نگاهی به تن لرزه‌‌های کشورمان در هفت سال اخیر

ایران پارسال9260 بار لرزید

قرار گرفتن بر یکی از دو کمربند بزرگ زلزله دنیا، ایران را به یکی از لرزه‌خیزترین سرزمین‌های جهان تبدیل کرده است. ساکنان فلات ناهموار ایران، چنان با زلزله خو گرفته‌اند که گویی لرزش‌ها و تکان‌های هشداردهنده هر روزه زمین هم، آنها را از خواب غفلتی که درباره این پدیده طبیعی و ضرورت آمادگی در برابر آن بر آنها مستولی شده، بیدار نمی‌کند. فهرست بلند بالای زمین‌لرزه‌های بزرگ ایران پر است از زلزله‌های ویرانگری که رخداد هر یک از آنها در هر جای دیگر جهان می‌توانست سرآغاز حرکتی بزرگ برای مواجهه اصولی و هوشیارانه در برابر زلزله و به حداقل رساندن تلفات و خسارات آن باشد؛ اما امان از غفلت و آرامش ویرانگر ما!
کد خبر: ۹۰۸۹۴۱

سال گذشته زمین‌لرزه با ما چه کرد؟

در یک سال گذشته، خوشبختانه زمین‌لرزه شدیدی در کشور رخ نداد، اما فهرست بلند زمین‌لرزه‌های امسال که بزرگی 122 مورد آنها فراتر از چهار بوده، هشدار و بیدارباشی است برای ما که زلزله هر روز ـ نه یک بار که بارها ـ ما را خبر می‌کند و تنها غفلت ما از بروز یکی از عادی‌ترین و معمول‌ترین پدیده‌های طبیعی است که گاه و بی‌گاه فاجعه می‌آفریند.

براساس اطلاعات شبکه‌های لرزه‌نگاری مرکز لرزه‌نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در سال، 1394 بالغ بر 9260 زمین‌لرزه با بزرگی بیش از یک در مقیاس امواج درونی زمین در مناطق مختلف کشور و نواحی مرزی رخ داده است.

سال گذشته، دی ماه با ثبت 950 زمین‌لرزه، شهریور با 900 زمین‌لرزه و بهمن و اسفند هر یک با 840 زمین‌لرزه به ترتیب لرزه‌خیزترین ماه‌های سال بودند. فروردین، تیر و خرداد 94 هم با ثبت به ترتیب 600، 650 و 660 زلزله، آرام‌ترین ماه‌های سال بودند. البته اگر رخداد زمین‌لرزه‌های متوسط و بزرگ را مبنا قرار دهیم، اردیبهشت با ثبت 18 زلزله و دی با 13 زلزله با بزرگی بیش از چهار در مقیاس امواج درونی زمین، بیشترین زلزله‌ها را تجربه کرده‌اند.

بزرگ‌ترین زلزله یک سال گذشته هم زمین‌لرزه‌ای با بزرگی 4‌/‌5 بود که سوم بهمن ماه در دوبرجی فارس رخ داد.

سال 94، لرزه‌خیزتر از 93 و آرام‌تر از 92 بود

وقتی آمار زمین‌لرزه‌های سال 94 را با سال‌های قبل مقایسه می‌کنیم، می‌بینیم در حالی که سال گذشته حدود 9260 زلزله در کشور ثبت شد، شمار زمین‌لرزه‌های ثبت شده در سال 93، حدود 8540 مورد و در سال 92 بالغ بر 10 هزار و 457 مورد بوده است.

تعداد زلزله‌های ثبت شده توسط مرکز لرزه نگاری کشوری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در سال 91 هم حدود 12 هزار و 930 مورد بوده که با توجه به رخداد بالغ بر 7900 زلزله در سال 90، 10هزار و 420 زمین‌لرزه در سال 89 و حدود 10هزار و 500 زلزله در سال 88، سال 91 لرزه‌خیزترین سال در هفت سال اخیر بوده است.

در این مدت، مرداد 1391 هم با ثبت 2010 زلزله که بزرگ‌ترین آنها زلزله با بزرگی 2‌/‌6 ورزقان بوده، ناآرام‌ترین روزهای زمین ایران را در چند سال اخیر رقم زده است. ناآرامی‌های زمین و رخداد هر روزه زمین‌لرزه‌های کوچک و بزرگ، هشداری برای ماست که جای جای ایران در هر لحظه می‌تواند کانون رخداد زمین‌لرزه‌ای بزرگ باشد. لذا رعایت استانداردهای ایمنی‌سازی لرزه‌ای در ساخت و سازها و مقاوم‌سازی ساختمان‌های فرسوده و فراگیری دستورالعمل‌های آمادگی در برابر زلزله، کمترین کاری است که باید برای پیشگیری از تلفات و خسارات زلزله‌های شدید احتمالی در دستور کار قرار داد.

علی شمس‌

‌ جام‌جم

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها