گزارش «جام‌جم» از تعیین سرانه درمان توسط شورای عالی بیمه

این سرانه دردی را دوا نمی‌کند

گروه جامعه - مستوره برادران نصیری: شورای عالی بیمه‌ای که همین 2 سال پیش سرانه درمان کشور را 8500 تومان اعلام کرده بود،امسال این رقم را برای سرانه درمان هر ایرانی در سال آینده،6500 تومان اعلام کرده تا همه به این رقم اعتراض کنند و همه مصاحبه‌های خبری این حوزه انتقاد به این رقم باشد و در نهایت، همین ماه آینده که فصل بودجه است، دولت سرانه درمان را در بهترین حالت همین رقم یا شاید حتی کمتر از این اعلام کند. این مساله در طول چند سال اخیر به ماجرایی تکراری تبدیل شده است،شورای عالی بیمه هر سال طبق منابع مالی خود رقمی را به عنوان سرانه درمان به دولت اعلام می‌کند،این رقم معمولا بر اساس مستندات این سال‌ها از سوی دولت و مجلس حدودا به نصف یا بیشتر از نصف کاهش یافته و تصویب می‌شود. البته علت نیز فقط حول منابع مالی می‌گردد. در حالی که همه می‌دانند این رقم‌ها هرگز به برنامه چهارم توسعه که تاکید بر 70 درصدی شدن پرداخت‌های دولت از هزینه‌های مردم در حوزه سلامت دارد، نمی‌رسد.
کد خبر: ۲۲۷۴۳۸

سرانه درمان به معنی میزان سرمایه‌گذاری در قانون بودجه به ازای هر شهروند ایرانی در هر ماه است، اما این به آن معنا نیست که هر ایرانی هر ماه 6500 تومان در بخش درمان هزینه می‌کند، بلکه به معنای سرمایه‌گذاری از محل تخصیص منابع است.

ماجرای اعتراض به رقم اعلام شده شورای عالی بیمه از این رو مطرح می‌شود که به هرحال وظیفه این شورا محاسبه و اعلام رقم واقعی سرانه درمان است،حتی اگر قرار باشد رقم تصویبی نهایی خیلی کمتر شود. دکتر حسینعلی شهریاری،مخبر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این خصوص به <جام‌جم> می‌گوید:البته بیمه با در نظر گرفتن منابع مالی خود این رقم را اعلام کرده است، اما حقیقت این است که این رقم با رقم واقعی سرانه که با در نظر گرفتن همه مسائل محاسبه می‌شود، تفاوت زیادی دارد و بیمه باید در جهت واقعی کردن رقم سرانه اقدام کند.

او تاکید می‌کند: علاوه بر این، رقم 6500 تومان در واقع شامل کارمندان دولت است و برای افراد عادی و کسانی که بیمه نیستند، این رقم حتی در صورت تصویب خیلی کمتر هم می‌شود.

 شهریاری درباره این که نرخ سرانه درمان برای سال 88 باید چه رقمی باشد تا بتوان از مشکلات موجود در حوزه سلامت کم کرد، می‌گوید: سرانه درمان در سال 88 باید 12 هزار تومان باشد وگرنه مشکلات این حوزه و بخصوص پرداخت‌های مردم برای هزینه‌های درمان و سلامت بیشتر از این میزان است.

مجلس سرانه 6500 تومانی را رد می‌کند

رئیس کمیسیون بهداشت نیز معتقد است: سرانه درمان واقعی سال آینده حدود 12هزار تومان است و از این رو، مجلس سرانه 6500 تومانی مصوب شورای عالی بیمه را قبول ندارد.

شهاب‌الدین صدر در جمع خبرنگاران درباره لایحه پیشنهادی وزارت رفاه توضیح می‌دهد: لایحه پیشنهادی وزارت رفاه دخالت در امور درمان و سیاستگذاری سلامت است که اساسا هیچ ربطی به این وزارتخانه ندارد اما متاسفانه با تبلیغاتی که طی روزهای گذشته درباره این لایحه انجام شد، شاهد یک کار سیاسی غیراخلاقی و غیرقانونی بودیم که هیچ ربطی به وزارت رفاه ندارد.

رئیس سازمان نظام پزشکی کشور ادامه می‌دهد: وظیفه وزارت رفاه این است که با تشکیل شورای عالی بیمه با اعمال نظر کارشناسی وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی، سرانه درمان را تعیین و اعلام کند، اما در جلسه تعیین سرانه درمان نه وزیر بهداشت حضور داشت و نه حتی خود وزیر رفاه به عنوان رئیس این شورا، نمایندگان ناظر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم در این جلسه اساسا دعوت نشده بودند.

به گفته او  بنابراین کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به هیچ وجه مصوبه تعیین سرانه درمان شورای عالی بیمه را که منجر به تعیین سرانه درمان 6500 تومانی برای سال آینده شده قبول ندارد و این موضوع را اعلام کرده است. نظر ما و وزارت بهداشت این است که سرانه درمان 6500 تومانی به هیچ‌وجه واقعی نیست، کارشناسی‌های ما نشان می‌دهد که سرانه درمان سال آینده باید حدود 12 هزار تومان تعیین شود.

صدر تاکید می‌کند: اگر تعرفه‌های امسال مصوب وزارت بهداشت برای سال آینده هم بخواهد عملی شود، نیازمند سرانه درمان 10 هزار تومانی هستیم و اگر تورم را هم در نظر بگیریم حداقل به سرانه درمان 12هزار تومانی نیازمندیم، بنابراین رقم مصوب شورای عالی بیمه نصف سرانه درمان واقعی است و مورد قبول نیست.

تورم 50 درصدی در بخش درمان

محمدتقی نوربخش، عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور در تشریح تبعات سرانه درمان 6500 تومانی در سال 88 می‌گوید: تا زمانی که نگاه هزینه‌ای به حوزه سلامت کشور داشته باشیم نمی‌توان از مشکلات موجود در بخش بهداشت و درمان رها شد و همچنان شاهد افزایش پرداخت هزینه‌های درمانی از جیب مردم خواهیم بود.

نوربخش با تاکید بر این‌که هزینه‌های درمان نه تنها در ایران بلکه در دنیا به چالشی برای دولت‌ها و حاکمیت‌ها تبدیل شده است، تصریح می‌کند: همه کارشناسان اقتصادی در دنیا معتقدند که نرخ تورم هزینه‌های درمانی 2 برابر تورم جاری است.

عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور ادامه می‌دهد: اگر بخواهیم به نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی استناد کنیم که عدد 25 درصد است باید گفت که تورم در بخش درمانی کشور 50 درصد است.

نوربخش با اشاره به تعیین سرانه درمان در شورای عالی بیمه به عنوان مرجع کارشناسی رسمی کشور می‌گوید: این شورا در سال 85 سرانه درمان را حدود 8500 تومان کارشناسی کرد که همان موقع نیز بسیاری از کارشناسان اقتصادی سلامت این عدد را قبول نداشتند. عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور تصریح می‌کند: از سال 85 تاکنون اگر به نرخ تورم توجه کنیم باید این سرانه حداقل 15 هزار تومان تعیین شود.

به گفته او داشتن تعرفه‌های غیرواقعی، بی‌انضباطی در بخش تعرفه‌های پرداختی، تضعیف بیمه‌ها و در نهایت کسری بودجه از جمله پیامدهای تعیین سرانه درمان غیرواقعی است.

کسری بودجه 1600 میلیارد تومانی وزارت بهداشت از اصلی‌ترین چالش‌های مالی این وزارتخانه در سال‌جاری بود که اکثر کارشناسان وزارت بهداشت علت اصلی این موضوع را پایین بودن سرانه درمان در ایران می‌دانند.

نوربخش ادامه می‌دهد: نگاه هزینه‌ای به تخصیص منابع در بخش بهداشت و درمان کشور نتیجه‌اش این می‌شود که هر سال با کسری بودجه در بزرگ‌ترین سیستم ارائه‌دهنده خدمات درمانی (وزارت بهداشت) مواجه شویم در حالی که دنیا نگاه سرمایه‌گذاری در این بخش دارد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها