ابراهیم زاهدی مطلق‌

آفت تازه نمایشگاه کتاب‌

در یکی از خبرهای مربوط به نمایشگاه کتاب تهران آمده است: برترین کتاب‌های نمایشگاه از نگاه مردم و ناشران انتخاب و معرفی می‌شوند. انتخاب برترین‌ها و بهترین‌ها در هر حوزه‌ای مستلزم رعایت اقتضائات آن حوزه و بررسی‌های کارشناسانه است. این که کمیته ناشران داخلی نمایشگاه هر روز با توزیع فرم‌های مخصوص نظرخواهی در میان بازدیدکنندگان و جمع‌آوری آن به دنبال انتخاب بهترین کتاب باشند، جای چند سوال دارد: 1- آیا بازدیدکنندگان به همه کتاب‌های موجود در نمایشگاه دسترسی دارند؟ 2- آیا این بازدیدکنندگان در صورت دسترسی به همه کتاب‌ها، فرصت مطالعه آنها را دارند؟ 3- در صورتی که بازدیدکنندگان امکان دسترسی داشته و فرصت مطالعه هم داشته باشند، آیا قدرت داوری هم دارند؟
کد خبر: ۱۷۳۴۴۵



به نظر می‌رسد بازدیدکنندگانی که فرم‌ها را تکمیل می‌کنند، فقط می‌توانند درباره طرح روی جلد نظر دهند؛ که در این صورت هم باز جای سوال دیگری باقی می‌ماند که آیا صلاحیت نظر دادن درباره یک کار فنی و تخصصی از عهده عامه بازدیدکنندگان برمی‌آید؟

حوزه کتاب و انتخاب برترین‌ها را باید امری فراتر از یک نظرخواهی شبیه آنچه در جشنواره فیلم اتفاق می‌افتد، ارزیابی کرد. اگر در جشنواره فیلم فجر، فیلم برگزیده تماشاگران معرفی می‌شود، قابل توجیه است؛ چراکه تماشاگران در عرض حداکثر 100 دقیقه، یک فیلم را تماشا می‌کنند و کمابیش با سلیقه خود به آن رای می‌دهند؛ اما درباره کتاب قطعا این اتفاق قابل تکرار نیست، چون هیچ کتابخوان حرفه‌ای هم قادر نیست در عرض چند ساعت، کتابی با حجم 400 یا 500 صفحه را مطالعه کرده و به ارزیابی‌اش بنشیند. احتمالا مسوولان این نظر خواهی، کار را قدری سهل‌انگارانه طراحی کرده‌اند.

به نظر می‌رسد نمایشگاه کتاب تهران همزمان با خروج از معیارهای نمایشگاهی‌اش و ورود به عرصه فروشگاهی، اقتضائات حوزه کتاب را هم فراموش کرده و با چنین طرح‌هایی‌به ورطه عوام‌زدگی دچار می‌شود. بر مسوولان  وزارت ارشاد بخصوص معاون فرهنگی این وزارتخانه است که از نمایشگاه کتاب آفت‌زدایی کنند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها