علیرضا افخمی از سریال‌سازی در ماه رمضان می‌گوید

«او یک فرشته بود» توفیق اجباری بود

با فرارسیدن ماه مبارک رمضان، تب و تاب پخش سریال‌ها در این ماه به راه می‌افتد و هرشبکه رسانه ملی برنامه‌ای برای شب‌های روزه داران فراهم می‌کند. در این میان و با نگاه به گذشته می‌توان رنگ و بوی بسیاری از سریال‌های نوستالژی ماه رمضان را که پای هربیننده‌ای را از لحظاتی پس از افطار تا ساعاتی پیش از سحر، برای تماشای این سریال‌ها به جعبه جادویی می‌کشاند، حس کرد. یکی از این کارگردان‌های مطرح که لحظات شیرین و هیجانی را با ساخت سریال‌های مختلفش در شب‌های ماه مبارک رمضان سال‌های گذشته برای مخاطب رقم زده ، علیرضا افخمی است که با ساخت سریال‌های «او یک فرشته بود»، «چندکیلومتر تا بهشت»، «زیرزمین» و «پنجمین خورشید» در خاطر بسیاری از مخاطبان تلویزیون مانده است. در این شماره از قاب کوچک به سراغ او رفتیم تا درمورد تجربیاتش در سریال‌سازی ماه رمضان گفت‌و‌گو کنیم.
کد خبر: ۱۲۱۰۶۰۸

ابتدا از دلیل پر کار بودنتان در ساخت سریال‌های ماه رمضان و تمایل به ساخت سریال در این ماه در سال‌های گذشته بگویید.
سریال‌های ماه رمضان تا چند سال پیش حکم یک جشنواره را داشت که همه شبکه‌ها بهترین سریال خود را در این شب‌ها پخش می‌کردند و مردم عادت کرده بودند در این ماه بیشتر پای تلویزیون بنشینند و سریال ببینند. از وقتی سیاست تلویزیون این شد که ماه رمضان ماه مفرحی است، شیوه سریال‌سازی با رویکرد طنز و ماورایی در این ماه شکل گرفت و این موضوع باکس را در ماه رمضان جذاب کرد و باعث جذب مخاطب خیلی زیادی شد. این اتفاق باعث ایجاد انگیزه شد تا من هم وارد این جریان شوم.
ساخت سریال ماورایی «او یک فرشته بود» اتفاق جدیدی را درعرصه ساخت سریال‌های تلویزیونی در شب‌های ماه رمضان رقم زد، از ریسک ساخت این سریال بگویید.
زمانی که من سریال «او یک فرشته بود» را ساختم به‌تازگی از سریال «تب سرد» فارغ شده و بسیار خسته بودم و در کش و قوس نگارش فیلمنامه سریال «وفا» برای محمدحسین لطیفی بودم. قرار بود آن زمان «اویک فرشته بود» را افراد دیگری بسازند و من فقط نظارت کنم، اما زمان برای نگارش و ساخت فیلم بسیار کم بود و به هر کارگردانی پیشنهاد می‌دادیم از تعهد در این زمان کوتاه می‌ترسید. در واقع قرار نبود من این سریال را بسازم و سراغ کسانی که درجه کیفی مورد قبولی داشتند، رفتیم، ولی متاسفانه یا خوشبختانه قبول نکردند «او یک فرشته بود» را بسازند و من ناچار پذیرفتم که این سریال را کارگردانی کنم و این توفیقی کاملا اجباری بود. درنهایت و در عین داشتن ترس زیاد، توانستم فیلمنامه را به نگارش درآورم و در زمان مشخص روی آنتن ببرم.
فکر می‌کردید این سریال با این حجم از مخاطب و استقبال مواجه شود؟
نه. این حد استقبال را پیش بینی نمی‌کردم.تمام تلاشم را برای جذاب شدن این کار انجام دادم، ولی انتظار چنین استقبالی را نداشتم.
از سختی‌های ساخت سریال در ماه رمضان با توجه به تجربه ساخت سریال‌هایی در ژانر ماورایی و طنز در این زمان بگویید.
از لحاظ سختی کار، ساخت سریال ماورایی بسیار کار دشواری است و دلیل آن متولیان زیاد مسائل ماورایی و معنوی در ایران است. در این ژانر نمی‌توانیم با فراغ بال در داستان‌نویسی و داستان گویی خیالپردازی کنیم. یکی از مشکلات بزرگ من درساخت سریال «او یک فرشته بود» همین مساله بود و من تا یک سال بعد از ساخت سریال با آقای علیرضا برازش، مدیر شبکه یک سیما و مرتضی میرباقری، معاون سیما پاسخگوی بسیاری از افراد بودیم و به حوزه علمیه قم می‌رفتیم و پاسخ سوالات را می‌دادیم. شاید ساخت این سریال‌ها کار هرکسی نباشد و باید مطالعات بسیار زیادی داشت، چون خیالپردازی در این ژانر کمتر است و در مجموع کار ماورایی بسیار سخت تر از کار طنز و اجتماعی است.
به نظر شما مردم از کدام ژانر در ماه رمضان استقبال بیشتری می‌کنند؟
تصور من این است که ماه رمضان از این حیث تفاوت زیادی با مواقع دیگر ندارد و مردم همچنان از کارهای طنز استقبال بیشتری می‌کنند.
مدتی است در تلویزیون کم کار شده اید و سریالی برای ماه مبارک رمضان نمی‌سازید، دلیل این کم کاری چیست؟
دلیل کم کاری من مشکلی است که با بدنه مدیریت رسانه دارم و احساس می‌کنم ممیزی‌های تلویزیون با جهان پیرامون ما آپدیت نمی‌شود. این ممیزی‌ها در طول زمان به جای آن که تعدیل شود سخت‌تر می‌شود و این باعث شده اگر بخواهیم سریالی بسازیم کاری باشد که با جامعه خیلی فاصله دارد و ... سریال‌هایی که من پیش از این می‌ساختم با این میزان از محدودیت در داستانگویی مواجه نمی‌شد.
دلیل دیگری برای حضور نداشتن در تلویزیون دارید؟
بله، یکی دیگر از دلایل من کمبود بودجه در تلویزیون است. با این مقدار بودجه مدیران تلویزیون مجبور هستند که سراغ برنامه‌‌سازانی که کارها را با قیمت ارزان تمام می‌کنند بروند. در حال حاضر رویکرد تلویزیون ساخت سریال‌هایی با بودجه‌های خیلی کم شده است.
از ساخت سریال‌های ماه رمضان خاطره‌ای به‌یاد‌ماندنی دارید؟
خاطره که بسیار زیاد است و خاطراتی که از ساخت سریال‌های ماه مبارک رمضان داشتم حقیقتا بسیار به یاد ماندنی و شیرین بود. به یاد دارم زمان پخش قسمت‌های آخر سریال «او یک فرشته بود» که پخش آن با فیلمبرداری همزمان شده بود، مردم از گوشه و کنار شهر بعد از افطار سر صحنه سریال می‌آمدند و دور ما می‌ایستادند و بسیار انسانی و متمدنانه سکوت را رعایت می‌کردند تا بتوانیم کارمان را انجام دهیم و در بعضی از مواقع برای ایجاد نظم مجبور بودیم از نیروی انتظامی کمک بخواهیم.این انبوه جمعیت برای تماشای کار، خاطره بسیار شیرینی برایم رقم زد که متاسفانه وضعیت فعلی تجدید این خاطرات را غیرممکن کرده است.
ممکن است با تغییر شرایط، مجدد به ساخت سریال در ماه رمضان روی بیاورید؟
ان‌شاءا...، ولی فعلا بعید می‌دانم . در حال حاضر مشغول طرحی برای یک فیلم سینمایی و طرحی برای یک سریال نمایش خانگی هستم.

زهرا دمزآبادی
خبرنگار

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها