شگردهای فیوج‌ها در تبهکاری‌

«فیوج» نامی است که در صفحات حوادث روزنامه‌ها هر روز و هر روز تکرار می‌شود و مسوولان نیروی انتظامی تاکنون بارها درباره شگردهای این طایفه برای سرقت به شهروندان هشدار داده‌اند. در یکی از تازه‌ترین پرونده‌هایی که اعضای طایفه فیوج متهمان آن را تشکیل می‌دهند، دو سارق حرفه‌ای به دهها فقره سرقت از مشتریان بانک‌ها در شهرری، ورامین، پاکدشت و تهران اعتراف کردند.
کد خبر: ۱۶۰۹۸۴

هوشنگ ‌ یکی از متهمان این پرونده ‌ می‌گوید: «شگرد کار من و همدستم به این شکل بود که سوار بر خودروهای پژو 405، 206 یا زانتیا به مقابل بانک‌ها می‌رفتیم و من به عنوان مشتری وارد بانک می‌شدم و اطراف را زیرنظر می‌گرفتم. به محض این که فردی را مشاهده می‌کردم که مبلغ زیادی پول نقد یا تراول چک تحویل گرفته است دوباره سوار ماشین می‌شدم و به همراه همدستم خودروی مشتری بانک را تعقیب می‌کردیم و در فرصتی مناسب با متوقف کردن اتومبیل سوژه، خودمان را مامور پلیس معرفی و ادعا می‌کردیم به آن فرد به اتهام حمل یا مصرف موادمخدر مشکوک هستیم. سپس در حین بازرسی بدنی پول‌های وی را سرقت می‌کردیم و می‌گریختیم. البته اگر محل سرقت، مکانی پرتردد بود حین شمارش اسکناس‌های طعمه‌مان کف زنی می‌کردیم به گونه‌ای که او متوجه سرقت نشود و سعی نکند با داد و فریاد ما را به دام بیندازد.»

افزایش آمار جرایم ارتکابی اعضای طایفه فیوج سبب شده است نیروی انتظامی از چندی قبل طرح برخورد جدی با این متهمان را در دستور کار خود قرار دهد. سرهنگ اسماعیل هادیی  رئیس پلیس‌آگاهی استان تهران ‌ در این باره می‌گوید: «طرح گسترده جمع‌آوری سارقان فیوج که غالبا تحت پوشش جعلی مامور پلیس فعالیت می‌کنند در حال اجرا است و این طرح از حساسیت ویژه‌ای برخوردار است و این دسته از متهمان باید بدانند پلیس قاطعانه آنان را شناسایی و دستگیر خواهد کرد.»

در همین راستا طبق هماهنگی انجام شده از سوی نیروی انتظامی با دستگاه قضایی، در پی دستگیری 30نفر از سرکردگان مجرم طایفه فیوج، پرونده این متهمان خارج از نوبت رسیدگی خواهد شد. سرهنگ عبدالله قاسمی  رئیس اداره اجتماعی پلیس آگاهی نیروی انتظامی  درباره برخورد با مجرمان فیوج می‌گوید:‌ «رئیس پلیس آگاهی کشور طرح تشدید مبارزه با مجرمان فیوج را به مراکز پلیس آگاهی در سراسر کشور ابلاغ کرده و  به این ترتیب اطلاعات، مشخصات و تصاویر بسیاری از این مجرمان حرفه‌ای در اختیار ادارات پلیس‌ آگاهی استان‌ها قرار گرفته است.»

سابقه فیوج‌ها

فیوج‌ها اصالتا تیره‌ای از مردم هند شمالی هستند که سابقه دیرینه دارند و سال قبل به دو گروه تقسیم شدند؛ بخشی از آنان با مهاجرت از هند، به کشورهای مجارستان، سوئیس، آلمان، ایتالیا و فرانسه رفتند و هر چند ابتدا در فرانسه مورد استقبال قرار گرفتند اما در پی ظهور برخی سوءرفتارها از این کشور بیرون رانده شدند. دسته دوم فیوج‌ها از طریق بلوچستان به ایران، عربستان و سوریه راه یافتند. طایفه فیوج که بتدریج در بسیاری از کشورها پراکنده شدند در هر منطقه‌ای به نامی خاص شناخته می‌شوند به گونه‌ای که فرانسوی‌ها، آنان را با نام «بوهمین»‌می‌شناسند، هندی‌ها نام «هایدن»، آلمانی‌ها «زیگومر»، پرتغالی‌ها «سی‌جانا» و... را برایشان برگزیده‌اند. طبق بررسی‌های انجام شده بسیاری از مردان این طایفه در ایران در زمینه خرید و فروش خودرو فعالیت دارند و گدایی به شغل اصلی زنان این قوم تبدیل شده است.

افراد فیوج که به سه طایفه بزرگ هندی، بداغی سوری و بداغی جوکی تقسیم می‌شوند عموما اندام و دست و صورت خود را خالکوبی می‌کنند و رنگ پوستشان بیشتر سبزه و تیره است. محل صدور شناسنامه بیشتر اعضای این طایفه که در ایران سکونت دارند کرج، ملایر، نهاوند، خرم‌آباد، بروجرد، ایلام، تویسرکان، تهران و کشورهای سوریه، لبنان، عراق و پاکستان است.

سوابق این گروه نشان می‌دهد که آنان از ابتدا کولی بودند و از یکجانشینی پرهیز داشتند و زندگی خود را با انجام کارهای خلاف می‌گذراندند و همیشه ابداعگر شیوه‌های نوین سرقت بوده‌اند.

شگردهای فیوج‌

فیوج‌ها از شگردهای مختلف برای ارتکاب جرم استفاده می‌کنند و بنا به اعلام پلیس آگاهی ناجا غالب جرایم آنان شامل تجاوز به عنف، کف‌زنی، بدل‌اندازی، سرقت و اخاذی تحت عنوان مامور می‌شود. ضمن این که فیوج‌ها مهارت خاصی در فرار از دست ماموران و گریز از زندان دارند و معمولا تجارب خود را با یکدیگر مبادله می‌کنند. برخی از فیوج‌های مجرمی که ساکن ایران هستند هر ازگاهی به کشورهای دیگر بویژه شرق آسیا و حاشیه خلیج فارس می‌روند تا دزدی‌هایشان را در آن کشورها ادامه دهند.

«حمید ‌ -  ط»  - یکی از مجرمان فیوج  - درباره شگرد خود و همدستش برای سرقت می‌گوید: «از آنجا که من به زبان عربی مسلط هستم به همراه همدستم به عنوان مسافرکش در سطح شهر پرسه می‌زدیم و مسافران تنها را سوار می‌کردیم. سپس من به زبان عربی ادعا می‌‌کردم توریست هستم و پولم تمام شده و چون نیاز فوری به پول دارم حاضرم قطعه طلای بسیار ارزشمندم را به قیمت پایینی بفروشم. در این میان راننده به ظاهر نقش مترجم را بازی و حرف‌های مرا برای مسافر بازگو می‌کرد. همدستم وظیفه بازارگرمی را نیز برعهده داشت. او با دیدن قطعه طلا که بدلی بود به مسافر می‌گفت این طلا بسیار گرانتر از رقم پیشنهادی من است و اگر خود او پول همراه داشت حتما آن را می‌خرید. به این ترتیب طمعه‌مان وسوسه می‌شد و طلای بدلی را خریداری می‌کرد و ما نیز فراری می‌شدیم.

علاوه بر بدل‌اندازی و جعل عنوان مامور پلیس، سارقان فیوج به شگردهای منحصر به فرد دیگری نیز برای سرقت متوسل می‌شوند. سرهنگ عبدالله قاسمی در این باره می‌گوید: یکی از اصلی‌ترین اهداف این مجرمان افرادی هستند که پول نقد زیاد یا اشیای قیمتی همراه دارند. معمولا این سارقان برای یافتن طعمه‌هایشان در مراکز تجاری از قبیل بانک‌ها، بنگاه‌های معاملات املاک و پاساژها حضور می‌یابند و پس از تعقیب نامحسوس سوژه با خودروهای مدل بالا به‌سراغ آنها می‌روند و در ادامه با جعل عنوان یا کف زنی یا بدل‌اندازی اقدام به سرقت می‌کنند.»

وی می‌افزاید: فیوج‌های سارق برای رسیدن به اهداف مجرمانه‌شان به زبان‌های خارجی بویژه‌ عربی و انگلیسی تسلط کامل دارند و همین امر سبب می‌شود آنها بسادگی در پوشش مردان عرب زبان یا خارجی‌های رنگین پوست اقدام به سرقت کنند. آنان در یکی از شگردهایشان با معرفی خود به عنوان توریست و با این ادعا که پول ایرانی را نمی‌شناسند از طمعه‌شان می‌خواهند اسکناس‌های ایرانی را به آنها نشان دهند. این مجرمان در ادامه به بهانه شمردن اسکناس‌ها اقدام به کف‌زنی می‌کنند به‌گونه‌ای که مالباخته در آن زمان متوجه کم شدن پولش نمی‌شود.

سرهنگ قاسمی ادامه می‌دهد: برخی از افراد فیوج نیز اشیای به ظاهر با ارزش اما تقلبی را به طمعه‌هایشان می‌فروشند و در این شگرد از چرب زبانی و اغوای طرف مقابل استفاده می‌کنند. همچنین زنان این طایفه اغلب به صورت گروه‌های دو یا سه نفری وارد مغازه‌ها می‌شوند و درحالی که یکی از آنان سر فروشنده را گرم می‌کند بقیه اجناس را می‌دزدند. طلافروشی‌ها، فرش‌فروشی ها و فروشگاه‌های عتقیقه‌جات از اماکن مورد علاقه این زنان مجرم است.

مقابله‌

هر چند نیروی انتظامی طرح تشدید برخورد با مجرمان فیوج را به مرحله اجرا درآورده است، اما مقابله با این متهمان به عوامل دیگری بویژه هوشیاری خود شهروندان و اعمال مجازات‌های مناسب نیز نیاز دارد. احمد ابراهیمی ‌ حقوقدان ‌ در این باره می‌گوید: از نظرقانونی در وهله اول باید گفت هر چند جرایمی که از سوی اعضای طایفه فیوج به وقوع می‌پیوندد حجم بالایی را به خود اختصاص داده است اما این به معنای آن نیست که عضو این طایفه بودن جرم است، در واقع طبق اصل حقوقی قانونی بودن جرم و مجازات یک فرد را زمانی می‌توان تحت پیگرد قرار داد و محاکمه و محکوم کرد که عملش مصداق فعلی باشد که قانون انجام یا ترک آن را جرم دانسته باشد. بنابر این صرف این که فردی از یک طایفه، قوم یا قبیله باشد مجرم نیست و شاید بسیاری از همین طایفه باشند که هرگز سراغ اعمال مجرمانه نرفته باشد.

وی می‌افزاید: بنابر این از نظر قانونی فرقی نمی‌کند که فرد مجرم از کدام طایفه باشد بلکه قانونگذار حفظ عمل او را معیار قضاوت قرار می‌دهد. حال اگر فرد تحت عنوان مامور پلیس مرتکب دزدی شده باشد جعل عنوان و سرقت از اتهام‌های وی است و اگر در حین دزدی به طمعه‌اش چه از لحاظ جسمی و چه روحی آسیب رسانده باشد عملش مصداق سرقت مقرون به آزار است. بی‌شک شگردهای دیگر سرقت نیز هر کدام مشمول مجازات‌های خالی خود می‌شود. حال چنانچه فردی تعدد جرم داشته باشد قانون حق دارد اشد مجازات را برای وی در نظر بگیرد و حتی از مجازات‌های تکمیلی نیز استفاده کنند. در مجموع ما برای برخورد با این مجرمان ضعف قانون نداریم اما اکنون که جرایم برخی اعضای طایفه فیوج به ظاهر افزایش یافته است دستگاه قضایی می‌تواند از راهکارهایی مانند رسیدگی خارج از نوبت، اطلاع‌رسانی درست درباره مجازات در نظر گرفته شده و... بهره بگیرد ولی در وهله اول این خود مردم هستند که باید باهوشیاری از رسیدن مجرمان به اهداف‌شان جلوگیری کنند.

علیرضا رحیمی‌نژاد

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها