رهنمودهای هشدارگونه

در طی سالهای متمادی پس از انقلاب ، رئیس جمهوری و اعضای دولتهای متعددی را در حضور مقام رهبری دیده ایم که به مناسبت هفته دولت ، به سخنان ایشان گوش فرا می دهند و از نظرات و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب ، توشه ای بر می گیرند تا چراغ راه آینده دولت بسازند.
کد خبر: ۱۰۸۱۸۷

در این گونه جلسات ، معمولا رهبر معظم انقلاب ، جمع بندی خود را از وضعیت موجود و عملکرد دولت عرضه می کنند و نگرانی های ضمنی خودشان را نیز در ضمن عبارات و جملاتی می گنجانند تا مسوولان دولت به آن توجه کنند. در جلسه اخیر دیدار اعضای هیات دولت با رهبر معظم انقلاب نیز چنین گذشت و در سخنان ایشان هم می توان تحلیل و ارزیابی از عملکرد دولت را یافت و هم دغدغه ها و نگرانی هایی که باید مدنظر دولتمردان قرار گیرد. ضروری است بر برخی از این نکات ، تاکید مضاعف شود.
الف - گفتمان حاکم ، گفتمان انقلابی اولین نکته قابل تامل ، حاکمیت گفتمان انقلاب اسلامی بر شعارها و اهداف دولت احمدی نژاد است . بازگشت به شعارهای عدالتخواهانه و ارزش محور ، تاکید بر جهت گیری های اسلامی و انقلابی ، ساده زیستی و مردم گرایی و مواردی از این دست ، رویکرد اصلی دولت را تشکیل می دهد و کسی نگران نیست که کسانی در دولت ، خواستار تغییر مسیر حرکت انقلاب یا نفی گذشته انقلابی خویشند و بر همین اساس ، این نگرانی هم وجود ندارد که دشمنان انقلاب یا مخالفان خط مشی کلان نظام ، به طیفی از دولتمردان طمع کنند و ایجاد تغییراتی به سود گفتمان غیرانقلابی یا تجدیدنظرطلبانه را در دستور کار قرار دهند.
ب - تلاش بی وقفه رئیس جمهوری و دولت واقعیت این است که دولت احمدی نژاد به تبع شخصیت فردی رئیس جمهوری ، دولت تلاش بی وقفه است و سرعت تصمیم گیری ها و تحرک مسوولان دولتی بسیار خوب و ستودنی است . این واقعیت را نمی توان نادیده گرفت که دولت در یک سال گذشته بیش از 18 سفر استانی داشته و درباره صدها موضوع و مساله جدی ، بحث و تصمیم گیری کرده است . غالب مدیران دولت را افرادی تشکیل می دهند که در طی سالهای گذشته از حوزه دولت و کارهای اجرایی آن دور بوده اند و پیروزی یک رئیس جمهور اصولگرا در انتخابات ریاست جمهوری و تشکیل یک دولت انقلابی و اصولگرا را فرصتی برای خدمتگزاری تلقی می کنند و درصدد اثبات این ادعا هستند که «ما می توانیم».
ج - نیازمندی به تدبیر و همه جانبه نگری در عین حال ، داشتن نقاط مثبت فوق الذکر ، به معنای مبرا بودن دولت از ضعفهای احتمالی نیست. از مهمترین نکات مورد تاکید رهبر معظم انقلاب در دیدار دولت ، همراه کردن سرعت در کارها با دقت و پرهیز از شتاب زدگی و همچنین تدبیر و درایت در تصمیم گیری هاست . این واقعیت را نمی توان انکار کرد که دولت احمدی نژاد با این تصور که دولتهای قبلی ، می توانستند ولی نکردند ، گمان می کند که به انجام بسیاری از کارها ، تواناست و بسیاری از اهداف انقلاب حتی در کوتاه مدت دست یافتنی هستند. هشدار رهبری به دولت ، تکیه بر واقعیت هایی است که دولت باید به آنها توجه نشان دهد از جمله محدودیت امکانات و منابع ، مطالبات متراکم و تلنبار شده تاریخی ملت ایران ، دشواری تحقق عدالت و فراهم نبودن مقدمات ، دست وپاگیری دستگاه عظیم اداری و دیوانی و دهها مانع کوچک و بزرگ دیگری که تحقق بسیاری از شعارها و اهداف را در عمل با مشکل مواجه می سازند و تاکید کردند آنجا که کاری را می شود انجام داد، صادقانه به مردم گفته شود.
د- نیاز دولت به کار کارشناسی و تعامل با نخبگان از نکات مهمی که رهبر معظم انقلاب در چند جای سخن خویش بر آن تاکید کردند ، ضرورت استفاده از نظرات کارشناسان صادق و مومن و تعامل با نخبگان همفکر و با اخلاص است . از گلایه ها و انتقادهای جدی به دولت در طی یک سال گذشته این بود که چتر فراگیری دولت حتی شامل نیروهای اصولگرا ، کارشناسان همفکر در بدنه اجرایی ، دانشگاهی و مجلس هم نمی شود و نظرات این گونه افراد هم مورد توجه نیست . تاکید رهبری بر این امر ، می تواند هم بر درستی این گونه گلایه ها ، صحه گذارد و هم اراده ای برای تغییر رفتار دولت را بطلبد.
ه- پرهیز از سطحی نگری و عوام گرایی در مسایل فرهنگی در حیطه مسایل فرهنگی ، رهبر معظم انقلاب تاکید کردند که همچون گذشته و همچون دوران فعالیت وزرای فرهنگی دولتهای سابق ، ایشان نگران کم توجهی به ارزشهای اسلامی و انقلابی نیستند اما از آفت دیگری نگرانی دارند و آن گرفتارآمدن مسوولان فرهنگی به سطحی نگری و عوام گرایی است . این سخن به معنای این نیست که اکنون چنین شده است اما یقینا عوام گرایی و بی توجهی به نخبگان و توجه نداشتن به کارهای بنیادی ، از آفاتی است که احتمال وقوع آن در چنین دولتی بیشتر است همان گونه که کم توجهی به ارزشها و گرفتارآمدن در سلایق گروهی خاص از نخبگان ، آفتی بود که در دولتهای قبلی بیشتر مشکل ساز می شد. در سخنان رهبر معظم انقلاب ، نکات فراوان دیگری وجود دارد که باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد و در مجال ما نمی گنجد. امید که دولتیان به همه رهنمودهای هشدارگونه ایشان ، توجه بیشتری نشان دهند.

علی شکوهی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها