اکونومیست / مترجم: علی کسمایی

قدرت و مصونیت از مجازات

مصونیت از مجازات و قدرت در ایالت غربی گجرات هند که بیش از 50 میلیون نفر جمعیت دارد، دوستان قدیمی هستند. حدود 2000 مسلمان در سال 2002 در اینجا کشته شدند. این ماجرا در جریان قتل عامی رخ داد که با همدستی پلیس و اعضای ارشد حزب حاکم هندوی ملی‌گرای بهاراتیا جاناتا (بی.جی.پی)‌ شکل داده شد.
کد خبر: ۳۵۱۲۳۰

اما هیچ مقام بلندپایه‌ای برای این جنایت محاکمه و محکوم نشد.ولی مهارت سران (بی. جی. پی) در فرار کردن از عدالت در این ایالت که همچنان بر آن حکومت می‌کند، ممکن است در حال کمرنگ شدن باشد.

امیت شاه، یکی از وزیران این ایالت روز 25 ژوئیه در ارتباط با قتل سهراب‌الدین شیخ، فردی مشکوک به باجگیری، دستگیر شد. این ماجرا، گرچه ارتباطی با رویدادهای 2002 ندارد، می‌تواند برای نارندرا مودی، وزیر اعظم گجرات که سیاستمداری جاه‌طلب با آرزوی رهبری حزب و کشور خویش است، گران تمام شود.

هنگامی که شیخ و همسرش در سال 2005 دستگیر شدند پلیس ادعا کرد وی به یک گروه تروریستی ممنوع تعلق دارد و قصد داشت مودی را به قتل برساند. 2 سال بعد دولت ایالتی اعتراف کرد که شیخ در جریان یک «درگیری ساختگی» کشته شده است. اصطلاحی که معمولا برای مواردی به کار می‌رود که نیروهای امنیتی هند به جای سپردن افراد مظنون به قانون، اقدام به شلیک و کشتن آنان می‌کنند. پس از این که دفتر مرکزی تحقیقات (پلیس)‌ هند، شاه را برای بازجویی فرا خواند، وی استعفا کرد و ناپدید شد و پس از مدتی که برای انکار اتهام‌ها آفتابی شد، بلافاصله دستگیر گردید.

این ماجرا علاوه بر افشای شیوه شرم‌آور کشتار متهمان به دست نیروهای امنیتی، یادآور بعضی از جنبه‌های کثیف صحنه سیاست هند است.( بی.‌جی.‌پی) حزب کنگره ، که رهبری دولت ائتلافی ملی را به عهده دارد، عامل دستگیری را شاه می‌داند و او را متهم کرده که از پلیس برای مقاصد سیاسی استفاده می‌کند. ادعای طرفداری پلیس از حزب کنگره موضوع تازه‌ای نیست و بعضی از مخالفان آن پلیس را «دفتر تحقیقات حزب کنگره» می‌نامند. منتقدان می‌گویند پلیس برای تحقیق در مورد ادعاهای خلافکاری افراد نزدیک به حزب کنگره سرعت لازم را ندارد و برای مثال به بی‌میلی ظاهری پلیس برای رسیدگی به اتهامات فساد در وزارت ارتباطات این کشور اشاره می‌کنند.

اما در ماجرای گجرات، به نظر می‌رسد دفتر مرکزی تحقیقات براساس قانون رفتار می‌کند. دادگاه عالی در ژانویه در پی شکایت برادر شیخ به پلیس دستور داد دست به اقدام بزند. با وجود این بی‌جی پی خشمگین است. رهبران این حزب روز 23 ژوئیه دعوت صرف ناهار با نخست‌وزیر هند، مان موهان سینگ را پیش از تشکیل جلسه جدید پارلمان، رد کردند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها