رونمایی 13 اثر نفیس تاریخی

گنجینه جدیدی از آثار خطی و فرهنگی، شامل 13 اثر نفیس، امروز یکشنبه در مراسمی در مجموعه دایرة‌المعارف انسان‌شناسی و موزه آثار خطی و فرهنگی، توسط مرتضی مقتدایی رییس حوزه علمیه قم رونمایی شد.
کد خبر: ۲۸۱۶۱۸
به گزارش ایرنا، در این مراسم که با حضور اندیشمندان و شخصیت های برجسته حوزوی، پژوهشی و فرهنگی کشور برگزار شد، مجموعه ای از کتب خطی و نسخ منحصر به فرد قرآنی به نمایش درآمد.

"دکتر محمد صادق محفوظی" رییس مرکز دایره المعارف انسان شناسی و موسسه پژوهشی ابن سینا در این مراسم، کتاب تفسیر کشاف زمخشری دوجلد مربوط به سال 900 هجری قمری، قرآن کریم برای ناصرالدین شاه قاجار به کتابت مسیح موسوی طالقانی امام جمعه وقت تهران، قرآن کریم به خط محمدرضا خوانساری کتابت شده برای معتمد السلطان، قرآن کریم به خط ابوالقاسم شریف کتابت شده برای فتحعلی شاه قاجار و کتاب الحروف ابراهیم فقیرسنه 800 هجری قمری که در شرح کلمات قرآن کریم است را از جمله این آثار برشمرد .

شش دفتر مثنوی معنوی به خط کامل هراتی مربوط به دوران تیموری سال 842 هجری قمری ، هفت پیکر نظامی گنجوی دوران تیموری به قلم گیسو شاه ، اسفار اربعه ملاصدرا با تعلیقه مرحوم عصار ، کتاب
نهج‌البلاغه شرح زیج الغ تالیف درویش الحاج عباس در قرن 12 هجری قمری ، قطعه خط دعا به خط محمد ابن احمد نیریزی، دعای تحویل شمس به خط احمد طباطبایی و کلیات خواجوی کرمانی مربوط به سنه 830 هجری قمری که توسط یکی از شاگردانش همزمان با زندگی خواجو پایان یافته، از دیگر آثاری است که در این مراسم رونمایی شد.

محفوظی، با اشاره به تابلوی نقاشی با عنوان "صحرای محشر و ساقی کوثر" به قلم محمد حسین نقاشباشی مربوط به قرن 13 و دوره فتحعلی شاه قاجار، گفت: این نوع نقاشی در میان نقاشی های دوره صفوی و قاجار کمتر دیده شده و در میان 10 هزار نقاشی مجموعه دایره المعارف انسان شناسی منحصر به فرد است.

وی اظهار داشت: در مرکز دایره المعارف انسان شناسی بیش از 7 هزار مجلد قرآن خطی و نزدیک به 30 هزار اثر خطی نگهداری می شود.

این مجموعه حدود 100 هزار اثر خطی و فرهنگی در اختیار دارد که شامل کتابخانه آثار خطی و موزه آثار فرهنگی و تاریخی است و قدیمی ترین قرآن موجود در این مرکز نیز مربوط به قرن اول هجری به کتابت کوفی و نگاشته شده بر روی پوست می باشد.

البته، آنطور که رییس مرکز دایره العمارف انسانی شناسی گفته، در این مجموعه آثار ایرانی مربوط به قبل از اسلام نظیر عقیق ها و کتیبه های دوره هخامنشی و به خط میخی نیز وجود دارد.

مسوولان این مرکز از وجود یک هزار موزه در کشور های اسلامی، مرتبط با آثار خطی و فرهنگی، خبر داده و می گویند: مجموعه آثار خطی و فرهنگی ما جز 5 مجموعه نخست کشور های اسلامی از نظر کمی و کیفی است .

این مسوولان، همچنین به آثار رصد شده کشورمان که نزدیک به 500 هزار اثر خطی است، اشاره می کنند، در حالیکه طرفیت کشورمان بالای یک میلیون و 400 هزار اثر خطی است. این در حالی است که کشوری نظیر ترکیه حدود 60 درصد آثار خطی اش آثار ایرانی است، اعلام کرده حدود یک میلیون اثر خطی در اختیار دارد.

محفوظی در مراسم رونمایی از این آثار، به تشکیل اتحادیه موزه های کشور های اسلامی که خود او مسوولیتش را برعهده دارد، اشاره کرد و گفت: کار اصلی این اتحادیه که یکسال و نیم پیش با عضویت 47 کشور تاسیس شده، ایجاد انسجام در تاریخ اقوام و ملل اسلامی است.

در ادامه این مراسم، آیت الله "مرتضی مقتدایی" رییس حوزه علمیه قم نیز در این مراسم با اشاره به اینکه آثار موجود در مرکز دایره المعارف انسان شناسی زمان ها و مکان ها و اشخاص مهم را در این مرکز گردهم آورده، ضمن تقدیر از زحمات این مجموعه، با اشاره به کتاب تفسیر کشاف زمخشری گفت: این کتاب یکی از تفسیر های معتبر به شمار می رود که نویسنده آن یک عالم سنی است.

دکتر "مهدی محقق" رییس انجمن مفاخر ایران نیز در این مراسم با اشاره به عدم توجه به نگهداری آثار علمی ایرانی و اسلامی در گذشته، گفت: این امر موجب شده که اکنون تعدادی از بهترین کتاب های خطی ما در موزه بریتانیا، کتابخانه پاریس یا واتیکان رم و یا در کتابخانه سن پطرزبورگ روسیه نگهداری شود.

وی از گردآوری نسخ خطی و آثار فرهنگی در مرکز دایره المعارف انسان شناسی ابراز خوشحالی کرد و گفت: این مجموعه مایه آبرومندی جمهوری اسلامی است.

محقق افزود: ما باید ضمن حفظ و نگهداری از نسخ خطی، آنها را فهرست کرده و در اختیار دانشمندان، دانشجویان و نسل جوان قرار دهیم تا زمینه تحقیق و پژوهش توسعه یابد.

وی با اشاره به اینکه "توسعه فرهنگ اسلامی و انتشار نسخ خطی در جهان اسلام، تا حد زیادی مدیون ایرانی هاست"، گفت: ایرانی ها فرهنگ اسلامی را به دنیا معرفی کردند، بطوری که ابن خلدون فیلسوف بزرگ اسلامی می گوید "ایرانی ها حاملان علوم اسلامی بودند."

"داریوش ارجمند" بازیگر سینما و تلویزیون نیز در این مراسم با تقدیر از مرکز دایره المعارف انسان شناسی و موزه اثار خطی و فرهنگی گفت: این مجموعه نزدیک به 20 سال آثار فرهنگی ایرانی و اسلامی را از گوشه و کنار دنیا در این مرکز جمع آوری کرده و تاریخ دینی و کهن این سرزمین را جاودان و ماندگار ساخته است .

در این مراسم، حضرات آیات مرتضی مقتدایی رییس حوزه علمیه قم ، دین پرور رییس بنیاد نهج البلاغه، محمد جواد حجتی کرمانی محقق و پژوهشگر اسلامی، خسروشاهی محقق و پژوهشگر اسلامی، حجت الاسلام دکتر احمد احمدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ، دکتر علی شریعتمداری عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و دکتر رواقی خسروشاهی محقق و پژوهشگر اسلامی، دکتر مهدی محقق رییس انجمن مفاخر ایران و استاد عبدالله انوار محقق و پژوهشگر اسلامی و دیگر شخصیت های برجسته حوزوی، پژوهشی و فرهنگی نیز حضور داشتند.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها