نگاه هفته

نگاه متفاوت به اتمسفر خبر

یکم: امروز دردنیای خبر اصطلاح نرم‌خبر بشدت طرفدار پیدا کرده است. «نرم خبر» در دایره لغات فرهنگ رسانه چه دیداری، چه شنیداری و چه نوشتاری جای خود را باز کرده است. هنگامی که این نوع جدید از خبرخوانی یا خبرنویسی در جهان خلق شد مانند همه نوآوری‌های دیگر ابتدا بشدت مورد تقبیح قرار گرفت. آغازین ماه‌های تولدش در دنیای خبر مورد هجمه بزرگان و پیران عرصه و جهان خبر بود. اندک‌اندک جان گرفت و بالید تا امروزه این شیوه خبرخوانی و خبرنویسی نه تنها از جانب جامعه حرفه‌ای رسانه مورد توجه قرار گرفته است و گاه در جشنواره‌های متعدد تمجید فراوان می‌شود، بلکه در میان مخاطبان عرصه رسانه نیز توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. «نرم خبر» جدای از آن که هنری منحصر به فرد در عرصه رسانه محسوب شده بلکه عامل از میان برداشتن فاصله مخاطب و ارباب رسانه نیز از ویژگی‌ها و مولفه‌های خاص آن محسوب می‌شود.
کد خبر: ۵۲۵۱۷۵

دوم: رادیو و تلویزیون در ایران فراگیرترین رسانه است. این فراگیری همراه با اعتماد و وابستگی نیزهست. دولتی بودن صدا و سیما در ایران خود عامل مهمی برای جلب اعتماد و وابستگی به آن است. اگر در برهه‌هایی از زمان این خود آسیبی شده است، اما مزایا و محاسن آن ده‌ها برابر معایبش محسوب می‌شود. بنابراین جمعیت
75 میلیونی ایران باوجود توجه به رسانه‌های نوین و سنتی هنوز اعتماد و وابستگی خود را به صدا و سیما حفظ کرده است. البته این حفظ اعتماد در تناسب با جمعیت 75 میلیونی کشور صدا و سیما را از پردازش به ایده‌های نو بر حذر نداشته است؛ چنان که سبک سریال‌سازی، مستندسازی، برنامه‌های ترکیبی، مناظره‌ها و... خود از تنوع خواهی مدیران ارشد این رسانه ملی حکایت دارد. در این میان ذائقه ایرانی، سال‌های مدیدی بود که با یک سبک و گویش خبری خو گرفته بود. حضور یک برنامه خبری سنت‌شکن می‌توانست چارچوب نگرش به اخبار روز ایران و جهان را تغییر دهد. معاونت سیاسی صدا و سیما در این میان به حسب پیشرو بودن در نگاه به جامعه میدان دار شد و 20:30 را به عرصه خبر و برنامه‌ها وارد کرد.

سوم: 20:30 در همان روزهای آغازین خود با وجود ساخت چنین برنامه‌هایی که در روزهای نخست حیات با ذائقه و خوی ایرانی‌ها براحتی در تعامل قرار نمی‌گیرد، توانست میان مردم و نخبگان جا باز کند. خوب به خاطر داریم که بسیاری از بینندگان تلویزیون در ساعت پخش 20:30 تلاش فراوانی را به خرج می‌دادند که بتوانند از اخباری مطلع شوند که از نوع نگاه، سبک روایت و چینش جدیدی برخوردار بود. اکنون فراگیری اخبار 20:30، منتقدبودن و مهم‌تر از همه انتقاد به خود که گاه این تیزی نقد به مدیران ارشد رسانه ملی هم کشیده می‌شود، مهم‌ترین مولفه خبری 20:30 است که دیدن و شنیدن آن به یک عادت معمول میان ایرانیان تبدیل شده است. نکته قابل قدردانی این بخش خبری در آن است که خود را در یک قالب و محتوای خاص قرار نداده است. با خلق شیوه‌های جدید و افزودن گزارش‌های جدید نه‌تنها به آفت ریزش مخاطب مبتلا نشده بلکه به یک منبع خبری ثابت برای همه اعضای خانوارهای ایرانی تبدیل شده است. نقل «صرفاً جهت اطلاع» 20:30 در سایت‌های خبری و روزنامه‌ها خود گواهی بر اهمیت این اخبار است.

چهارم: اکنون 20:30 در شرایط کنونی و اقبال جمعی خانوارهای ایرانی باید شرایط ایده‌آل خود را حفظ و از جانبداری‌های خاصی که در برخی رسانه‌های کشور وجود دارد، پرهیز و در ساخت بخش‌های جدید بخصوص با در پیش‌بودن انتخابات یازدهم ریاست جمهوری گوی رقابت را از سایر بخش‌های خبری برباید و با بهره‌گیری از مجری‌های مناسب که لحن و شیوه بیان کلمات آنها قدرت اقناعی بیشتری داشته باشد؛ ضعف اندک خود را بپوشاند. شبکه دو می‌تواند در صورتی که استاندارد در ساخت برنامه خبری 20:30 را در شرایط جهانی قرار دهد حتی فراتر از مرزها را هم پوشش داده و خود به منبع خبری قابل اعتماد برای رسانه‌های فارسی زبان و غیر آن در سطح جهان تبدیل شود.

محمد نیشابوری

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها