از میان بازیکنان تیم ملی هلند که در یورو 2004 به میدان رفتند، چند بازیکن از تیم کناره گیری کرده اند یا مجبور به بازنشستگی از بازیهای ملی شده اند.
فرانک دی بوئر، فیلیپ کوکو و میشل رایزیگر، دیگر به تیم ملی دعوت نخواهند شد.
مارک اوورمارس به دلیل آسیب دیدگی شدید، مثل مارکوفان باستن ، مجبور به خداحافظی از میدان های فوتبال شد. بازیکنانی چون ادوین فاندرسار، رونالد واتریوس ، یاپ استم و پیره فان هویدونک هم که همگی بالای 30 سال دارند به پایان راه خود در تیم ملی نزدیک شده اند.
در مقابل ، چند بازیکن جوان این فرصت را دارند که با پیراهن تیم نارنجی پوش خود را بیشتر از پیش مطرح کنند. ویلفرد بوما، مدافع میانی تیم آیندهوون یکی از بازیکنان است.
او در یورو 2004 در چند مسابقه یار ثابت بود، ولی به علت آسیب دیدگی نتوانست در تمام بازیها به میدان برود. مارک فان بومل ، دیگر بازیکن تیم آیندهوون هم می تواند از زیر سایه فیلیپ کوکو خارج شود و به عنوان یار ثابت در نقش هافبک دفاعی بدرخشد.
احتمالا مارکوفان باستن ، هدایت خط میانی تیمش را به رافائل فاندرفارت خواهد سپرد. فاندرفارت که بجز دیدار اول هلند در دیگر بازیهای این تیم در یورو 2004 نیمکت نشین بود از بااستعدادترین فوتبالیست های نسل جدید هلند است.
او حتی می تواند به عنوان عنصری هجومی به عنوان مهاجم دوم بازی کند. وسلی اشنایدر، هافبک ریزنقش و تکنیکی آژاکس ، آرین روبن صید جدید آبراموویچ از آیندهوون ، اندی فاندر میده هافبک کناری پرتوان اینتر و جانی هایتینگا مدافع راست آژاکس از دیگر مهره های پرامید هلندی ها برای تشکیل تیمی جوان و مدعی هستند.
مسلما مارکوفان باستن با کمک دستیارش جانی وانت شیپ از هم اکنون تمام بازیهای لیگ هلند و نیز بازیهای دیگر کشورها را زیرنظر می گیرند تا شایسته ترین نفرات را برای بازیهای مقدماتی جام جهانی 2006 انتخاب کنند.
وانت شیپ نیز مثل فان باستن از نسل تیم اواخر دهه 80آژاکس است که مدت زمان زیادی کنار فان باستن با پست هافبک بازیساز بازی می کرد، ولی به شهرت بین المللی زیادی نرسید.
شک و تردید در خط حمله
با وجود مهره های گلزن و سرشناسی چون روی ماکای ، رود فان نیستلروی و پاتریک کلایفرت ، بزرگترین علامت سوال برای فان باستن ، انتخاب نفرات خط حمله است.
ادووکات در یورو 2004 فقط از یک مهاجم نوک استفاده کرد که انتخاب او نیستلروی بود و دو گلزن دیگر مجبور به نیمکت نشینی بودند که در این میان کلایفرت تمام جام را روی نیمکت سپری کرد. حال باید دید فان باستن چه ترکیبی را در نظر دارد.
آیا او نیز به مهاجمی نوک و دوبال کناری اعتقاد دارد یا این که ترجیح می دهد از دو مهاجم مکمل هم استفاده کند. در حالت دوم احتمال قرارگرفتن فاندرفارت به عنوان مهاجم دوم زیاد است.
اگر پاتریک کلایفرت بتواند با پیراهن نیوکاسل بدرخشد و فصل کابوس بارش را در نیوکمپ به فراموشی سپارد، مدعیان قرارگرفتن در ترکیب ثابت هلند رقابت تنگاتنگی را پی می گیرند و در این میان ، وظیفه فان باستن برای انتخاب نفرات حساس تر و سرنوشت سازتر خواهد شد.