ماموریت جدیدفان باستن

مهمترین اتفاقات هفته گذشته فوتبال جهان ، انتخاب یورگن کلینزمن و مارکو فان باستن ، 2 مهاجم خوشنام دهه 90 فوتبال اروپا به سمت مربیگری تیمهای ملی آلمان و هلند بود.
کد خبر: ۴۵۴۸۹

این 2 مربی جوان که بتازگی وارد دهه پنجم زندگی خود شده اند، هیچ گاه تجربه مربیگری نداشته اند و انتخاب آنها نشان از موج جوانگرایی در مربیگری بهترین تیمهای اروپایی است.
در این مطلب با وضعیت فوتبال هلند، در آستانه شروع پیکارهای مقدماتی جام جهانی 2006 آشنا می شوید و در آینده درباره فوتبال آلمان هم مطالبی را تدارک خواهیم دید. شکست یک 2 در مرحله نیمه نهایی بازیهای یورو 2004نقطه پایانی بر فعالیت های دیک ادووکات در تیم ملی هلند بود.
این مربی باتجربه در دو مقطع ، حضوری نه چندان موفق در تیم نارنجی پوش داشت. او ابتدا هلند را در جام جهانی 1994 مربیگری کرد، ولی تیم او که ستارگانی چون کومان ، رایکارد و برگ کمپ را در اختیار داشت ، فقط تا مرحله یک چهارم نهایی صعود کرد و آنجا در سد برزیل ، قهرمان مسابقه ها متوقف شد.
زمانی که این شکست 3-2 در دالاس رقم خورد، کسی فکر نمی کرد 8 سال بعد ادووکات مجددا برای آماده سازی لاله های نارنجی به تیم ملی بازگردد و این تیم را آماده حضور در یورو 2004 کند.
حضور دوباره ادووکات در تیم ملی هلند، زمانی رنگ حقیقت گرفت که هلند با مربیگری لوئیس فان گال مشهور نتوانست حتی جواز حضور در جام جهانی 2002 را به دست آورد و تیم ملی هلند، برای اولین بار پس از جام جهانی 1986 از شرکت در جام جهانی باز ماند.
ادووکات در مدت زمان مربیگری خود در تیم ملی هلند با مشکلات زیادی روبه رو بود. بزرگترین مشکل او در اولین دوره حضورش در تیم ملی ، اختلاف نظر با رودگولیت بود که در نهایت باعث کناره گیری گولیت از تیم ملی هلند شد.
ادووکات در دومین دوره مربیگری اش با انتقادهای زیادی از جانب رسانه ها و نیز چهره های سرشناسی چون یوهان کرایف روبه رو بود. این انتقادها پس از تعویض های اشتباه او در بازی با جمهوری چک به اوج رسید و باعث عصبانی شدن ادووکات شد.
حتی در برخی روزنامه های کشور هلند شایعه شد که ادووکات مسوولان فوتبال هلند را به کناره گیری در حین مسابقه ها تهدید کرده است. با این حال ادووکات با هر زحمتی که بود، هلند را به مرحله نیمه نهایی رساند و تا حدودی آب رفته را به جوی بازگرداند.
در پایان رقابت های یورو 2004 ادووکات با فدراسیون فوتبال هلند مذاکره و کناره گیری خود را از این پست اعلام کرد.
مطبوعات هلند هم با این قضیه جدی تر برخورد کردند و در صدد معرفی نامزدهای جانشینی ادووکات برآمدند. آنها عنوان کردند برای کشوری که حدود یک میلیون نفر از جمعیت 16 میلیون نفری اش بازیکن فوتبال هستند و بیش از 8 هزار باشگاه فوتبال دارد، حذف در نیمه نهایی یورو شکستی بزرگ است.
برای هلندی ها، خوشنام و پرآوازه بودن مربی مهمترین عوامل است و بارها در انتخاب مربیان به این مساله توجه نشان داده اند.
انتخاب لئو بین هکر در جام جهانی 90 ایتالیا، گزینش مجدد رینوس میشل افسانه ای در یورو 92 و بالاخره انتخاب فرانک رایکارد جوان در یورو 2000 حاصل این نوع نگرش بود.
این بار پیش بینی می شد رونالد کومن ، نامزد اول مربیگری نارنجی پوشان باشد؛ اما این مربی موفق آژاکس به دلیل این که چند ماه پیش قراردادش را با تیم باشگاهی خود تمدید کرده بود، از پذیرفتن این سمت خودداری کرد.
میان گزینه های باقیمانده مارکو فان باستن خوشنام تر و محبوب تر بود و سرانجام نیز او به عنوان مربی جدید نارنجی پوشان برگزیده شد.


فان باستن کیست؛
مارکو فان باستن در دوران بازیگری مهاجمی بی نظیر بود. او نیز مثل بسیاری از بزرگان فوتبال هلند، کارش را در آژاکس شروع و اواخر دهه 80 نام خود را پرآوازه کرد.
بجز قهرمانی های پیاپی همراه با آژاکس در لیگ هلند، فان باستن با زدن یک گل زیبا در آتن موجب پیروزی یک بر صفر آژاکس در فینال جام برندگان جام اروپا مقابل لکوموتیو لایپزیک در سال 1987 شد.
بدین ترتیب آژاکس پس از سالها با افتخارات اروپایی آشتی کرد! درخشش فوق تصور فان باستن در یورو 88 نه تنها عنوان بهترین بازیکن و گلزن آن مسابقه ها را از آن فان باستن کرد، بلکه در پایان سال ، عنوان مرد سال اروپا را برای او به ارمغان آورد.
پس از یورو 88 فان باستن به میلان پیوست و کنار رود گولیت و فرانک رایکارد، مثلث افسانه ای روسونری را تشکیل داد و توانست همراه با میلان 2 بار قهرمان مسابقه های جام باشگاه های اروپا شود.
فان باستن 2 بار دیگر نیز توانست عنوان مرد سال اروپا را به دست آورد تا مثل هموطنش یوهان کرایف ، صاحب 3عنوان بهترین بازیکن اروپا شود.
فان باستن از جمله کامل ترین مهاجمان تاریخ فوتبال جهان به شمار می رود که تعداد زیادی از بهترین و زیباترین گلهای جهان را به ثمر رسانیده است ، اما متاسفانه مجبور شد خیلی زودتر از حد انتظار با فوتبال خداحافظی کند. یک آسیب دیدگی بدخیم باعث شد، فان باستن با وجود تلاشهای زیاد و تحمل چند عمل جراحی ، در سال 93 از فوتبال کناره بگیرد.
در 11 سال گذشته ، با وجود این که فان باستن مربیگری تیمی را به عهده نداشته ، اما معمولا شاهد انعکاس اخبار و نقطه نظرهای او در محافل فوتبال جهان بوده ایم که دلیل عمده آن محبوبیت فان باستن و اخلاق خوب او در دوره بازیگری است.
او دیرتر از رودگولیت ، فرانک رایکارد، رونالد کومن ، 3 مهره کلیدی دیگر هلندی ها جذب مربیگری شد، اما شاید از آنها موفق تر باشد.


جمهوری چک ، گربه سیاه همیشگی
تنها چیزی که باعث نگرانی هلندی ها شده است ، کمبود تجربه مربیگری نزد مارکوفان باستن است. حدود یک ماه دیگر، زمانی که مرحله مقدماتی جام جهانی 2006 آغاز می شود، هلند بار دیگر باید با رقیب همیشگی خود، جمهوری چک روبه رو شود.
براساس برنامه ، این مسابقه که می تواند جنبه انتقامی داشته باشد 18 شهریور ماه در هلند برگزار خواهد شد. هلند و جمهوری چک در دو سال اخیر 3 بار با هم روبه رو شده اند که در این میان سهم جمهوری چک 2 برد بوده و یک دیدار هم به تساوی انجامیده است.
آنها ابتدا در مرحله انتخابی بازیهای یورو 2004 در هلند به تساوی یک یک رسیدند و زمانی که در پراگ ، تیم میزبان هلند را با نتیجه یک 3 شکست داد، نارنجی پوشان مجبور شدند برای صعود به مرحله نهایی یورو 2004 در دیدار پلی اف اسکاتلند را شکست دهند.
بازی آخر این دو تیم که در آوریل پرتغال انجام شد، یکی از زیباترین مسابقه های این دوره بود. هلندی ها با وجود این که با 2 گل از حریف خود پیش افتادند، بازی را 3-2 واگذار کردند.
هم اکنون جمهوری چک در رنکینگ فیفا، چهارم و هلند پنجم هستند. هلند در مرحله مقدماتی جام جهانی 2006 بجز جمهوری چک با رومانی ، مقدونیه ، فنلاند و ارمنستان همگروه است.
میان این تیمها رومانی می تواند جدال برابری با دو قدرت دیگر گروه ، هلند و چک داشته باشد. رومانی چندی پیش در دیداری دوستانه با چهره ای جوان شده ، تیم ملی آلمان را یک صفر درهم کوبید.


تغییر چهره
از میان بازیکنان تیم ملی هلند که در یورو 2004 به میدان رفتند، چند بازیکن از تیم کناره گیری کرده اند یا مجبور به بازنشستگی از بازیهای ملی شده اند.
فرانک دی بوئر، فیلیپ کوکو و میشل رایزیگر، دیگر به تیم ملی دعوت نخواهند شد.
مارک اوورمارس به دلیل آسیب دیدگی شدید، مثل مارکوفان باستن ، مجبور به خداحافظی از میدان های فوتبال شد. بازیکنانی چون ادوین فاندرسار، رونالد واتریوس ، یاپ استم و پیره فان هویدونک هم که همگی بالای 30 سال دارند به پایان راه خود در تیم ملی نزدیک شده اند.
در مقابل ، چند بازیکن جوان این فرصت را دارند که با پیراهن تیم نارنجی پوش خود را بیشتر از پیش مطرح کنند. ویلفرد بوما، مدافع میانی تیم آیندهوون یکی از بازیکنان است.
او در یورو 2004 در چند مسابقه یار ثابت بود، ولی به علت آسیب دیدگی نتوانست در تمام بازیها به میدان برود. مارک فان بومل ، دیگر بازیکن تیم آیندهوون هم می تواند از زیر سایه فیلیپ کوکو خارج شود و به عنوان یار ثابت در نقش هافبک دفاعی بدرخشد.
احتمالا مارکوفان باستن ، هدایت خط میانی تیمش را به رافائل فاندرفارت خواهد سپرد. فاندرفارت که بجز دیدار اول هلند در دیگر بازیهای این تیم در یورو 2004 نیمکت نشین بود از بااستعدادترین فوتبالیست های نسل جدید هلند است.
او حتی می تواند به عنوان عنصری هجومی به عنوان مهاجم دوم بازی کند. وسلی اشنایدر، هافبک ریزنقش و تکنیکی آژاکس ، آرین روبن صید جدید آبراموویچ از آیندهوون ، اندی فاندر میده هافبک کناری پرتوان اینتر و جانی هایتینگا مدافع راست آژاکس از دیگر مهره های پرامید هلندی ها برای تشکیل تیمی جوان و مدعی هستند.
مسلما مارکوفان باستن با کمک دستیارش جانی وانت شیپ از هم اکنون تمام بازیهای لیگ هلند و نیز بازیهای دیگر کشورها را زیرنظر می گیرند تا شایسته ترین نفرات را برای بازیهای مقدماتی جام جهانی 2006 انتخاب کنند.
وانت شیپ نیز مثل فان باستن از نسل تیم اواخر دهه 80آژاکس است که مدت زمان زیادی کنار فان باستن با پست هافبک بازیساز بازی می کرد، ولی به شهرت بین المللی زیادی نرسید.


شک و تردید در خط حمله
با وجود مهره های گلزن و سرشناسی چون روی ماکای ، رود فان نیستلروی و پاتریک کلایفرت ، بزرگترین علامت سوال برای فان باستن ، انتخاب نفرات خط حمله است.
ادووکات در یورو 2004 فقط از یک مهاجم نوک استفاده کرد که انتخاب او نیستلروی بود و دو گلزن دیگر مجبور به نیمکت نشینی بودند که در این میان کلایفرت تمام جام را روی نیمکت سپری کرد. حال باید دید فان باستن چه ترکیبی را در نظر دارد.
آیا او نیز به مهاجمی نوک و دوبال کناری اعتقاد دارد یا این که ترجیح می دهد از دو مهاجم مکمل هم استفاده کند. در حالت دوم احتمال قرارگرفتن فاندرفارت به عنوان مهاجم دوم زیاد است.
اگر پاتریک کلایفرت بتواند با پیراهن نیوکاسل بدرخشد و فصل کابوس بارش را در نیوکمپ به فراموشی سپارد، مدعیان قرارگرفتن در ترکیب ثابت هلند رقابت تنگاتنگی را پی می گیرند و در این میان ، وظیفه فان باستن برای انتخاب نفرات حساس تر و سرنوشت سازتر خواهد شد.

مزدک میرزایی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها