پنبه به کشت دوم گلستان تبدیل شد

گلستان که به دلیل کشت پنبه روزگارانی به پایتخت پنیه در کشور و جهان شهره بود، اکنون از نظر تولید و سطح کشت این محصول در وضعیت نامناسبی به سر می‌برد و کشاورزان این محصول با مشکلات عدیده‌ای دست و پنجه نرم می‌کنند.
کد خبر: ۳۸۵۲۴۱

به گزارش مهر، این وضعیت درحالی است که تشکیل کارگروه بررسی وضعیت مرکبات، زیتون، پنبه و ابریشم استان‌های شمالی به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور در بهمن 88 و گذشت بیش از یک سال برای احیای دوباره این صنعت افاقه نکرده است.

سطح کشت استان در سال 53 حدود 188 هزار هکتار بود که این مقدار در سال جاری به 12 هزار و 500 هکتار رسید این آمار نشان می‌دهد کشت پنبه 15 برابر کاهش یافته است و کارخانجات پنبه پاک‌کنی گلستان نیز رو به تعطیلی هستند و باید برای رفع مشکلات این صنعت برنامه‌ریزی شود.

تعطیلی 28 کارخانه سال‌های اخیر در استان موجب از دست رفتن تولید و اشتغال استان شده و وضعیت این محصول را نامتناسب‌تر کرده است.

نبود ماشین‌آلات مناسب کاشت، داشت و برداشت محصول پنبه و کشت سنتی آن از دیگر مسائلی است که رغبت کشاورزان را برای تولید این محصول کم کرده است.

علاوه برآن عملکرد پایین ارقام پنبه و مقاومت در برابر بیماری‌ها و آفات از دیگر مسائلی است که بر کشت این محصول استراتژیک در استان تاثیر گذاشته است و در این بخش محققان تلاش‌های زیادی برای تولید رقم‌های جدید پنبه آغاز کرده‌اند.

در حال حاضر کشت پنبه به کشت دوم تبدیل شده و کشاورزان تمایلی به فعالیت در این حوزه ندارند و رفتن به کشت دوم، برای پتانسیل علمی کشور مشکل ایجاد می‌کند.

عدم یکپارچه‌سازی اراضی، بالا بودن هزینه‌های تولید، راندمان پایین ارقام، آزاد بودن واردات پنبه، قیمت پائین این محصول و تولیدات سنتی و دستی سیر تولیدات پنبه در گلستان را روبه قهقهرا کشانده است.

مدیر جهاد کشاورزی گنبد کاووس گفت: پایین بودن قیمت خرید پنیه سطح زیرکشت این محصول را در منطقه کاهش داده است.

احمد قاضی افزود: طولانی بودن مدت کاشت، داشت و برداشت و بالا رفتن هزینه‌های تولید به دلیل کوچک شدن قطعات از دیگر دلایل کاهش سطح زیر کشت است. وی اظهار کرد: پایین بودن عملکرد زراعت پنبه به دلیل کشت در اراضی لب شور نیز از دیگر عواملی است که کشت محصول در سرزمین طلای سفید را کاهش داده است.

 تولید رقم‌های جدید پنبه تاحدی می‌تواند در رفع مشکلات تولیدکنندگان و علاقه بیشتر آنان برای فعالیت در این عرصه موثر باشد و مدیر موسسه تحقیقات پنبه کشور از تولید محصول رقم جدید پنبه با نام ارمغان در گلستان خبر داد.

جعفری مفیدآبادی افزود: ارمغان یک رقم زودرس با پتانسیل عملکرد بالاست و این رقم دارای برگ‌های کوچک‌تر و ارتفاع کمتر، عملکرد بیشتر، زودرس، تعداد قوزهای بیشتر، فرم کوتاه و جمع و جور و کیفیت الیاف مناسب است. وی اظهار کرد: رقم ارمغان به دلیل سازگاری عمومی بالا برای سیستم‌های کشت متعارف وهمچنین کشت دوم (بعد از برداشت غلات و کلزا) بسیار مناسب است.

وی خاطرنشان کرد: میانگین عملکرد این رقم در استان گلستان 3338 کیلوگرم در هکتار برآورد شده که در مقایسه با رقم‌های تجاری قبلی با عملکرد 2128 کیلوگرم در هکتار به طور متوسط در حدود 1210 کیلوگرم افزایش را نشان می‌دهد.

جعفری بیان کرد: رقم ارمغان نسبت به سایر ارقام پنبه 35 تا 41 روز زودرس‌تر است و در طول 125 تا 130 روز دوره رشد آن تکمیل می‌شود.

مدیر موسسه تحقیقات پنبه کشور افزود: در این رقم بیش از 90 درصد محصول، قبل از شروع سرمای پاییزه برداشت می‌شود و همچنین تحمل شوری و خشکی آن بهتر از رقم‌های دیگر است.

تصویب یارانه به مدت 5 سال برای محصول پنبه، عضویت استاندار گلستان در کارگروه مصوب و تشکیل کمیته تخصصی در استان، نوسازی و بازسازی کارخانجات صنایع دستی و مکانیزاسیون کاشت، داشت، برداشت پنبه و استمرار تعرفه فصلی از جمله تدابیر برای رونق دوباره محصول پنبه در گلستان است.

اجرای این طرح‌ها، می‌تواند دریچه‌ای رو به توسعه کشت پنبه در استان بگشاید و اجرایی شدن مصوبات می‌تواند طلای سفید را به رونق قبلی بازگرداند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها