ما انسان‌ها بیش از آنچه تصور می‌کنیم به مواد غذایی مصرفی روزانه‌مان وابسته هستیم. براساس تحقیقات انجام شده توسط محققان چینی، مواد غذایی مصرفی با تحت تاثیر قرار دادن مراکز کنترل سلولی نقش بسیار مهمی در بیان ژن‌ها ایفا می‌کنند. این گروه از محققان براساس بررسی میکرو RNA‌ در تغییرات ژنتیکی، مطالعاتی را در این زمینه انجام داده‌‌اند.
کد خبر: ۴۵۳۱۸۵

 میکرو RNA‌ها توالی کوتاهی از نوکلئوتیدها یا واحدهای ساختاری ژنتیکی هستند. اگرچه میکرو RNA‌ها در به رمز در آوردن دستور ساخت پروتئین‌ها در بدن نقشی ندارند،‌ اما می‌توانند از فعالیت برخی ژن‌‌های اختصاصی که موجب افزایش تولید پروتئین‌ها در سطح بدن می‌شوند، جلوگیری کنند. در این طرح تحقیقاتی، نمونه خون 21 فرد داوطلب شرکت‌کننده در طرح به منظور بررسی وجود یا نبود میکرو RNA‌ فرآورده‌های گیاهی مانند برنج، گندم، سیب‌زمینی و کلم مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می‌دهد در خون این گروه افراد، به طور متوسط حدود 30 میکرو RNA مختلف از مواد غذایی گیاهی مصرفی توسط این افراد وجود دارد و به نظر می‌رسد این واحدهای ساختاری بتوانند عملکرد سلول‌ها را نیز تحت تاثیر خود قرار دهند. برای مثال میکرو RNA اختصاصی برنج به گیرنده‌های سلولی که کنترل LDL یا به اصطلاح کلسترول بد را به عهده دارند می‌چسبد و مانع فعالیت آن می‌شود. به همین علت گفته می‌شود خوردن برنج موجب افزایش LDL در سطح خون می‌شود. از این رو به افرادی که کلسترول بالایی دارند توصیه می‌شود از خوردن برنج تا حد امکان خودداری کنند. بنابراین می‌توان گفت میکرو RNA نیز می‌تواند مانند ویتامین‌ها و مواد معدنی، با مصرف مواد غذایی و فرآورده‌های گیاهی مختلف، تغییرات بسیار مهم و حیاتی را در عملکرد سلول‌های مختلف بدن به همراه داشته باشد. پی بردن به این نکته که میکرو RNA گیاهی در کنترل فعالیت قسمت‌های مختلف بدن نقش دارد، تاییدی است بر این که بدن ما انسان‌ها، اکوسیستمی بسیار پیشرفته و هماهنگ است. به گفته محققان براساس یافته‌های به دست آمده می‌توان به این نتیجه رسید که تغییرات ژنتیکی در نتیجه فرآیند تکامل از یک نسل به نسل دیگر نیز ناشی از تغییراتی مشابه در بدن است. برای مثال انسان‌‌ها تا پیش از این که به پرورش دام بپردازند، قادر به هضم لاکتوز موجود در شیر نبودند و در حقیقت به واسطه تغییر در سبک زندگی آنها، تغییراتی در بدنشان ایجاد شد که به موجب این تغییرات از توانایی لازم برای هضم لاکتوز در دستگاه گوارش برخوردار شدند. بر این اساس می‌‌توان گفت در طبیعت هیچ موجود زنده‌ای نمی‌تواند بدون تاثیرپذیری از آنچه در پیرامونش یافت می‌شود به حیات خود ادامه دهد. بنابراین تردیدی نیست محصولات کشاورزی که تامین‌کننده بخش مهمی از مواد غذایی مصرفی روزانه ما انسان‌ها هستند نیز بتوانند تغییرات مشابهی در بدن ایجاد کنند.

ندا جواد‌هراتی

منبع: Scientific American

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها