کاهش تولید سیر‌ در همدان

سیر از آن دست محصولات زراعی است که از مزیت‌های اقتصادی ویژه‌ای برای رقابت در بازارهای تجاری و طب گیاهی و دارویی دنیا برخوردار است. با این حال بروز مشکلاتی چون قیمت پایین، اقتصادی نبودن روند تولید آن، نبود صنایع تبدیلی، کم آبی، سیستم کاشت سنتی و استفاده از کودهای حیوانی و واردات گسترده سیر از چین منجر به کاهش تولید آن بخصوص در یکی از اصلی‌ترین قطب‌های تولیدش در کشور، یعنی استان همدان شده است. این مشکلات سبب شده استان همدان که زمانی میزان تولید قابل توجهی سیر داشت امروز تولید محدودی داشته باشد. به گفته سید‌مجید مختار‌ موسوی، رئیس اتاق بازرگانی استان همدان، در این شرایط، ‌با ادامه واردات سیر چینی، بازار صادرات سیر ایرانی به طور جدی با خطر مواجه می‌شود.
کد خبر: ۳۴۷۲۲۷

تولید 30 هزار تن سیر در سال جاری

فریبا بیات، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی استان همدان با بیان این‌که در سال جاری میزان تولید سیر استان 30 هزار تن بوده است به خبرنگارجام‌جم در همدان می‌گوید: استان‌های زنجان، مازندران، گیلان و خوزستان در کنار استان همدان از تولیدکنندگان عمده سیر کشور هستند.

بیات در ارتباط با اصلاح شیوه‌های آبیاری و کوددهی و تاثیرات آن در افزایش روند تولید سیر تاکید می‌کند: با توجه به بحران کنونی آب و لزوم استفاده بهینه و پایدار از منابع آب موجود، در زراعت سیر استفاده از سیستم آبیاری تیپ سبب کاهش 54 درصدی در آب مصرفی و افزایش 138 درصدی در کارایی مصرف آب می‌شود.

وی با تأکید بر لزوم بسته‌بندی مناسب سیر تصریح می‌کند: بسته‌بندی باید به نحوی باشد تا کمترین آسیب‌های مکانیکی به محصول سیر وارد شود، کما این‌که آسیب‌های انباری از مهم‌ترین عواملی است که سبب ضایع شدن پیازها و غده‌ها و افت کیفیت پس از برداشت آنها می‌شود که با روش‌های مختلفی مانند شرایط مناسب نگهداری از نظر دما و رطوبت یا استفاده از ترکیب‌های شیمیایی می‌توان مقدار ضایعات را کنترل کرد.

در همین حال حسین قادری، مدیر تعاونی تخصصی سیر و صیفی استان همدان معتقد است: نبود برنامه مشخص برای تولید، نبود صنایع تبدیلی، عدم دسترسی به بذر مرغوب، هزینه بالای تولید، عدم بیمه محصول، مسائل بازاریابی، صادرات و مشکلات آن و کم‌آبی از مشکلات موجود تولید سیر است.

وی برای بهبود این وضعیت بر لزوم ایجاد انبارها، کنترل واردات سیر، رایزنی در مورد صادرات آن، اختصاص تسهیلات کم‌سود، افزایش سرمایه در گردش، تولید بذر سالم و جایگزینی ادوات تاکید می کند .

افزایش واردات

مسعود بکایی، معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی همدان نیزاز واردات 12 هزار تن سیر در سال 1386 و 6 هزار تن در سال 1387 خبر می دهد ، بدون آن‌که به وضعیت واردات آن در 2 سال اخیر اشاره کند .

او می‌گوید: علاوه بر ارقام یاد شده که به‌طور رسمی وارد کشور شده ، واردات قاچاق سیر به ایران نیز صورت می گیرد که از میزان آن اطلاع درستی در دست نیست .

به گفته بکایی، با وجود این وضعیت، صادرات محصول سیر ایران روند رو به رشدی دارد .

معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی همدان می گوید : در سال 89 با 2500 تن نسبت به سال‌های اخیر بیشترین صادرات را داشته‌ایم که این رقم در سال‌های 87 و 88 هزار و 700 تن بوده است همچنین واردات ما نیز نسبت به صادرات بیشتر شده است.

به عقیده کارشناسان ، برای نجات تولید و صادرات سیر ایرانی می‌توان با ایجاد شرکت‌های سهامی، جایگزینی ماشین‌ها و روش مکانیزه به جای روش سنتی، راهیابی نیروی انسانی به کارخانه‌ها و بسته‌بندی مناسب، افق روشنی را در حفظ بازار صادراتی این محصول ارزشمند رقم زد...

معصومه علیزاده - پونه شیرازی / جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها