در مطب سیب

عوارض احتمالی درمان آب‌مروارید

این هفته آقایی 76 ساله به مطب سیب مراجعه کرده که مدتی پیش چشم‌چپ او تحت عمل جراحی آب‌مروارید قرار گرفته است. ‌اما پس از عمل، هر چند روز یکبار مایعی از داخل چشمش ترشح می‌شود و این در حالی است که با ترشح این مایع، بیمار درد خفیفی را احساس می‌کند.
کد خبر: ۴۲۳۶۳۶

علاوه بر این فرد تصور می‌کند که ذراتی شبیه به شن وجود دارد که موجب خراشیدگی و سوزش سطح چشم می‌شوند. البته پس از چند ساعت این وضعیت به خودی خود برطرف می‌شود. تنها داروهایی که برای بیمار تجویز شده ویتامین‌ها، اسیدفولیک و همچنین داروهای تنظیم‌کننده فشارخون هستند. علاوه بر این پزشک به بیمار توصیه کرده است که می‌تواند از قطره اشک مصنوعی برای مرطوب نگه داشتن چشمانش استفاده کند.

توصیه‌های پزشک

اگرچه در بیشتر موارد عمل آب‌مروارید هیچ عارضه‌ای برای فرد بیمار به همراه نخواهد داشت، اما گاهی پس از انجام عمل جراحی آب‌مروارید قرنیه متورم شده و به عبارتی فرد به ورم قرنیه مبتلا خواهدشد. در این بیماری که می‌تواند از پیامدهای عمل آب‌مروارید باشد قسمت جلوی چشم یا به عبارتی قرنیه چشم متورم شده و تاول‌های کوچک محتوای مایعی شفاف در سطح قرنیه ایجاد می‌شود که در فواصل زمانی مشخص این تاول‌ها ترکیده و مایع داخل آنها وارد چشم می‌شود و ورود مایع درون این تاول‌ها به چشم موجب سوزش و ناراحتی چشم خواهد شد. آب‌مروارید از جمله بیماری‌های شایع چشمی است که سبب از بین رفتن شفافیت عدسی چشم و در نتیجه کدر شدن آن خواهد شد. با افزایش سن، احتمال ابتلا به آب‌مروارید هم افزایش می‌یابد و اگر این بیماری به موقع درمان نشود، می‌تواند موجب کاهش بینایی شود. البته آب‌مروارید می‌تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد که بیشتر ناشی از ابتلا به عفونت‌هایی در دوران بارداری نظیر سرخچه یا برخی بیماری‌های مادر مانند دیابت یا مصرف برخی داروها در دوره بارداری باشد. هیچ درمان دارویی موثری برای آب‌مروارید وجود ندارد و تنها درمان مقطعی برای این بیماری، عمل جراحی است. در این روش، عدسی کدر شده خارج شده و در صورت امکان یک لنز داخل چشمی به جای عدسی چشم فرد بیمار قرار می‌گیرد، اما گاهی به دلیل وجود برخی از دیگر مشکلات چشمی، عدسی در محل دیگری یا به عبارتی جلوی عنبیه قرار می‌گیرد. درد خفیف، احساس سوزش و حساسیت به نور از جمله عوارض شایع پس از عمل هستند. در گذشته به علت پیشرفته نبودن روش‌های جراحی، انجام این عمل تا حد امکان با تاخیر انجام می‌شد، اما امروزه بیشتر پزشکان بر این باورند که این عمل قبل از سخت شدن عدسی چشم انجام شود تا آسیب احتمالی به قرنیه تا حد امکان کاهش یابد. یکی از عوارض این جراحی ورم قرنیه است که تنها روش درمان آن پیوند قرنیه است. در عمل پیوند قرنیه، قسمت آسیب‌دیده قرنیه فرد بیمار برداشته شده و یک قرنیه جدید و سالم جایگزین می‌شود. در افراد مبتلا به التهاب یا تورم قرنیه، پس از گذشت مدت زمانی قرنیه کدر خواهد شد. البته در این بیماری، در مراحل اولیه اختلال ایجاد شده در بینایی با استفاده از عینک یا لنزهای تماسی قابل اصلاح است، اما در مراحل پیشرفته بیماری، تحمل لنز برای بیمار سخت‌تر شده که در چنین مواردی پیوند قرنیه تنها راه علاج بیماری است. مهم‌ترین وظیفه قرنیه حفاظت از ساختمان داخل چشم است و اگر به هر علتی مانند عفونت یا سوختگی قرنیه، سطح قرنیه آسیب ببیند احتمال تخریب و آلودگی بافت داخل چشم افزایش خواهد یافت. در چنین شرایطی، حفاظت از ساختمان داخل چشم مستلزم درمان آسیب ایجاد شده در سطح قرنیه است که در بیشتر موارد پیوند قرنیه تنها راه درمان بیماری خواهد بود.

دکتر نوشین محمودیان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها