تاکید بر هدفمند کردن یارانه ها

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تأخیر در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها اعلام کرد که این تأخیر ها به نحوی با روح قانون مصوب مجلس شورای اسلامی منافات دارد. در همین راستا میزگردی با حضور سید کاظم دلخوش سخنگوی کمیسیون طرح تحول اقتصادی مجلس شورای اسلامی ، بهروز مرادی معاون طرح هدفمند کردن یارانه ها در وزارت رفاه و تأمین اجتماعی و محمد حسین فرهنگی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در رادیو گفت و گو برگزار شد.
کد خبر: ۳۴۲۷۱۸

مشروح این میزگرد به شرح زیر است:

رادیو گفت و گو: رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تأخیر در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها اعلام کرد  که این تأخیر ها به نحوی با روح قانون مصوب مجلس شورای اسلامی منافات دارد. آقای مرادی ، دیدگاه شما در مورد سخنان اقای لاریجانی چیست؟

مرادی: به لطف خدا اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها در سال 89 دیده شده و در قانون هم مد نظر بوده. این قانون همانطور که می دانید نیازمند مقدماتی برای اجرای آن است که به نظر من همین مقدمات هم جزئی از اجرا است. بسیاری از مواد در این قانون نیازمند آئین نامه اجرایی است و این آئین نامه های اجرایی خودشان از یک جایگاه بسیار مهمی برخوردارند.

از جمله آئین نامه اجرایی ماده 8 که در خصوص کمک به تولید است و از پیچیدگی های خاص خود برخوردار بود که نیازمند تعیین تکلیف وزارتخانه ها ، شبکه بانکی ، سازمان هدفمند سازی و مجموعه تولید و متقاضیان است. ضمناً در همین مورد 10بسته ای که در قانون بعنوان بسته های حمایتی مد نظر گرفته به لطف خدا اینها هم     می بایست تهیه می شد و این 10 بسته هم نهایی شده و تماماً ابلاغ شده. یک بسته پولی بانکی مانده که آن هم می بایست بعد از تعیین تکلیف این 10 بسته بانکی روشن می شد که آن هم مراحل  خود را می گذراند.

ضمن اینکه ما در 15 استان،عملیات اجرایی ثبت شماره حسابهای مردم را انجام دادیم، در 6 استان دیگر هم ، هم اکنون در حال اجراست و روز چهارشنبه همین هفته ، عملاً ما 21 استان را ثبت شماره حساب کردیم. در  استانهای باقیمانده هم عملیات ثبت شماره حساب های سرپرست های خانواری که متقاضی دریافت یارانه هستند ، انجام می دهند. 

این اقدامات تماماً در راستای اجرای قانون است و از اهمیت خاص خود برخوردار است. در نظر گرفتن 18میلیون و 600هزار خانواری که فرم اطلاعات خانوار اقتصادی را پر کردند و ما حدس می زنیم که قریب 80 درصد این تعداد خانوار متقاضی دریافت یارانه باشند ، شما ببینید که عملیات بانکی بسیار مهمی را در پیش داریم که متناسب با هر کد ملی سرپرستان خانوار ما یک شماره حساب متمرکز باید داشته باشیم که به لطف خدا با همکاری دستگاه های ذیربط و شبکه های بانکی و مردم خوب این امر در حال انجام است. من می خواهم عرض کنم به لطف خدا از نظر ما این کار سنگین به انجام رسیده و همانطور هم که آقای رئیس جمهور در فرمایشاتشان داشتند ما عملیات اجرایی به معنای پرداخت یارانه ها را به یاری خدا در 6 ماهه دوم خواهیم داشت و اساساً این قانون در 6 ماهه دوم امسال،مرحله نهایی آن که باز توزیع یارانه ها بین خانوارهاست و همچنین در بخش تولید به لطف خدا با انجام این مقدمات به انجام برسد.

رادیو گفت و گو: آقای دلخوش ، آقای مرادی اشاره داشتند به اینکه قانونی که تصویب می شود ، احتیاج به یکسری مقدمات دارد و مقدمات هم جزئی از قانون است. آیا همین طور است؟

دلخوش: از اینکه کار اجرای هدفمند کردن یارانه ها کار بسیار سختی است . ما از همان زمانی هم که به عنوان سخنگوی کمیسیون ویژه مطالب را در صدا وسیما و مطبوعات مطرح می کردیم ، حرف ما این بود که شاید 35 درصد راه را مجلس می رود و 65 درصد راه را دولت در اجرا باید دنبالش باشد. الحمدالله در سال 89 بعد از نوشتن آئین نامه ها دولت کار اجرایی را تقریباً شروع کرده اما از آنجایی که در قانون سال 89 مشخص شده که بر اساس بندهای بودجه هدفمند کردن یارانه ها هم باید طبق آن عمل شود و هدف قانونگذار هم این بود که در سال پایه بین 10تا 20 هزار میلیارد تومان،یعنی در تبصره 3 ماده 1 پیش بینی شده بود که در آمد حاصل شود ، از محل آزادسازی قیمت ها و بین خانواده ها و دهک های مختلف و همچنین در بخش تولید این توزیع شود.

فکر می کنم دستگاه های اجرایی باید یک مقدار کار را و روند کار را سرعت بخشند که آن اهدافی را که قانونگذار پیش بینی کرده بود تحقق یابند. تلاش های بسیار خوبی انجام شده. اما اینکه سال پایه را هم قانونگذار سال 89 پیش بینی کرده که باید این 10 تا 20 هزار میلیارد تحقق پیداکند قطعاً هر اندازه تأخیر شود در پرداخت و این آزادسازی قیمتها، کار دستگاههای اجرایی سخت تر خواهد شد و مشکلات بیشتر خواهد شد.

رادیو گفت و گو: آقای دلخوش ، اشاره داشتید که مجلس سال پایه را سال 89 اعلام کرده.این مقدمات لازم در مجلس در نظر گرفته می شود یا خیر؟

دلخوش: در مواد مختلف ، ماده 5 ،ماده 7 ، 8 و ماده 11برای دولت زمان نوشتن آئین نامه و ایجاد زمینه های مناسب را مشخص کردیم و آن زمان تقریباً جدا شده از شروع سال پایه و چون کار سختی است و کمیسیون ویژه هم دارد به کار خود ادامه می دهد و بر روند کار دولت و دستگاههای اجرایی و کمیسیون طرح تحول اقتصادی دولت کاملاً نظارت دارد ، این ناشی از آن کار سختی است که در بخش های دریافت و پرداخت ، افزایش قیمتها ، افزایش آمار خانواده ها،ایجاد کارت بانکها و امثال این که آقای مرادی هم اشاره کردند،فکر می کنم این کندی روند به خاطر این است که حساسیت موضوع است و اولین بار است که طرح هدفمند کردن یارانه ها در کشور پیاده می شود.

رادیو گفت و گو: زمانی که اشاره کردید مجلس در نظر گرفته چقدر بوده؟

دلخوش: ما برای نوشتن آئین نامه ها 3 ماه پیش بینی کردیم ، برای هر بخشی جداگانه،کاملاً‌هم مشخص است. یعنی در قانون این پیش بینی شده. برای سال پایه افزایش قیمتها و پرداخت را براساس بندهای بودجه مجلس کاملاً پیش بینی کرده که بین 10 تا 20 هزار میلیارد است و در تبصره 3 است. اگر بخواهیم با آن موضوع توجه کنیم،قطعاً زمان پرداخت یک مقداری تأخیر افتاده و افزایش قیمتها و اگر بخواهیم به کار اجرایی که بر می گردد به پیاده کردن هدفمندی یارانه ها ، قطعا دولت از همان روز اول کار خود را شروع کرده و کار اجرایی خود را الان دارد دنبال می کند.

رادیو گفت و گو :در مورد  صحبت های آقای دکتر لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی چه نظری دارید؟

دلخوش: آقای دکتر لاریجانی آنچه را که مجلس مصوب کرده آن را فرمودند. و آن هم این است که برای سال پایه که سال 89 است ، بین 10 تا 20 هزار میلیارد واحد درآمدها محقق شود و از طرفی هم این بین خانواده ها و بخش تولید یعنی صنعت و کشاورزی و خدمات باید توزیع شود. اگر این شود قطعاً دولت از 6 ماهه دوم تا آخر سال بین 10 تا 20 هزار میلیارد را نخواهد توانست تحقق بخشد و فکر می کنم در این بخش دچار مشکل شود.

رادیو گفت و گو: و اگر باز اجرای این قانون به تعویق افتد ،مجلس چه برخوردی خواهد داشت و چه رویکردی را دنبال می کند؟

دلخوش:مجلس نظارت و کنترل را دارد انجام می دهد. هدف این است که هدفمند کردن یارانه ها در جامعه پیاده شود و دولت بدون خطا یا با کمترین خطایی با کمترین مشکلی این کار را بتواند انجام دهد. چون ما الان نظارت می کنیم،می بینیم که دولت هم دارد کار خود را انجام می دهد. دستگاههای مختلف،بخش های مختلف دارند کار خود را انجام می دهند. فکر می کنم که مجلس و کمیسیون های مختلف از این روند راضی هستند. امید اینکه دولت بتواند با کمترین خطایی و مشکلی بحث هدفمند کردن یارانه ها را شروع کند و مجلس هم هر کمکی از دستش برآید قطعاً در این راه  دریغ ندارد ، چون هدف این است که بتوانیم در جامعه طوری عمل کنیم که هم مجلس ، هم مردم ، هم دولت و هم دستگاههای مختلف دیگر و قوای مختلف دیگر با هماهنگی هم بتوانند این کار سخت را ان شاءالله پیاده کنند و مشکلات در بین راه کمتر باشد.

رادیو گفت و گو: آقای دکتر فرهنگی،آقای دلخوش اشاره داشتند که اگر اجرای این قانون بیش از این به تعویق افتد ممکن است دولت در اجرا با مشکلاتی مواجه شود ، در راستای تأمین آن 10 تا 20 هزار میلیارد تومان. نظر شما در این باره چیست؟

فرهنگی: بله ایشان توضیحات کاملاً دقیق و روشنی دادند و نگرانی که وجود دارد عمدتاً ‌برمی گردد به میزان اصلاح قیمتها. چون هر چه مدت باقیمانده از سال کوتاهتر باشد،دولت مجبور است با قیمتهای بالاتری رقم کالاهای موضوع این قانون را مشخص کند و هر چه قیمت ها بالاتر باشد،این فاصله می گیرد از روح قانون.

بنا بوده فشار کمتری به مردم بیاید ، به علت اینکه مبلغ 40 هزار برای سال تصویب نشد ، نگرانی مجلس را در راستا و پیامدهای اصلاح شدید قیمتها که ممکن است بخش های مختلف چه عامه جامعه چه بخش های تولیدی نتوانند در سال اول خودشان را با آن قیمتها هماهنگ و همراه کنند و این نگرانی باعث شد که از طریق مجلس تا 40 هزار همراهی نکرد. بعد دولت اعلام کرد که ما نمی توانیم تحت این شرایط اجرا کنیم لذا مجلس این مجوز را به دولت داد که تبدیل کند ا ‌ایام را به مدت کمتری برای آن 20 هزار میلیارد که اگر محاسبه کنیم با مبنای ریاضی ، می شود برای نیمه سال،یعنی همان مبنای 40 هزار. یعنی اگر ما طول سال نسبتی را برای 40 هزار ببنیدیم ، نیمی از آن برای طول سال می شود 20 هزار. ما اگر همین 40 هزار را متمرکز کنیم بر 6 ماهه دوم،عملاً ما بخش نیمه دوم 40 هزار میلیارد را می خواهیم برای 6 ماهه دوم قانون اجرا کنیم.

فرهنگی: این اجازه به دولت داده شد. منتها اخیراً دوباره اعلام شد که باز اول مهر هم نمی خواهند اجرا کنند. طبیعتاً این یعنی متوقف کردن قیمت و بردن مبنا به بالای 40 هزار میلیارد که این نگران کننده است. البته اخیراً ‌آقای فرزین را در مجلس دیدم و از ایشان سوال کردم که این چه مبنایی است شما اعلام کردید.  گفتند:منظور این نیست که خیلی به تأخیر می افتد. منظور چندین روز است که آن را نمی خواهیم به طور مشخص اعلام کنیم که انتظارات تورمی بوجود آید. البته این پاسخ خوبی است اگر واقعاً نیت همین باشد. اما اگر یک تا دو ماه هم کم کنیم، در همان مدت باقیمانده بخواهیم 20 هزار میلیارد درآمد کسب کنیم،طبیعتاً فشار تغییر اصلاح قیمتها در اقتصاد ملی و در سطح کشور زیاد خواهد بود و انتشار شدید را ممکن است برخی بخش ها نتوانند تحمل کنند و در همین اساس است که این نگرانی از سوی آقای دکتر لاریجانی اعلام  شده.

رادیو گفت و گو: آقای مرادی ، نظر دوستان در مجلس را شنیدیم. اشاره داشتند که هر چه زمان کوتاهتر شود آن فشاری که به اقتصاد وارد خواهد شد و افزایش و اصلاح قیمتها ممکن است که مردم را دچار مشکل کند. دولت چه فکری در این رابطه کرده؟

مرادی: من تشکر می کنم از این دو نماینده ما در مجلس شورای اسلامی که زوایای مختلف بحث را مورد کنکاش قرار دادند. نکته ای که نیاز است من اینجا به آن اشاره کنم،بهره گیری از کلمه تعویق یا تأخیر در خصوص اجرای این قانون درست به نظر نمی رسد. برابر هماهنگی هایی که با مجلس شده و مجلس هم این اجازه را داده،با توجه به اهمیت کار قرار بر این شده که دست دولت در اجرای قانون باز باشد و انعطاف لازم وجود داشته باشد. این یک نکته است.

نکته دوم این که این قانون هدفمند سازی یارانه ها، در یک روند 5 ساله مورد توجه قرار گرفته لذا این نکته هم مد نظر باشد که در یک سال یا در دو سال بنای بر اجرای تمام یا کامل این قانون نیست. یک زمان 5 ساله را در قانون، دوستان ما در مجلس با هوشیاری مد نظر قرار دادند. نکته ای که من باید به آن  اشاره کنم، در تمامی مباحث بخصوص در بسته های حمایتی و اساسا موضوعات کارگروه تحول اقتصادی، دقیقاً بر روی شیوه اجرای کار است.

اجرای قانون در نیمه دوم سال قطعی است. در این که روز دقیق و ساعت دقیق گفته شود،اساساً این مد نظر نیست. در نیمه دوم سال اجرایی خواهد شد. نکته ای که حائز اهمیت است و دولت به آن توجه خاص دارد کاهش حداکثری هزینه هاست در اجرای این قانون. یعنی ما کمترین هزینه را در اجرای این قانون از زوایای مختلف بپردازیم لذا یکی از مقوله ها و مسائل اساسی در این ارتباط تحلیل بازار کالا و خدمات است که بر روی قیمتها متمرکز است. تحلیل بازار کار است که بر روی بحث اشتغال متمرکز است. تحلیل بازار سرمایه است که بر روی بورس متمرکز است.

تحلیل در پول و ارز و بانکداری است که در بسته پولی مد نظر قرار گرفته شده. تمامی اینها در راستای اجرای قانون است و اینکه این قانون به بهترین وجه اجرا شود که ما در خصوص افزایش هزینه ای که در خانوارها شاهد آن هستیم کمترین افزایش سطح هزینه را داشته باشیم لذا این نوید را من به مردم خوب کشور می دهم،به دوستان خوبم که به بهترین وجه این مسئله را مورد کنکاش قرار دادند، در دستور کار دولت و در اولویت سیاست های دولت اجرای این قانون است و از نظر ما همه چیز مهیاست.

در خصوص آن نگرانی که در خصوص بحث 20هزار میلیارد تومان یا 40هزار میلیارد تومان در 6 ماهه دوم مد نظر قرار می گیرد، با توجه به اینکه اجرای این قانون به مدت 5 سال پیش بینی شده قطعاً آن نگرانی که وجود دارد از نظر ما نیست و تمامی این مسائل،متغیرهای کلان اقتصادی در یک مودم اقتصادی کلان دیده شده و دولت خود را کاملاً ‌آماده کرده برای اجرای قانون. 6 ماهه دوم که از اول  رئیس جمهور اعلام کردند به معنی اینکه از اول مهر اجرا می شود ، نبود. در خصوص اجرا در 6 ماهه دوم است و اینکه زمان دقیق چه زمانی است،با توجه به این که یکی از نکاتی که باید رصد شود و مدیریت شود،کاهش انتظارات تورمی است لذا مبتنی بر این مسائل در 6 ماهه دوم، اجرای این قانون را قطعاً داریم و اما این به معنی این نیست که از 1/7/89 این قانون عملیاتی می شود اما در 6 ماهه دوم قطعاً در فرصت مناسبی  این تاریخ اعلام می شود و قانون هم اجرا می شود.

رادیو گفت و گو: در ماههایی که پشت سر گذاشتیم ، یارانه ها گویا در بودجه دیده نشده، برای این دولت دچار کمبود بودجه نمی شود؟

مرادی:خیر. به هیچ وجه. تمامی تمهیدات دیده شده. در قانون به لطف خدا با عنایتی که دوستان مجلس داشتند ، ظرفیت های لازم و پیش بینی لازم در قانون صورت گرفته. تا به امروز در زمینه حمایتی که می بایست از تولید و همچنین در بخش کالاهای اساسی از خانوارها داشته باشیم ، به لطف خدا کار را انجام دادیم. در باقی مانده سال مشکلی از این حیث نداریم. 

با اجرای قانون هم که در 6 ماهه دوم است به یاری خدا این نکته اساساً مشکل خاصی را ایجاد نخواهد کرد. نزدیک 9 استان باقیمانده. ما 6 استان را در 5.10 به مدت یک هفته عملیات دریافت شماره حسابها را خواهیم داشت و هموطنان عزیز ما در پایتخت ، استان تهران ، قم و قزوین هم به عنوان سه استان در آخرین مرحله دریافت حسابها هستند که از 25مرداد به مدت 10 روز ما حسابها را دریافت خواهیم کرد. از نظر ما در هفته اول شهریور ماه تمامی شماره حسابهای سرپرستان خانوارها را در شبکه بانکی تصحیح کنیم و ان شاالله آمادگی پرداخت یارانه ها وجود دارد .

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها