با کامیار اسماعیلی، مجری برنامه «صعود»:

لاپوشانی را دوست ندارم

کامیار اسماعیلی سال‌ها قبل با برنامه «نیمرخ» توانایی‌اش را در اجرا نشان داد. او در این برنامه از یک سبک متفاوت برای اجرا بهره برد که بعدها توسط مجریان دیگر نیز استفاده شد. اسماعیلی در طول سال‌ها فعالیتش در تلویزیون، برنامه‌های متعددی در حوزه‌های مختلف اجرا و تهیه کرده و این روزها اجرای برنامه صعود را به عهده دارد که از شبکه آموزش پخش می‌شود. به همین بهانه با او به گفت‌وگو نشستیم.
کد خبر: ۵۳۱۳۳۴

شما مدتی است در حوزه تهیه‌کنندگی هم فعالیت می‌کنید. تهیه‌کنندگی یا اجرا، کدام یک را بیشتر دوست دارید؟

دغدغه من انجام یک کار مفید است که مورد استفاده مخاطبان قرار بگیرد. برایم فرقی نمی‌کند تهیه‌کننده باشم یا مجری، اما در مجموع کارهایی که تهیه آن را به عهده داشتم، برایم لذتبخش‌تر بوده، زیرا محتوا و ساختار برنامه دست خودم است و تلاش می‌کنم ایده‌هایی که دارم، اجرایی کنم، ولی وقتی قرار باشد اجرای یک برنامه را به عهده داشته باشم؛ محتوا و ساختار در دست تهیه‌کننده دیگری است.

البته منظورم این نیست که اجرا برایم شیرین نیست. من به اجرا و تهیه‌کنندگی علاقه‌مند هستم و در سال‌های فعالیتم در تلویزیون، این دو مقوله را در کنار هم ادامه داده‌ام، اما وقتی تهیه‌کننده هستم خودم بخش‌های مختلف برنامه را در کنار هم می‌چینم و این برایم خوشایندتر است.

وقتی اجرای یک برنامه را به عهده دارید، پیشنهادهایتان را به تهیه‌کننده برنامه نمی‌دهید تا تغییراتی در ساختار برنامه داده شود؟

همیشه پیشنهادهایم را می‌دهم و تهیه‌کنندگان هم استقبال و استفاده می‌کنند. من دغدغه تهیه‌کنندگان را می‌دانم. آنها مشکلات بسیار زیادی در تولید و به لحاظ مسائل مالی دارند. از سوی دیگر برخی مدیران گروه هم خیلی نسبت به تولید شناخت ندارند و همین مساله باعث می‌شود تا برنامه کیفیت لازم را نداشته باشد. به عنوان مثال من چندی پیش که می‌خواستم تهیه یک برنامه را به عهده داشته باشم، به یکی از مدیران گفتم که صدابردار پرتابل می‌خواهم و او در پاسخ به من گفت که چند برنامه تاکنون با صدابردار پرتابل ضبط شده است که این دومی‌اش باشد و من هم خطاب به او تاکید کردم که خودم چند برنامه با صدابردار پرتابل کار کرده‌ام. متاسفانه برخی مواقع ساده به مسائل برنامه‌سازی نگاه می‌شود. همین مساله به کیفیت لطمه می‌زند.

در حال حاضر اجرای برنامه صعود را برای شبکه آموزش به عهده دارید. با توجه به این‌که محتوای این برنامه درباره تحصیلات تکمیلی است، مباحث این تا چه میزان مورد علاقه خود شماست؟

من فوق‌لیسانس مدیریت بازرگانی دارم و مباحث این برنامه هم درباره فوق‌لیسانس است. بنابراین شخصا از موضوعاتی که در این برنامه مطرح می‌شود، استقبال می‌کنم. در مجموع محتوای برنامه برای دانشجویان مفید است.

یکی از ویژگی‌های شما در اجرا بهره بردن از سبک‌های مختلف برای هر برنامه است. در حالی که این ویژگی در همه مجریان صدق پیدا نمی‌کند. دلیل شما برای این کار چیست؟

دلیل من باورپذیر کردن برنامه برای مخاطبان است. مسلما باید سبک مجری در یک برنامه علمی با یک برنامه سرگرم‌کننده تفاوت داشته باشد. در یک برنامه علمی مجری باید داده‌های بیشتری به مخاطب بدهد.

البته برخی مواقع ارائه اطلاعات زیاد باعث گیج شدن مخاطبان می‌شود. بعد از ارائه اطلاعات باید به مخاطب وقت داده شود تا او بتواند داده‌ها را تحلیل کند. من همیشه اصرار دارم اجرایم با موضوع برنامه همخوانی لازم را داشته باشد. همیشه این تغییر را لازمه کارم می‌دانم. چون مخاطب یک برنامه علمی علاقه‌مند نیست سرگرم شود، بلکه به اطلاعات مفید نیاز دارد.

با وجود این‌که برنامه نیمرخ جزو اولین اجراهای شما بود اما سبک متفاوت آن باعث شد مردم از آن استقبال کنند و حتی نوع اجرای شما توسط مجریان دیگر هم تقلید شد. چرا در طول این سال‌ها با وجود این‌که سبک‌‌های مختلف برای اجرا داشتید اما محبوبیت برنامه نیمرخ تکرار نشد؟

تعداد برنامه‌های ترکیبی موفق از تعداد انگشتان دست بیشتر نیست. در موفقیت یک برنامه عوامل زیادی دخالت دارد. زمانی که برنامه نیمرخ تولید می‌شد، کارگردان آن یک‌ماه وقت برای ساخت تیتراژ برنامه گذاشت. در حالی که اکنون شتاب تولید برنامه‌ها خیلی زیاد شده است.

وقتی برای یک کار زمان و انرژی لازم گذاشته می‌شود، مسلما کار متفاوت و خوب خواهد شد، اما وقتی به لحاظ مالی کار با مشکل همراه باشد، چگونه می‌توانیم یک برنامه خیلی خوب تولید کنیم. اکنون بیشتر برنامه‌های ترکیبی زنده نویسنده ندارد و مجری باید خودش صحبت کند. مگر دایره معلومات مجری تا چه میزان است که بتواند همیشه یک برنامه را خیلی خوب ادامه بدهد. از سوی دیگر گاهی مجریان اطلاعات اشتباه به مخاطبان می‌دهند. همین مساله باعث می‌شود برنامه‌ها نیمه کاره رها شود. در یک سال گذشته تعداد زیادی تله‌فیلم ساخته شده اما بیشتر آنها در یاد مردم نمانده است. چرا چنین هزینه‌ای صرف یک برنامه روتین موفق نمی‌شود. گاهی مدیران گروه می‌گویند یک نفر به برنامه بیاورید که کار کارگردانی و تصویربرداری را با هم انجام بدهد. همه اینها باعث می‌شود کیفیت کارها پایین بیاید.

شما بیشتر علاقه‌مند به اجرای چه برنامه‌هایی و با چه موضوع‌هایی هستید؟

دلم می‌خواهد برنامه‌های که اجرا می‌کنم، صادقانه باشد و خوراک سالم به مخاطب تحویل بدهد و حرف تازه‌ای برای مخاطب داشته باشد.

فاطمه عودباشی / گروه رادیو و تلویزیون

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها