دکتر مسعود کیمیاگر ، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران درباره سوءتغذیه در کودکان می گوید: سوءتغذیه یک پیامد است که در اثر متقابل انسان و محیط به وجود می آید.مجموعه عواملی نظیر دسترسی ناکافی به غذا، مبتلا شدن به بیماری ها، ناآگاهی و تغذیه نادرست کودکان موجب بروز این بیماری است.
وی ادامه می دهد: بروز سوء تغذیه یا به صورت کمی است ، یعنی مقدار غذای دریافتی ناکافی است ، یا به صورت کیفی است ؛ یعنی شکم سیر شده و کالری مورد نیازش را دریافته ، اما مواد مغذی را دریافت نکرده است.
دکتر کیمیاگر درباره انواع سوءتغذیه در کودکان می افزاید: سوءتغذیه در کودکان یا به صورت کوتاه قدی ، کم وزنی و یا به صورت لاغری تجلی پیدا می کند ، که در اثر کم توجهی آشکار والدین به افزودن غذای کمکی در دوران شیرخوارگی است ؛ چراکه اغلب والدین دادن غذاهای کمکی را یا دیر شروع می کنند ، یا زمانی هم که آن را می افزایند نیاز سلول او را تامین نمی کند ، که البته این بستگی به میزان آموزش و برنامه های بهداشتی و حساسیت و توجه والدین به نوع تغذیه کودک دارد.
وی معتقد است شاید بتوان گفت فرهنگ غذایی گذشته ما از جهاتی بهتر از حال باشد. حداقل از این نظر که تنقلات کمتری در دسترس کودکان بود و بچه ها از مواد بهتری تغذیه می شدند.
از طرفی آنها امکانات موجود را هم نداشتند علاوه بر این ، در حال حاضر تفاوتی را که در تغذیه کودکان دختر و پسر قایل می شدند و براساس دیدگاه سنتی به تغذیه پسران بیشتر رسیدگی می شد ، نداریم و این تبعیض از بین رفته ، اما از سوی دیگر با ورود مواد غذایی کم ارزش مانند تنقلات و بخصوص تبلیغات مکرر آنها سبب شده که به مصرف کنندگان کاذبی تبدیل شویم که حتی کودکان زیر 2 سال هم جزیی از این مجموعه هستند.
این متخصص می افزاید: در ایران به طور متوسط از هر 6کودک یک نفر مبتلا به سوءتغذیه است. اولویت دهی به تغذیه کودکان زیر 5 سال در خانه و جمع آوری مجموعه ای از غذاهای مفید جدا از شرایط اقتصادی و تورم و رعایت بهداشت می تواند این آمار را مرتفع تر کند.
تصویب سیاست های غذایی
چندی پیش براساس ماده 585 برنامه چهارم توسعه تحت عنوان توسعه سلامت ، امنیت انسانی و عدالت اجتماعی دولت موظف شد به منظور نهادینه کردن مدیریت ، سیاستگذاری ، ارزشیابی و هماهنگی و امنیت غذا و تغذیه در کشور، تامین سبد مطلوب غذایی و کاهش بیماری های ناشی از سوءتغذیه و گسترش سلامت همگانی در کشور شورای عالی سلامت و امنیت غذایی را با ادغام شورای غذا و تغذیه و شورای عالی سلامت تشکیل دهد.
همچنین سازمان صدا و سیما، وزارت بهداشت و درمان و دستگاه های اجرایی مکلف شدند برنامه های آموزشی لازم به منظور ارتقای فرهنگ و سواد تغذیه ای جامعی تهیه ، اجرا و از تبلیغ کالاهای مضر تندرستی خودداری کنند.
امیدواریم با این گونه برنامه ها و اجرای آنها شاهد پرورش کودکانی سالم باشیم.