پیش‌بینی وضعیت آب و هوا در شبکه خبر

سرعت، صحت، دقت

«هواشناسی یکی از بخش‌های عمده شبکه خبر محسوب می‌شود که آب و هوای شهرهای داخلی، عتبات عالیات و دیگر نقاط جهان را در 5 بخش (اخبار 55‌/‌10، 13، 30‌/‌14، 25‌/‌17 و 19)‌ به صورت زنده توسط کارشناسان این بخش گزارش می‌کند.» این را سیدمحسن موسوی، مسوول بخش هواشناسی شبکه خبر می‌گوید.
کد خبر: ۳۴۲۲۴۸

 وی ادامه می‌دهد: اجرای برنامه‌های هواشناسی در 9 قسمت در طول روز به صورت زنده روی آنتن می‌رود که پیش‌بینی وضع هوا و دما در استان‌ها، شهرهای مذهبی و 68 شهر مطرح جهان را بررسی می‌کند، همچنین تمامی بخش‌های برنامه‌سازی در این خصوص و بیشینه و کمینه دمایی به صورت زیرنویس در شبکه خبر پخش می‌شود.

موسوی تصریح می‌کند: «هدف این برنامه در نظر گرفتن شرایط علت و معلولی تغییرات اقلیمی است تا بیننده از نظر علمی متوجه پیش‌زمینه‌ای برای ارتقای اطلاعات خود در این خصوص شود. برای مثال اگر امروز هوا بارانی باشد یا اگر گرد و خاک در استانی دیده شود علت را بیان می‌کند.»

در سیستم هواشناسی تصویر داده‌هایی که به عنوان Base از اداره هواشناسی استخراج می‌شود، هیچ‌گاه نمی‌تواند به همان صورت به مخاطب منتقل شود و جزئیات شرایط آب و هوایی را در اختیار او قرار دهد، از این رو داده‌های اولیه توسط نرم‌افزارهای خاصی می‌بایست به المان‌های بصری و مفاهیم ساده تبدیل و برای مخاطبان به نمایش گذاشته شود.

سرعت و دقت در شرح نقشه‌ها

اما شرح نقشه‌های هواشناسی نوعی از اجرا را می‌طلبد که کارشناسان این بخش می‌بایست بی‌واسطه و به صورت زنده المان‌ها و نمادهای تغییرات شکل گرفته روی تابلوهای تصویری را برای بیننده‌های تلویزیون به صورت قابل پذیرش بیان کنند.

سراغ کوروش محمدپور یکی از کارشناسان این برنامه می‌رویم که با همکاری رضوان سلامی و پریسا ایزدی بخش‌های مختلف هواشناسی شبکه خبر را اجرا می‌کنند. از وی درخصوص اجرا و نحوه کارشناسی‌اش در شبکه خبر می‌پرسیم.

محمدپور که مدرک کارشناسی ارشد اقلیم‌شناسی را دارد،‌ توانسته با تلفیق هواشناسی و کار اجرا به مدت 8 سال به عنوان یکی از کارشناسان بخش هواشناسی در شبکه خبر فعالیت کند.

وی در خصوص نحوه اجرا و عملکرد کارشناسان در زمینه هواشناسی می‌گوید: با استفاده از اطلاعات، مدل‌های مختلف و نقشه‌های هواشناسی روزانه، پیش‌بینی‌هایی می‌شود که این خروجی اطلاعات جنبه تخصصی دارد و برای اطلاع‌رسانی به مردم تبدیل به گزارش عامه‌تری می‌شود. در اصل فعالیت ما در شبکه خبر بازتابی از پیش‌بینی‌های روزانه کارشناسان فعال در اداره کل هواشناسی است که این اطلاعات را به مردم انعکاس می‌دهیم.

وی ادامه می‌دهد: «مهم‌ترین مساله در گزارش هواشناسی نحوه ارتباط برقرار کردن با مخاطب است، کارشناس برنامه باید با مهارت‌های لازم در قالب گزارشگری بتواند مطالب را به نحوی به مخاطب انعکاس دهد تا بیننده تمام نقشه‌ها را متوجه شود به طوری که بیننده درک کند هوا در ساعات آینده چگونه خواهد بود. این پیش‌بینی‌ها و گزارش‌ ها نباید جنبه روزمرگی پیدا کند، چرا که این عملکرد به ساختار کار ما لطمه می‌زند، بنابراین پیش از هر چیزی مهم‌ترین ویژگی کارشناس تلویزیون انتقال مطلب و اطلاعات با نحوه بیان درست است.»

با توجه به شرایط اقلیمی کشور و ایجاد آلودگی ریزگردهای غباری سیستم هواشناسی چه اقداماتی می‌تواند برای مردم درخصوص آگاهی رسانی و اقدامات پیشگیرانه انجام دهد، محمدپور معتقد است: «بیان پیش‌بینی مربوط به مخاطرات جوی، ازجمله فعالیت‌های انحصاری کارشناسان در زمینه آلودگی هواست مثلا زمانی که وارونگی دما در زمستان رخ می‌دهد یا آلودگی هوا از طریق ریزگردها، اطلاع‌رسانی از طریق گزارش‌های هواشناسی صددرصد می‌تواند کمک بزرگی به عموم باشد که آمادگی لازم را داشته باشند و بدانند که در روزهای آتی با چه شرایط هوایی مواجه خواهند بود برای مثال با استفاده از خودروهای شخصی به افزایش آلودگی کمک نکنند. در اصل اطلاع‌‌رسانی در تلویزیون کمک بزرگی می‌کند تا شرایط مطلوب‌تری در زندگی شهری داشته باشیم».

پریسا ایزدی که 8 سال است در سازمان هواشناسی فعالیت دارد و از بهمن 88 به عنوان یکی از کارشناس‌های بخش هواشناسی در شبکه خبر شروع به فعالیت کرده است، می‌گوید: شبکه خبر از لحاظ کار گرافیکی و مدت زمانی که در اختیار کارشناس‌ها قرار می‌دهد نسبت به دیگر شبکه‌هایی که هواشناسی دارند به لحاظ عملکرد از سطح بهتری برخوردار است.

وی همچنین درخصوص نحوه و تکنیک اجرا می‌گوید: کارشناسان در سازمان هواشناسی ریشه و پایه فعالیتشان بررسی و گزارش وضعیت هوا روی نقشه‌هاست. از نظر علمی کسی که در مرکز پیش‌بینی فعالیت می‌کند، باید تمامی نقشه‌ها را بررسی کند و این به نوعی کار روزانه آنان محسوب می‌شود. با وجود این می‌توان با تطبیق ارتباط کلامی و غیرکلامی پیام را به مخاطب انتقال داد.

پروانه صدقی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها