دکتر محمود دهقان ، عضو هیات علمی دانشکده صداوسیما و رئیس بخش تبلیغات بازرگانی در گروه ارتباطات این دانشکده است.
کد خبر: ۱۴۴۵۷۳
وی در حوزه های مختلف خبر، سیاسی ، برون مرزی و بین الملل در سازمان صداوسیما فعالیت داشته و همچنین در زمینه تهیه کنندگی و تولید فیلمهای سینمایی ازجمله جنگ نفتکش ها به فعالیت پرداخته است. دکتر دهقان فارغ التحصیل رشته روابط بین الملل بوده و کتابی را با عنوان تاریخ معاصر ایران دردست چاپ دارد. دکتر محمود دهقان ، موسس بخش تبلیغات بازرگانی در گروه ارتباطات دانشکده صداوسیما امیدوار است که در سالهای آینده باتوجه بیشتر وزارت علوم به این رشته و توسعه آن در دیگر دانشگاه ها و مقاطع تحصیلی دیگر علاوه بر مقطع فوق لیسانس ، شاهد علمی شدن تبلیغات در رسانه ها باشیم. او معتقد است که تبلیغات مفید و علمی کمک شایانی به افزایش تولید ملی و رشد اقتصاد کشور می کند. با او در این خصوص به گفتگو نشستیم.
به تبلیغات بازرگانی در ایران چه نمره ای می دهید؛
ما هنوز زیر 10 هستیم.
یعنی این همه تبلیغاتی که ما در رسانه هایمان داریم ، همگی از شما نمره زیر 10 می گیرند؛ ببینید تا الان تبلیغات بازرگانی ما کاملا غیرعلمی و صرفا تجربی بوده ؛ چه در حوزه تولید آن و چه در حوزه توزیعش. تا به حال این مساله بیشتر به شکل آزمون و خطا بوده. ما در حوزه تبلیغات کاملا نو پا هستیم.
دلیل این همه عقب ماندگی در این عرصه چیست؛
تبلیغات در رسانه های ما ، قبل از انقلاب که شکل و فرمی کاملا متفاوت داشت ، بعد از انقلاب هم تا سال 68 در حقیقت هیچ تبلیغاتی وجود نداشت . از سال 68 تبلیغات شهری آرام آرام آغاز شد و بعد هم روزنامه ها و بعد از آن تلویزیون به صورت جدی وارد این عرصه شدند.
حال و هوای رسانه های پر از تبلیغ الان ما چه فرقی با گذشته اش کرده است؛ تبلیغات به خود رسانه های ما خیلی کمک کرد. هم درآمد خوبی برای رسانه ها ایجاد کرد ، هم معیاری برای تبلیغات سازمان یافته و اسلامی ، بدون استفاده های ابزاری غربی آن ایجاد کرد. به نظر من این آزمون و خطایی که ما در سیر رو به رشد تبلیغات اسلامی داریم ، سال به سال دارد تصحیح می شود در عین این که علمی شدن تبلیغات هم در تسریع این حرکت کمک بسیاری می کند.
تعریف شما از تبلیغات علمی - اسلامی چیست؛
علمی - اسلامی کردن این حوزه یعنی این که ما بدون وارد شدن به حوزه های غیرشرعی تبلیغات جهان سرمایه داری یا سکوت و خفقان تبلیغات جهان سوسیالیستی ، بتوانیم همان طور که قدم به قدم در حال کامل کردن و رشد دادن اقتصاد اسلامی مان هستیم ، حوزه تبلیغات اقتصاد اسلامی را هم بتوانیم همپای آن گسترش دهیم. اعتقاد من این است که ما از این راه کمک چشمگیری به سرمایه گذاری ملی می کنیم . تولید ملی کشور نمی تواند تقویت شود ، مگر از راه تبلیغات.
طی این مدت 4 سالی که تبلیغات بازرگانی به شکل یک رشته دانشگاهی درآمد ، چه تفاوت هایی در حوزه آن ایجاد شده است؛ مسلما با توجه به این مدت کوتاه ، الان زمان مناسبی برای قضاوت کردن نیست. امسال چهارمین دوره ای بود که ما در این رشته دانشجو گرفتیم. اولین دانشجوهای این رشته ، سال گذشته فارغ التحصیل و جذب بازار کار شدند. بعضی از همین ها مدیران ارشد حوزه تبلیغات در خود سازمان صدا و سیما شده اند. بعضی هایشان هم وارد بخشهای خصوصی شده اند و تا جایی که من اطلاع دارم ، افراد بسیار موثری هستند و توانسته اند سازمان های بزرگ دولتی را درحوزه تبلیغات ، به عنوان مدیر بازرگانی یا مشاور تبلیغاتی هدایت کنند. این نشان می دهد که در این حوزه ، بازار ما بشدت نیازمند نیروهای علمی و متخصص است.
قصد ندارید در زمینه تبلیغات کتاب بنویسید؛
اتفاقا در این زمینه یک کتاب در دست انتشار دارم.
تحت چه عنوان؛ «نظریه های ارتباطات و تبلیغات» که بزودی منتشر می شود.
شما که بانی تبلیغات علمی در کشور شده اید ، بزرگترین مشکل حال حاضر این حوزه را چه می دانید؛ کلا بزرگترین مشکل ارتباطی و رسانه ای جامعه ما، جدایی دانشگاهیان ما از دنیای عمل است . ما در دانشگاه هایمان اساتید زیادی داریم که روی مباحث نظری ارتباطات و به عنوان نمونه تبلیغات کار می کنند ولی از حوزه عمل دور هستند. بسیار کسانی را هم داریم که به طور عملی درگیر مسائل ارتباطی هستند ولی جنبه های تئوری کار را نمی دانند. خیلی کم داریم کسانی را که هم تئوری های کار را بدانند هم این که آنها را به مرحله عمل گذاشته باشند و دیده باشند که آیا اصلا این تئوری ها در شرایط فعلی کشورمان قابل اجرا هستند ، کدامشان را می شود اجرا کرد و کدامشان را نمی شود؛
که به موضوع فعالیت اجرایی اساتید برمی گردد.
همین طور است و به طور کل ، مساله در نظر گرفتن شرایط جامعه ای که در آن هستیم. شما نگاه کنید الان نظریه های راجع به رقابت رسانه های صوتی و تصویری ، در شرایط کشور ما که همه شبکه های تلویزیونی تحت یک مدیریت است اصلا معنا و مصداقی ندارد. یا حتی رقابتی که بین روزنامه ها ما فرض می کنیم یا رقابت شدیدی که در حوزه اینترنت است ، اینها همه به کشور ما که می رسند می بینیم تغییر می کنند. ما باید آن علمی را پرورش دهیم که قابل اجراست.
برای رسیدن به علم قابل اجرا باید از کجا شروع کنیم؛ سوال بسیار خوبی را مطرح کردید. من اعتقاد دارم دانشگاه های کاربردی بسیار موفق تر از دانشگاه های دیگر هستند مثل دانشکده صداوسیما یا دانشکده وزارت خارجه....