آنچه که قریب به اتفاق متخصصین طب سنتی بهآن باور دارند این است که آلودگی هوا، موجب غلبه گرمی و خشکی مزاج و نفوذ مواد سمی به بدن میشود؛ برای همین است که جهت جلوگیری از تأثیرات گرمی و خشکی و مواد سمی، باید از راههای دیگر از جمله آب، خواب، فعالیت و از همه مهمتر، با تغذیه درست، از بدنمان مراقبت کنیم.
ضرورت مایعات
نوشیدن آب وبهطورکلی مایعات، ازجمله اساسیترین توصیههای متخصصان طب سنتی درهوای آلوده است. چنانکه محمد عزیزی، متخصص طب سنتی معتقد است که برای دفع مواد سمی ناشی از دود و آلایندگیهای هوا، سلامت دستگاه گوارش ضروری است و فرد نباید دچار یبوست باشد؛ برای همین هم فردی که در معرض آلودگی هوا قرار دارد، باید در طول شبانهروز به میزانی مایعات مصرف کند که رنگ ادرارش سفید و کمی مایل به زرد شود. مصرف مواد لعابداری مانند خاکشیر و تخم بارهنگ بههمراه آب و عرق نعنا هم میتواند به نیاز بدن درچنین مواقعی، پاسخ خوبی بدهد. در واقع اگر عامل یبوست در هوای آلوده ناشی از گرمی باشد، باید خاکشیر با آب سرد مصرف شود و اگر عامل یبوست ناشی از سردی باشد، باید خاکشیر را با آب گرم مصرف کرد.در این میان، مصرف لبنیات مانند شیر را هم نباید نادیده گرفت. از جمله مواد غذایی دارای رطوبتبخشی بالا شیر و لبنیات است و فردی که در معرض هوای آلوده قرار دارد باید حداقل دو تا سه لیوان شیر مصرف کند.
گرمی به دور
فقط خوردن و آشامیدن در این روزهای آلوده، دوای درد نخواهد بود، بلکه لازم است دور بعضی از مواد غذایی را هم خط بکشید تا به سطح حداقلی حفاظت از سلامتیتان در هوای آلوده برسید. طب سنتی توصیه میکند فردی که در معرض هوای آلوده قرار دارد، از مصرف مواد غذایی با طبع گرم و خشک مانند ادویهجات، سیر، پیاز، موسیر، سبزی خوردن و موادی با طبع سرد و خشک از جمله ترشیجات، قهوه، نسکافه و چای، پرهیز کند؛ چرا که همه این موارد، خشکی را تشدید میکنند و دردسرساز میشوند.
چی نخوریم؟
«هرآنچیزیکه چندینبار حرارت دیده، مانندفستفود وچیپس و...»؛این رامحمد عزیزی میگویدومعتقد است که خوردن خوراکیهایی که غلظت خون را افزایش میدهند مانند گوشت گاو، عدس، و قارچ هم در این روزهای آلوده توصیه نمیشود. غذاهای سنگین و دیرهضم مثل ماکارونی، لازانیا، الویه، حلیم وکلهپاچه هم پیشنهادهای ناخوشایندی برای روزهای آلودگی هستند؛ چراکه مصرف غذای سنگین و دیرهضم، بدن را مشغول هضم میکند و از مبارزه مؤثر در مقابل آثار سوء آلودگی هوا و مقابله با آلایندهها کم میکند.در این میان، از غذاهایی که یبوستآور هستند و دفع از طریق روده را کاهش میدهند، مانند موز و سنجد و خرمالوی گس هم پرهیز کنید. بهتر است ازمصرف غذاهای کارخانهای و فرآوریشده مثل نوشابه،سوسیس، کالباس وکنسروهاهم بهدلیل داشتن مواد شیمیایی افزودنی و نگهدارنده، در شرایط آلودگی هوا پرهیز شود؛ موادی که سیستم ایمنی بدن را در برابر آلایندههای موجود در هوا تضعیف میکنند.
چی بخوریم؟
سیب شیرین، انار شیرین یا کمی مایل به ترش، کدو حلوایی یا کدو سبز به اشکال مختلف، مصرف فلفل دلمهای در وعدههای غذایی، مصرف پیاز و سیر پختهشده، مصرف پرتقال شیرین، استفاده از سالاد کاهو، هویج رندهشده، روغن زیتون با کمی آبنارنج طبیعی، مصرف سوپهای سبزیجات همراه بازرشک، هویج رندهشده، شلغم و به، مصرف دمنوش آویشن، مصرف دمنوش گلگاوزبان همراه ریشه سنبلالطیب و بهار نارنج و... از جمله توصیهها و راهکارهای مشترک متخصصان طب سنتی برای دوامآوردن در برابر آلایندهها است. فراموش نکنید که مصرف دو تا سه وعده ماهی در هفته هم میتواند از شدت اثرات آلودگی هوا در بدن فرد کم کند.