بزرگ‌ترین دوره بازی‌های ‌آسیایی

شانزدهمین دوره بازی‌های آسیایی در 42 رشته ورزشی برگزار می‌شود و در مجموع 476 مدال طلا به قهرمانان و تیم‌های برتر بازی‌ها اهدا خواهد شد.
کد خبر: ۳۶۶۶۶۰

به این ترتیب گوانگجو برگزارکننده بزرگ‌ترین دوره بازی‌های آسیایی از آغاز تا سال 2010 خواهد بود. گوانگجو آخرین دوره از بازی‌هاست که به این وسعت برگزار می‌شود. زیرا شورای المپیک آسیا برای دوره بعد و دوره‌های پس از آن مقرراتی را برای میزبانی وضع خواهد کرد که احتمالا شمار رشته‌های ورزشی و شرکت‌کنندگان مانند المپیک محدود خواهد شد.

در دوره قبلی بازی‌ها که در دوحه قطر بر گزار شد، جمعا 428 مدال طلا بین ورزشکاران توزیع شد. در آن دوره چین با کسب 166 مدال طلا، 87 نقره و 63 برنز با برتری مطلق اول شد. پیش‌بینی می‌شود در این دوره از بازی‌ها که چین میزبان است، چینی‌ها بیش از 200 مدال طلا به دست‌آورند.

گوانگجو چگونه میزبان شد

شهر گوانگجو اول جولای 2004 میزبانی شانزدهمین دوره بازی‌های آسیایی را خیلی راحت به دست آورد. زیرا تنها شهر داوطلب میزبانی بود. چند شهر که از قبل داوطلب میزبانی شده بودند، کنار کشیدند و در نهایت تنها گوانگجو باقی ماند. سئول کره جنوبی به این علت کناره‌گیری کرد که کره جنوبی در سال 2002 در بوسان میزبان بود و کره‌ای‌ها استدلال کردند در دو زمان نزدیک به هم نمی‌خواهند میزبان شوند. اما کوالالامپور به این علت کنار کشید که کابینه مالزی با میزبانی پایتخت این کشور به علت هزینه بالای میزبانی و برگزاری بازی‌ها مخالفت کرد.

دهکده بازی‌ها، دور از سیگار

دنگ‌پینگ جانشین مدیر بخش خدمات بازی‌های آسیایی به خبرگزاری شینهوا گفت: دهکده بازی‌های آسیایی 2010 بدون الکل و سیگار خواهد بود و استفاده از مشروبات الکلی و سیگار در دهکده ممنوع اعلام شده است. دهکده بازی‌های آسیایی شامل 49 ساختمان است که 3000 آپارتمان با اتاق‌های 2 و 3 خوابه دارد. این دهکده چند رستوران و بوفه و مرکز استراحت و یک تالار پذیرایی با 3700 عدد صندلی دارد که 24 ساعته باز خواهد بود.

در دهکده امکانات سرگرمی و تفریح و محل عبادت برای پیروان ادیان گوناگون پیش‌بینی شده است.

دهکده بازی‌ها 3 دهکده فرعی هم دارد. یکی از آنها در ناحیه شان وی (Shanwei) احداث شده که هتل بزرگی است و محل استقرار ورزشکاران قایقرانی خواهد بود. دهکده دوم در ناحیه هوادا (Huada) قرار دارد و برای رشته گلف پیش‌بینی شده که پس از بازی‌ها در اختیار باشگاه گلف دراگون لیک یا به عبارتی باشگاه گلف دریاچه اژدها قرار خواهد گرفت و سومین دهکده، ویژه رشته سوارکاری است که در ناحیه کو‌نگ‌هوا (Conghua) احداث شده است.

طلاباران در شنا، تیراندازی و دوومیدانی

تا به حال در هیچ دوره از بازی‌های آسیایی مانند گوانگجو 2010 مدال طلا برای ورزشکاران تدارک دیده نشده است. ورزشکاران 45 کشور آسیایی برای کسب 476 مدال طلا رقابت خواهند کرد. در شنا، شیرجه و واترپلو بیشترین مدال‌های طلا توزیع خواهد شد که 53 مدال طلاست که 38‌تای آن فقط برای مواد گوناگون شنا در نظر گرفته شده است. شیرجه روها 10 مدال طلا خواهند گرفت.

در تیراندازی 44 مدال طلا به ورزشکاران داده خواهد شد که به این تعداد باید 4 طلای تیراندازی با کمان را اضافه کرد.

سهم دوومیدانی از مدال‌های طلای گوانگجو 47 مدال خواهد بود. در رشته دوچرخه سواری 16 مدال طلا به رکابزنان رشته‌های کوهستان، جاده و پیست داده می‌شود و در ژیمناستیک 18 مدال طلا توزیع خواهد شد. سهم جودو و تکواندو هر کدام 16 مدال طلا خواهد بود و در کشتی 18 و در وزنه‌برداری 15 مدال طلا بین ورزشکاران توزیع خواهد شد.

در بازی‌های‌ آسیایی گوانگجو به قایقرانی هم توجه ویژه‌ای شده است. برای مواد گوناگون قایقرانی بادبانی، 14 مدال طلا در نظر گرفته شده است. به این تعداد باید ‌16‌طلای قایقرانی کانو و 6 طلای دراگون بوت یا قایق اژدهایی را افزود. در دراگون بوت ایران 48 ورزشکار را به بازی‌های آسیایی اعزام می‌کند.

توزیع 48 مدال طلا در یک روز

بازی‌های آسیایی گوانگجو در 16 روز برگزار می‌شود که 25 نوامبر برابر با 4 آذر 89 شلوغ‌ترین روز بازی‌ها خواهد بود که 48 مدال طلا تنها در آن روز توزیع خواهد شد. مسابقات فوتبال زودتر از مراسم افتتاحیه آغاز می‌شود و در روز افتتاحیه و اختتامیه برندگان 5 مدال طلا مشخص خواهند شد. چینی‌ها چند رشته از جمله دراگون بوت را به بازی‌ها افزوده‌اند و بدنسازی از فهرست بازی‌ها به علت مشکلات داوری حذف شده است.

تصاویر ورزش‌ها در ایستگاه‌های مترو

چینی‌ها در ایستگاه‌های مختلف متروی شهر گوانگجو، تصاویر و پوسترهای بزرگ و زیبای دیواری از ورزش‌های مختلف بازی‌های آسیایی نصب کرده‌اند. این تصاویر هماهنگی جالبی با معماری هر ایستگاه دارد. علاوه بر آن در مناطق مختلف شهر از جمله فرودگاه بین‌المللی و خیابان‌ها با پوسترهای بزرگ تبلیغاتی به استقبال بازی‌های آسیایی رفته‌اند.

بازرسی بدنی مسافران

خبرگزاری شینهوا گزارش داد مسافران قطار، مترو و اتوبوس‌های بین‌شهری در گوانگجو بازرسی بدنی خواهند شد تا امنیت شهر بیشتر تامین شود. به همین منظور در مبدا بسیاری از ایستگاه‌ها، دستگاه‌های بازرسی بدنی نصب شده است. مسافرانی که مقرارت بازرسی را نادیده بگیرند و در واقع بدون بازرسی سوار مترو، یا اتوبوس بین شهری شوند، 74 دلار جریمه خواهند شد. شرکت های مسافرتی هم که اقدامات امنیتی را در این مورد انجام ندهند، جریمه می‌شوند.

برای تضمین امنیت در بازی‌های آسیایی، نیروهای ویژه پلیس تمرینات سخت و گسترده‌ای را در گوانگجو انجام داده‌اند و در آخرین برنامه تمرینی‌شان آمادگی خود را برای مقابله با هرگونه حادثه غیرمنتظره یا اخلال‌گری در بازی‌های آسیایی به نمایش گذاشتند. یکی از مقام‌های ارشد چینی در بازدید از گوانگجو و حضور در جمع نیروهای پلیس تاکید کرد بازی‌های آسیایی در امنیت کامل برگزار خواهد شد و پلیس گوانگجو اجازه نخواهد داد امنیت برگزاری بازی‌ها به خطر افتد.

12 هزار ورزشکار در گوانگجو

در شانزدهمین دوره بازی‌های آسیایی حدود 12 هزار ورزشکار از 45 کشور آسیایی رقابت می‌کنند. کشور میزبان با 977 ورزشکار و 477 مربی، سرپرست، داور و همراه در گوانگجو استقرار می‌یابد. کره‌جنوبی با 1013 ورزشکار در گوانگجو بزرگ‌ترین کاروان خارجی را تشکیل می‌دهد. پس از کره‌ای‌ها ژاپنی ها با 729 ورزشکار قرار دارند. کشورهای تایلند و هند هر کدام 600 ورزشکار به بازی‌های آسیایی اعزام می‌کنند. شمار ورزشکاران هنگ‌کنگ در بازی‌های آسیایی 395 نفر و شمار ورزشکاران مالزی 346 نفر خواهد بود.

هزینه میزبانی بازی‌ها

درباره هزینه برگزاری بازی‌های گوانگجو خبرهای گوناگون و ضد و نقیضی منتشر شده است. در 11 مارس 2005 لین شوشن یکی از مقام‌های سیاسی چین گفت: هزینه برگزاری بازی‌های گوانگجو از 2 میلیارد دلار بیشتر نخواهد شد. در ماه مارس 2009 رئیس بخش بازاریابی بازی‌ها اعلام کرد به علت فقدان حامیان مالی و بحران مالی جهانی، مسوولان برگزاری بازی‌ها با کمبود منابع مالی روبه‌رو شده‌اند.‌ همان زمان مشخص شد برگزاری بازی‌های آسیایی در شهر گوانگجو بار مالی سنگینی را بر این شهر خواهد گذاشت. بالاخره در 13 اکتبر 2010 برابر با 21 مهر 89 وانگ کینگ لیانگ شهردار گوانگجو در یک نشست خبری فاش کرد مجموع هزینه میزبانی بازی‌های آسیایی و پاراآسیایی حدود 17 میلیارد دلار شده است که البته شامل ایجاد تاسیسات زیربنایی ورزشی، احداث دهکده المپیک و مسائل مربوط به بازی‌ها می‌شود.

مراسم افتتاحیه در کنار رودخانه

بازی‌های آسیایی گوانگجو مراسم افتتاحیه و اختتامیه متفاوتی از دوره‌های قبلی و حتی بازی‌های المپیک دارد. روز 9 آوریل 2009 مسوولان سازماندهی بازی‌ها اعلام کردند مراسم افتتاحیه و اختتامیه در ورزشگاه اصلی بازی‌ها برگزار نخواهد شد و با تدبیر تازه مراسم را در جزیره ‌های شینشا (Haixinsha) در امتداد رود بزرگ مروارید برگزار خواهند کرد. به همین منظور در آنجا سکوهایی نصب کرده و روی آنها هزاران صندلی قرار داده‌اند. مراسم در خشکی و دریا خواهد بود و برگزارکنندگان بازی‌ها می‌گویند این مراسم دنیا را متعجب خواهد کرد.

ساحل رود مروارید در گوانگجو در شب چشم‌اندازی تماشایی دارد و نورافشانی جلوه ویژه‌ای به آب و ساحل رود می‌دهد. چینی‌ها می‌خواهند با استفاده از این محل، یک شب افتتاحیه به یادماندنی را مهیا کنند. اما ورزشگاه المپیک گوانگ‌دونگ که ورزشگاه اصلی بازی‌هاست، برای مسابقه نهایی فوتبال و رقابت‌های دوومیدانی در نظر گرفته شده است. این ورزشگاه گنجایش80 هزار تماشاگر را دارد و در سال 2001 گشایش یافت و کار احداث آن 3 سال طول کشید. در ابتدا هدف ساخت ورزشگاه کمک به پکن برای برگزاری بازی‌های المپیک 2008 بود. اما با ساخت ورزشگاه آشیانه پرنده در پکن، موضوع استفاده از ورزشگاه المپیک شهر گوانگجو منتفی شد. برای بازی‌های آسیایی، 53 ورزشگاه و سالن ورزشی و 17 مکان بزرگ تمرین ورزشکاران آماده شده است که 4 تای آنها خارج از استان گوانگ‌دونگ قرار دارند.

مرکز خدمات چند زبانی

به گفته گوشیانگ جانشین دبیرکل کمیته سازماندهی بازی‌های آسیایی گوانگجو، مرکز خدمات چند زبانی در دانشگاه مطالعات خارجی گوانگجو کار خود را آغاز کرد و در روزهای برگزاری بازی‌های آسیایی در خدمت ورزشکاران و دیگر مسافران خواهد بود. این مرکز برای بازی‌های‌ آسیایی، مترجمان به زبان‌های انگلیسی، عربی، ژاپنی، کره‌ای، روسی، تایلندی، اندونزیایی، کامبوجی‌ و ویتنامی در اختیار دارد. مرکز خدمات چند زبانی، در طول برگزاری بازی‌های‌ آسیایی، 24 ساعته خدمات خود را ارائه خواهد داد.

چین با 35 قهرمان المپیک

در جمع ورزشکاران چینی، 35 دارنده مدال طلای بازی‌های المپیک در گوانگجو حضور دارند. لیوشیانگ دارنده طلای دو 110 متر با مانع المپیک 2004 آتن یکی از ورزشکاران نامدار چین در بازی‌های آسیایی خواهد بود. شیانگ در المپیک 2008 پکن امید زیادی برای دفاع از عنوان قهرمانی‌اش داشت. اما در خط استارت مسابقه مقدماتی ناگهان از ناحیه تاندون آشیل آسیب دید و او را به بیمارستان منتقل کردند.

او سال قبل در مسابقات دوومیدانی قهرمانی آسیا در شهر گوانگجو به مدال طلا رسید و حالا امیدوار است در همان شهر قهرمان بازی‌های آسیایی شود.

در گوانگجو بیش از 250 ورزشکار چینی، قهرمانانی هستند که در المپیک 2008 پکن حضور داشتند و 600 ورزشکار چینی، اولین بار در یک رویداد بین‌المللی رقابت می‌کنند. چین در بازی‌های آسیایی قصد دارد ورزشکاران جوان جدید خود را برای حضور در المپیک 2012 لندن ارزیابی کند و آنها به کسب تجربه بپردازند.

6 پاندا در گوانگجو

6 پاندای بزرگ از زادگاه خود در ایالت سی‌چوان به گوانگجو فرستاده شدند تا در بوستان حیوانات پانیو در حومه این شهر در خلال بازی‌های آسیایی به نمایش گذاشته شوند. قرار است این پانداها یک سال در گوانگجو بمانند. به گزارش رادیوی ملی چین همه این پانداها در سال 2009 متولد شده‌اند و بوستان حیوانات در پانیو (panyu) در نزدیکی دهکده بازی‌های آسیایی قرار دارد. پانداها در زمره جانوران کمیاب و در حال انقراض‌ قرار دارند که زیستگاه اصلی‌شان سرزمین چین است. به گفته کارشناسان، 1600 راس از آنها در دنیای وحش و 300 راس در باغ‌وحش‌ها و مراکز تحقیقاتی جانوران وحشی زیست می‌کنند. چینی‌ها می‌گویند در اوایل پاییز امسال، 16 پاندا در محل‌های نگهداری این جانوران به دنیا آمده‌اند.

100 میلیارد دلار درآمد گردشگری

بازی‌های آسیایی و پارا آسیایی به صنعت گردشگری گوانگجو شکوفایی تازه‌ای می‌دهد. به گزارش اداره گردشگری گوانگجو پیش‌بینی می‌شود درآمد این شهر از راه گردشگری در سال 2010 به 100 میلیارد دلار افزایش یابد. در 9 ماهه نخست سال 2010 ، یک میلیون و 600 هزار گردشگر خارجی از گوانگجو دیدن کردند که در مقایسه با مدت مشابه در سال 2009، 22 درصد افزایش نشان می‌دهد. در 9 ماهه نخست سال 2010، 69 میلیارد دلار درآمد از راه گردشگری نصیب گوانگجو شده است که 23درصد بیش از 9 ماهه نخست سال 2009 است. از مجموع گردشگرانی که مقصدشان گوانگجو بوده، 900 هزار نفر آسیایی و بقیه از قاره‌های دیگرند.

آرم و نماد بازی‌های گوانگجو

آرم بازی‌های آسیایی 2010 یک شعله آتش به شکل سر و گردن یک بز است که رو به خورشید دارد. براساس افسانه‌ای چینی، در زمان‌های بسیار دور گوانگجو دچار خشکسالی شدید شد و مردم دست به آسمان برای دعا گشودند تا باران ببارد. در اثر دعاهای آنها 5 بز با لباس‌های رنگارنگ به زمین آمدند و سبب پایان خشکسالی و حاصلخیزی همیشگی گوانگجو شدند. بر این اساس آرم بازی‌های آسیایی الهام گرفته از این افسانه است.

برمبنای افسانه چینی 5 بز سوار بر 5 قوچ به زمین آمدند و به مردم قحطی‌زده خوشه‌های برنج دادند و سپس به آسمان بازگشتند. اما 5 قوچ در زمین ماندند و به سنگ تبدیل شدند.

اکنون این مجسمه‌های سنگی در بوستان یوئه شیو (Yue xiu) در گوانگجو از دیدنی‌های شهر است. براین اساس به گوانگجو شهر بز، شهر قوچ‌ها و شهر خوشه‌های برنج هم می‌گویند.

نماد بازی‌های گوانگجو نیز 5 بز افسانه‌ای است که یکی از آنها بزرگ و 4 تای دیگر کوچک هستند. بز بزرگ به رنگ زرد، به معنای قاره آسیاست و 4 بز دیگر، به دیگر رنگ‌های حلقه‌های المپیک‌اند. نماد بازی‌ها لی‌یانگ یانگ نام دارد.

اما برای گوانگجو و بازی‌های آسیایی دوره شانزدهم، 5 رنگ معنا و مفهوم دیگری دارند. رنگ زرد بز بزرگ، خوشه‌های برنج را تداعی می‌کند. رنگ آبی به مفهوم رود مروارید در گوانگجو است و رنگ سرخ، نشانه گل‌های سرخ این شهر است که به آن شهر گل هم می‌گویند. رنگ سیاه، نماد فرهنگ لینگ‌نان در گوانگجو و رنگ سبز نماد کوهستان سر سبز و جنگلی ابرهای سفید در این شهر است.

گوانگجو در یک نگاه

گوانگجو مرکز استان گوانگ‌دونگ در جنوب چین است که با حومه حدود 14 میلیون نفر جمعیت دارد. این بندر، اهمیت تجاری و اقتصادی و ورزشی زیادی دارد. شهر و اطرافش پر از باغ و بوستان‌ها و کوهستان‌های جنگلی است. رود بزرگ مروارید به طول بیش از 2200 کیلومتر در این شهر جریان دارد و سپس به دریا می‌ریزد. گوانگجو هوایی معتدل دارد و در 4 فصل خیلی از روزها آنجا باران می‌بارد و هوا سرد می‌شود.

گوانگجو علاوه بر رود مروارید آبراه‌های متعدد دارد که در شب با نور افشانی و روشن شدن چراغ‌های رنگارنگ، شهر جلوه‌ای تماشایی پیدا می‌کند. گوانگجو شهری مدرن با آسمانخراش‌های فراوان و امروزی است. شهر در 120کیلومتری شمال غربی هنگ‌کنگ واقع شده است.

فرودگاه بزرگ و پیشرفته شن زن‌بائو در 110 کیلومتری جنوب شرقی شهر قرار دارد. فرودگاه بین‌المللی بایون فرودگاه بزرگ دیگری است که با مرکز شهر فقط 35 کیلومتر فاصله دارد.

گوانگجو در گذشته کانتون نام داشت. کانتون در سال 214 پیش از میلاد مسیح بنا نهاده شد. این شهر، مرکز امپراتوری باستانی نان‌یوئه بود. کانتون را می‌توان یکی از مراکز نخستین شکل‌گیری تمدن چین باستان به حساب آورد.

جهانگیر چراتی
جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها