کار با اشعه‌های مضر

وقتی برای اولین بار در سال 1895 ویلهلم کنراد رونتگن توانست اشعه X را کشف کند، کسی فکرش را نمی‌کرد که روزی این اشعه به یکی از پرکاربرد‌ترین اشعه‌های دنیای پزشکی تبدیل شود. در حال حاضر این اشعه آنچنان پرکاربرد شده که همه ساله دفتر امور حفاظت در برابر اشعه سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران سمپوزیوم‌هایی را برگزار می‌کند تا سلامت حرفه‌ای کاربران با این اشعه و بیمارانی را که قرار است تحت تابش با این اشعه قرار بگیرند، تامین کند.
کد خبر: ۲۱۸۳۷۲

دراین میان اگرچه کشف اشعه ایکس توانست انقلاب بزرگی در صنعت تصویربرداری پزشکی ایجاد کند و بسیاری از بیماران با این فناوری درمان شدند، اما بتدریج پژوهشگران متوجه تغییراتی در بدن کاربران با این اشعه شدند که غیرعادی بود و سرانجام سبب مرگ‌های مرموز برخی از آنان شد؛ تا آنجا که پژوهشگران دریافتند کار با اشعه‌های پزشکی همچون ایکس اصول حرفه‌ای خاص خودش را می‌طلبد.

از این رو باید به کاربر اصولی را آموزش داد تا بتواند سلامت خود را حفظ نماید و از آسیب‌های بافتی این اشعه‌ها در امان باشد.

رعایت طول عمر مفید برای دستگاهها

یکی از اصول از دیدگاه سازمان انرژی اتمی ایران، رعایت طول عمر دستگاه‌های تصویربرداری پزشکی است چراکه اگر از طول عمر مجاز دستگاه بگذرد، درصد اشعه‌های مضر دستگاه افزایش می‌یابد. از این رو اگر دستگاهی طول عمر 20 سال دارد، باید در نهایت 20 سال از این دستگاه استفاده شود.

رعایت اصول حرفه‌ای هنگام کار

1 - حضور یک تکنسین رادیولوژی در تمام طول مدت عکسبرداری نکته‌ای است که باید در تمام مراکز رادیولوژی به طور کامل رعایت شود و فقط حضور فردی که کار با دستگاه را بلد است مشکل را حل نمی‌کند.

2 - نصب حفاظ‌های سربی روی نقاط حساس بدن ازجمله مهم‌ترین قسمت‌های کار است. بیضه‌ها، تخمدان‌ها و استخوان‌های پهن بدن که وظیفه خونسازی را به عهده دارند باید از این طریق حفاظت شوند تا از برخورد اشعه‌های مضر مصون باشند.

3 - دفعات تماس با اشعه‌های مضر باید تا سرحد امکان کاهش یابد. به طور متوسط هر فرد سالانه 2 بار با اشعه‌های پزشکی تماس دارد. از این رو باید تا آنجا که امکان دارد، پزشک از تماس غیرضروری فرد با اشعه‌های تصویربرداری بر حذر باشد.

دکتر شیرین فرجی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها