گردشگر بیان می‌کند و می‌گوید: در چند سال گذشته ساخت 3 هتل در این استان آغاز شده که یکی از این هتل‌ها در تاکستان و 2 هتل 4 ستاره در قزوین است که هتل‌های قزوین بویژه هتل نصر به علت دریافت نکردن تسهیلات بانکی با مشکلات مالی مواجه شده و نتوانسته‌ مراحل ساخت را به پایان برساند و ساخت هتل دوم هم در ماه‌های اخیر آغاز شده است.

وی اضافه می‌کند: ضریب اشغال هتل در قزوین بیشتر از 70 درصد و عدد مناسبی برای توسعه هتلداری است که نشان از نیاز استان به مراکز اقامتی بیشتر دارد.

محمدی می‌گوید: در استان قزوین برای جبران کمبود اماکن اقامتی و برطرف کردن نیازهای 5 سال آینده، ساخت 12 هتل و دست‌کم 4 مهمانپذیر ضروری است.

مدیرکل میراث فرهنگی و صنایع دستی هم می‌گوید: متاسفانه قزوین هنوز یک شهر گردشگری نیست و به علت کمبود اماکن و امکانات اقامتی، مسافران و گردشگران گاهی فقط چند ساعتی در این شهر حضور دارند.

محمدمهدی رضاپور می‌افزاید: استان قزوین در فاصله حدود 150 کیلومتری پایتخت قرار دارد و این موقعیت ممتازی برای این استان برای جذب گردشگر است زیرا 40 میلیون مسافر و گردشگر از این استان عبور می‌کنند، البته فقط حدود یک میلیون و 800 تا 900 هزار نفر از اماکن دیدنی آن بازدید می‌کنند.

وی ادامه می‌دهد: یکی از مهم‌ترین و جدی‌ترین چالش‌های این اداره، آزادسازی بناهای تاریخی است زیرا میراث فرهنگی برای این که یک بنای تاریخی را آزاد کند، باید مکان‌های اطراف آن را خریداری کند و تملک مکان‌های اطراف بنای تاریخی نیاز به اعتبار زیادی دارد که در توان دولت نیست.

رضاپور اضافه می‌کند: به عنوان مثال آزادسازی و تملک بناهای تاریخی چند سال طول می‌کشد که مهم‌ترین آنها را می‌توان از خانه‌های تاریخی یزدی، میریان زاده، امام جمعه، خطیبی، سید محمود بهشتی و اسدی و گرمابه‌های بلور، حاج میرحسن و حمام قجر شهر قزوین نام برد.

وی با اشاره به لزوم برنامه ریزی برای جلوگیری از ساخت برج در اطراف بناها و آثار تاریخی می‌افزاید: امروز دغدغه شهر، دیگر بناهای گلی و قدیمی نیست بلکه شهرسازی کنونی موجب شده است نتوان حتی از ارتفاعات، مکان‌ها و آثار تاریخی نظیر گنبدها را مشاهده کرد.

وی تصریح می‌کند: برج آبادگران در خیابان فردوسی شهر قزوین در اطراف عمارت تاریخی خانه سید حسین بهشتی و ساختمان‌های چهار و پنج طبقه اطراف دولتخانه صفوی از جمله این موارد است.

وی ادامه می‌دهد: قزوین استعداد خوبی برای جذب گردشگر دارد و در ایـن زمینه اقداماتی هم شده است که برای104 طرح موافقت اصولی صادر شده و 17 طرح هم در دست ساخت است و بازسازی آثاری مانند مجموعه باغ فرهنگی، دولتخانه صفوی، سرای سعد‌السلطنه، عالی قاپو، مسجدالنبی، حسینیه امنی‌ها، قلعه‌های الموت، لمبسر و میمون دژ، آب انبارها، حمام قجر و بازار وزیر انجام شده و یا در دست مرمت است.

مدیرکل سازمان میراث فرهنگی استان قزوین با اشاره به این که 15 روستای استان هم به عنوان روستاهای هدف گردشگری و 16 منطقه هم برای توسعه گردشگری در نظر گرفته شده است، یادآور می‌شود: برای رفاه حال گردشگران در منطقه الموت هم خانه‌های روستایی با عنوان طرح کاشانه‌های روستایی (شبیه مسافرخانه) امسال ساماندهی شده است.

رضاپور می‌افزاید: کاشانه‌های گردشگری طرحی است برای تبدیل خانه‌های روستایی که دارای ارزش معماری سنتی هستند که با موافقت صاحبانه، این واحدها به اقامتگاه گردشگران تبدیل می‌شود.

وی با بیان این‌که طرح کاشانه‌های روستایی در20 روستای منطقه الموت انتخاب شده است، می‌گوید: این اداره کل به صاحبان کاشانه‌های روستایی بر اساس امکاناتی که فراهم می‌کنند در قالب پرداخت تسهیلات بلاعوض کمک می‌کند.

تنوع اقلیمی، طبیعی، مذهبی و میراث فرهنگی و تاریخی شگفت‌انگیز و بی‌نظیر ایران به ویژه استان قزوین می‌طلبد که مسوولان این استان با ایجاد مراکز اقامتی و پذیرایی و فراهم کردن امکانات رفاهی زمینه جذب هرچه بیشتر گردشگران را برای رشد و توسعه فراهم کنند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها