نگاهی به چهارمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال (بخش دوم)

گام چهارم

در شماره گذشته نقد و بررسی نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال تهران را آغاز کردیم و برخی از نکات قابل ملاحظه آن را (مانند عدم استقبال شرکت‌های خارجی و داخلی، کاهش بازدیدکنندگان و فروش نرم‌افزارهای خارجی بصورت قفل‌شکسته) برشمردیم. در این شماره موارد دیگری را شرح خواهیم داد.
کد خبر: ۳۶۴۱۹۳

شبیه‌سازی و آموزش

در این نمایشگاه بسته‌های شبیه‌سازی مختلفی ارائه شد؛ از جمله شبیه‌سازی آموزش زبان انگلیسی و شبیه‌سازهای جنگی که مانند سال گذشته توسط معاونت آموزش نیروی زمینی ارتش ایجاد شده بود.

سخت‌افزار کاربردی معلم همراه نیز یکی از محصولاتی بود که در نمایشگاه امسال ارائه شد. این سخت‌افزار رایانه‌ای، با قیمت 210 هزار تومان، قابلیت ارتباط با تلویزیون و نمایش دروس روی این نمایشگر را دارد. همچنین ماشین شبیه‌سازی شده پژو 206 توسط شرکت شبیه‌ساز معرفی شد که به گفته جلایریان، مسوول غرفه این شرکت، دو ماشین شبیه‌سازی شده پراید و پژو 206 برای آموزش به افرادی که قصد یادگیری رانندگی را دارند تولید شده است. این ماشین‌ها بسته به این‌که به سیستم‌تعاملی مجهز باشند یا خیر، با قیمتی بین 8 تا 27 میلیون تومان به فروش می‌رسند و نکته اصلی و مهم در این‌باره، امکان استفاده از آن روی ماشین‌های مختلف است.

این وسیله می‌تواند پیش‌نیاز رانندگی در شهر شود و البته برای کسانی که مشکل ترس از خیابان را دارند، مفید خواهد بود.

بازدیدکنندگانی که نبودند

سال گذشته نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال بسیار شلوغ بود، اما امسال نمایشگاه خلوت به‌نظر می‌رسید تا جایی که این موضوع از خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی نیز منتشر شد.

ایرنا در خبری نوشت: «استقبال از چهارمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال بسیار کم است و به‌گفته یک غرفه‌دار شرکت‌کننده در این نمایشگاه، تبلیغات اندک و دیرهنگام و عدم‌حضور غرفه‌های مورد علاقه جوانان از جمله علل این استقبال کم بوده است.

ایرنا در ادامه این گزارش به‌نقل از یکی از غرفه‌داران آورده: «متاسفانه مکان‌های مناسب نمایشگاه در اختیار شرکت‌هایی که دارای پذیرش بیشتری از سوی مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است، قرار داده شده و این درحالی است که در چهارمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال جای 60 شرکت بزرگ دیجیتالی کشور خالیست و بنا به برخی شایعات این شرکت‌ها اجازه حضور در نمایشگاه را نداشتند.»

در ادامه نیز اینچنین آمده است: «جای خالی کارشناسان رایانه موسسات آموزشی و موسسات بزرگ دولتی و نیز دانشگاه‌ها برای ارزیابی خرید محصولات غرفه‌ها خالی است و بیشتر شرکت‌کنندگان این نمایشگاه را افراد عادی و خانواده‌ها تشکیل می‌دهند که این طیف از شرکت‌کنندگان تنها به خرید نرم‌افزارهای ارزان‌قیمت می‌پردازند و تولیدات اصلی شرکت‌ها و غرفه‌ها خریداری ندارد.»

باز هم آفلاین

سال گذشته هم مشکل دسترسی به اینترنت در محوطه نمایشگاه تا روز آخر حل نشد و نمایشگاه در عمل آفلاین بود اما این مشکل امسال هم حل نشده باقی ماند و البته کار شکل دیگری هم پیدا کرد.

به‌گزارش فارس غرفه‌داران بخش سایت‌ها و وبلاگ‌های جشنواره و نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال با امضای نامه اعتراضی نسبت به ادامه روند کاستی‌ها و ناهماهنگی‌ها اعتراض کردند. در این نامه که به امضای غرفه‌داران رسیده، آمده است: «متاسفانه پس از برگزاری 4 دوره جشنواره و نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال، همچنان شاهد ناهماهنگی‌ها و کاستی‌های ابتدایی در این نمایشگاه هستیم.»

در ادامه این نامه اعتراضی آمده بود: «ضروری‌ترین و ساده‌ترین نیاز برای بخش سایت‌ها و وبلاگ‌ها فراهم کردن خط اینترنتی کار برای ارتباط غرفه‌داران با سایت‌های خود و معرفی آن به بازدید کنندگان است که این مشکل همچنان رفع نشده است.»

جنگ نرم در نمایشگاه دیجیتال

بخش جدیدی که در این نمایشگاه شاهد آن بودیم، حضور برخی سازمان‌ها یا سایت‌ها بود که به موضوع جنگ نرم می‌پرداختند. با وجود این‌که این موضوع دارای اهمیت بالایی است و آموزش و اطلاع‌رسانی حرفه‌ای می‌طلبد، اما سایت‌های مزبور تنها نماینده گرایش‌های غیردیجیتال بودند‌.

یکی از مسوولان سایت جماران که به‌صورت تخصصی به اندیشه‌های امام خمینی (ره) می‌پردازد در گزارشی در پایگاه اطلاع‌رسانی خود گفته است: «استفاده از واژه‌هایی چون قرارگاه سایبری، ارتش سایبری، وبلاگ‌نویسان ارزشی و امثال آن با وجود داشتن محتوا و پیش‌زمینه ذهنی، نتوانسته حق مطلب را در حوزه دیجیتال ادا کند.‌»

نمونه‌های خارجی

با آن‌که هر نمایشگاه باید ویژگی‌های فرهنگی و محتوایی خودش را داشته باشد اما درباره نمایشگاه‌های بین‌المللی بهتر است مسوولان این نمایشگاه‌ها دست‌کم مطالعه‌ای بر نمونه‌های خارجی آن داشته باشند تا بتوانند مخاطبان و مشتریان غیرایرانی را هم جلب کنند.

کمبودهای نمایشگاه حاضر در حالی است که نمونه‌های دیگر آن صحبت از تلویزیون‌های نسل 2 و وب‌های نسل مفهومی و موبایل شدن تمام رسانه‌ها می‌کنند و البته برای این موضوعات مقالات علمی و کاربردی ارائه می‌دهند.

نمونه اول

IDGE یا انجمن بین‌المللی بازی‌سازها1، پاتوق بین‌المللی بازی‌سازهاست و به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین سازمان‌های غیردولتی / غیرانتفاعی برای ارائه خدمات منحصربه‌فرد به پدیدآورندگان بازی‌های رایانه‌ای مطرح است. مهم‌ترین شاخصه‌ای که هویت این مرکز را معنا می‏بخشد یک چیز است: خدمت به‌‌اعضای IGDA.

ماموریت‌های این مرکز را می‏توان مهم‌ترین خصیصه این مرکز برشمرد چراکه بر خلاف بسیاری از مراکزی که فهرستی از کارهای روزانه را به‌عنوان ماموریت خود ذکر می‌کنند، تنها با مطرح کردن یک شعار حجت را بر تمام اعضا تمام کرده و این‌گونه گفته است: «اصلی‌ترین راه بالا بردن کیفیت زندگی و ارتقای توانمندی بازی‌سازها، ارتباط اعضا با همسانان خود، ارتقای سطح حرفه‌ای تولیدات و پشتیبانی از دستاوردهای کمیته‌های تولید است.»

این شعار سیاست کلی این مرکز بین‌المللی است که می‏تواند برای تمام اعضا و مخاطبان بیانگر این نکته باشد که برای کار نیاز به دستور‌العمل نیست و تنها یک سیاست کلی می‌تواند برانگیزاننده نیروی اعضا برای حرکت در مسیری مشترک باشد.

نمونه دوم

DMF نام مرکزی است برای برگزاری و هماهنگی جشنواره رسانه‌های دیجیتال که به‌صورت بین‌المللی و با مرکزیت استرالیا اداره می‌شود. این نام مخفف جشنواره رسانه‌های دیجیتال2 است که به‌گفته مسوولانش برای فراهم آوردن زمینه دسترسی به اطلاعات و الهام گرفتن فیلمسازان و تولیدکنندگان محتوای دیجیتال سراسر جهان تشکیل شده و در حال حاضر حدود 15 سال است که به‌صورت تخصصی برای این کار اداره می‏شود.

موسسان این مجموعه عقیده دارند برای پیشتازی در دنیای دیجیتال، ارتباط با کمیته‌های تخصصی نه یک امکان بلکه یک ضرورت و نیاز است. بیشتر فعالیت‌های تحت پوشش این مرکز شامل موارد ذیر است: تصویربرداری و تصویرسازی سینما و ویدئو، انیمیشن، VFX (جلوه‌های ویژه)، نشر دیجیتال، تصویرسازی، گرافیک و طراحی رایانه‌ای، تبلیغات تعاملی، طراحی وب و شبیه‌سازی.

جمع‌بندی

استقبال کم از نمایشگاه می‌توانست برای مسوولان این نمایشگاه فرصتی باشد تا تولیدکنندگان را در نشست‌ها به هم معرفی کنند یا دست‌کم با ایجاد یک پایگاه خبری یا بولتن خبری مناسب، غرفه‌داران را به هم نزدیک سازند که این موضوع محقق نشد. بنا به‌گفته برخی شرکت‌کنندگان، اطلاع‌رسانی آنقدر ضعیف بود که بسیاری از کارها را تحت تاثیر قرار داد.

وجود برنامه مدون می‌تواند این نمایشگاه را به‌عنوان یک رویداد منطقه‌ای معرفی کند تا به صنعت دیجیتال کشور کمک شود و بازار منطقه را برای تولیدکنندگان بگشاید.

پی‌نوشت

1. International Game Developers Association

2. Digital Media Festival

سعید نوری آزاد

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها