قیمت لبنیات در کش و قوس تولید و مصرف

سیما رادمنش - «قیمتی که بالا رفت دیگر پایین نمی آید» شاید این جمله را بسیار شنیده باشید. هفته گذشته زمانی که سازمان حمایت از مصرف کننده و تولیدکنندگان از بازگشت قیمت
کد خبر: ۱۳۹۶۸۵
3قلم عمده مصرفی محصولات لبنی به قیمتهای اسفندماه سال گذشته خبر داد، مردم انتظار داشتند که هنگام خرید با کاهش قیمتها مواجه شوند، اما با وجود گذشت چندین روز از اعلام این خبر، هنوز اتفاقی در سطح خرده فروشی نیفتاده است.
گزارش خبرنگار ما از فروشگاه های مواد غذایی حاکی است ، قیمت برخی از لبنیات که قرار بود کاهش پیدا کند، همچنان روی آخرین رقم افزایش باقی مانده است.
یکی از مغازه داران منطقه شریعتی به خبرنگار ما می گوید: بعد از مصوبه اول شورای اقتصاد که اجازه افزایش قیمت را به برخی محصولات لبنی داد، بسیاری از کارخانه های تولیدکننده ، قیمت محصولات خود را افزایش دادند که این افزایش در برخی محصولات بیش از 10درصد بود و گاه تا حدود 25تا 30درصد نیز رشد نشان می دهد.
وی افزود: با وجود اعلام دستور کاهش قیمتها به نرخهای اسفند ماه سال گذشته ، هنوز قیمت محصولات از سوی کارخانه ها تغییری نداشته است و به نظر می رسد در صورت کاهش قیمتها کارخانه ها متضرر شوند، چرا که پیش از افزایش قیمتها توزیع برخی محصولات لبنی به مغازه ها به دلیل بالا بودن هزینه و در نتیجه کاهش تولید با محدودیت روبه رو بود، اما پس از افزایش قیمتها میزان باری که تحویل مغازه ها شد رو به افزایش گذاشت.
یکی دیگر از مغازه داران منطقه نارمک گفت: ما هنوز کاهش قیمتی را از سوی کارخانه ها شاهد نبودیم و تنها کارخانه های دولتی پگاه و پاک ، برخی محصولات خود را کاهش دادند.
وی در مورد نظارت های دولتی گفت: چند روز پیش یکی از بازرسان دولتی فاکتورهای خرید ما را بررسی و تاکید کرد که کارخانه ها باید از روز 20تیرماه قیمتها را کاهش می دادند که به دلیل عدم اجرای دستور، با آنها برخورد خواهد شد.
اما باید دید این تصمیم چقدر قابل اجراست و آیا در صورت اجرا شدن آن ، کارخانه ها با توجه به افزایش هزینه های خود در سال 86قادر خواهند بود که محصولات خود را به قیمت سال 85ارائه کنند؛
محمد گنجی مدیرعامل اتحادیه تعاونی های لبنی در این رابطه به خبرنگار ما می گوید: واحدهای زیرمجموعه ما که تولیدکنندگان محصولات لبنی هستند تمایل زیادی دارند با دولت و دستور رئیس جمهور مبنی بر بازگشت قیمتها به اسفندماه سال گذشته همکاری داشته باشند؛ اما از سوی دیگر برای تحقق چنین تصمیمی نیازمند هماهنگی های لازم با سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان هستیم. باید با بررسی های کارشناسی به گونه ای پیش برویم که تولیدکنندگان نیز متضرر نشوند.
وی افزود: هزینه تولید از جمله قیمت مواد اولیه ، دستمزد و سایر هزینه ها در سال 86نسبت به سال 85افزایش یافته است و اگر محصولات با قیمت سال 85عرضه شود بسیاری از تولیدکنندگان متضرر می شوند.
گنجی گفت: در سال 85در حالی که هر کیلو شیر خام 300تومان در اختیار واحدهای تولیدی قرار می گرفت امسال هر کیلو شیر خام بین 320تا 370تومان به کارخانه ها داده می شود که با احتساب چنین هزینه ای ، عدم تغییر قیمت محصولات لبنی ، تولیدکنندگان را متضرر می کند.
وی با اشاره به مصوبه شورای اقتصاد مبنی بر کاهش قیمت محصولات لبنی گفت: ما در حال برنامه ریزی برای اجرای این مصوبه هستیم ؛ اما ضروری است دولت برای جلوگیری از متضرر شدن تولیدکنندگان مابه التفاوتی را به تولیدکنندگان بپردازد. با وجود این که در مصوبه اول شورای اقتصاد افزایش 10درصدی قیمت 3قلم از محصولات لبنی اجازه داده شده بود اما این افزایش ، محصولات گسترده ای را شامل شد.
کیومرث جلیلیان ، رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در این باره به خبرنگاران اعلام کرد که براساس آخرین مصوبه شورای اقتصاد، واحدهای تولیدکننده موظفند نسبت به کاهش قیمت محصولاتی که قیمت آنها برابر بند 3مصوبه 21خرداد 86تعیین و ابلاغ شده بود، اقدام کنند.
وی علت اتخاذ چنین تصمیمی را عملکرد نامطلوب واحدهای تولیدی عنوان می کند و تاکید دارد: براساس مصوبه جدید هیچ واحد تولیدی خصوصی و دولتی حق افزایش قیمت شیر پاستوریزه (2.5درصد چربی)، ماست چهار درصد چربی و پنیر UFرا که از عمده اقلام مصرفی لبنیات محسوب می شوند، ندارد.
از سوی دیگر، محمد صراف زاده ، مدیر روابط عمومی صنایع شیر ایران (پگاه) به خبرنگار ما گفت: مصوبه اول شورای اقتصاد که اجازه افزایش 10درصدی 3قلم کالا را صادر کرده بود، فقط شامل واحدهای دولتی پاک و پگاه می شد که در سال 84هیچ گونه افزایش قیمتی را نداشتند؛ اما در پی ابلاغ چنین مصوبه ای ، بخش خصوصی که شاید به علت تاخیر در ابلاغ و استنباط اشتباه ، بقیه تولیدات را از شمول قیمت گذاری خارج دانسته بود، قیمت بسیاری از محصولات لبنی خود را افزایش داد.
وی سهم شرکتهای شیر ایران (پگاه) را در تولید مواد لبنی کشور 33تا 35درصد دانست و گفت: با توجه به مصوبه دوم شورای اقتصاد که بنا شده ماست های پاستوریزه تا 4درصد چربی و شیر پاستوریزه تا 2.5درصد چربی در چارچوب قیمت گذاری قرار بگیرد، عملا 80درصد محصولات شرکت مشمول قیمت گذاری می شود که به نوعی فاتحه این صنعت خوانده می شود.
وی با اشاره به کمبود تولید شیر خام در کشور گفت: شیر خامی که وارد چرخه فرآوری تولید لبنیات می شود 3.5تا 4میلیون تن است در حالی که ظرفیت تولید کارخانه ها 6میلیون تن در سال است. در نتیجه با توجه به کمبود شیر خام در کشور و افزایش قیمت شیرخام در سال جاری تولیدکنندگان با افزایش هزینه تولید روبه رو هستند که دولت باید راهکاری را در این زمینه بیندیشد.

شرکتهای لبنی از ارائه ماست کم چرب خودداری می کنند


خبرگزاری فارس هم گزارش داد: با ابلاغ مصوبه شورای اقتصاد مبنی بر کاهش قیمت شیر و ماست کم چرب ، کارخانجات از عرضه این محصولات خودداری کرده و تولید خود را به سمت ماست و شیر پرچرب سوق داده اند.
با ابلاغ مصوبه جدید سازمان حمایت مبنی بر عدم افزایش قیمت لبنیات بویژه 3گروه کالایی شیر، ماست و پنیر، در حال حاضر فروشندگان معتقدند که شرکتها از عرضه عمده شیر و ماست کم چرب خودداری می کنند.
از ابتدای هفته جاری بیشتر فروشندگان موادلبنی و غذایی معتقدند که شرکتها از عرضه ماست کم چرب و شیر امتناع می کنند.
یکی از فروشندگان گفت: در حال حاضر تنها یک تا 2شرکت به میزان کمی شیر به بازار عرضه کرده اند.
وی گفت: پاک و پگاه که 2شرکت دولتی هستند، قرار است بزودی شیر و دیگر محصولات را با قیمت سال 85به بازار عرضه کنند.
کارخانجات نیز مدعی اند تثبیت قیمت محصولات به مدت 3سال با وجود افزایش هزینه ها چون دستمزدها و مواداولیه غیرممکن است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها