ملادیچ جنایتکاری که 16 سال پنهان بود!

جزییات بازداشت جلاد بوسنی

راتکو ملادیچ، فرمانده پیشین صرب های بوسنی که نامش در فهرست جنایت‌کاران جنگی قرار دارد، دستگیر شد. ملادیچ به اتهام محاصره سارایوو، قتل‌عام و نسل‌کشی مسلمانان در سربرنیتسا از سال 1995 تحت تعقیب دادگاه بین‌المللی لاهه بود.‎
کد خبر: ۴۰۵۶۰۶

به گزارش دویچه وله، بوریس تادیچ رئیس‌جمهور صربستان ۲۶ مه در یک نطق تلویزیونی خبر دستگیری راتکو ملادیچ فرمانده سابق صرب‌های بوسنی را تأیید کرد.

بوریس تادیچ گفت:«ملادیچ در خاک صربستان دستگیر شده است.» وی بدون آنکه اطلاعات بیشتری در مورد محل دقیق دستگیری این جنایتکار جنگی بدهد گفت که به عملیات دستگیری وی افتخار می‌کند و به تمامی کسانی که در این عملیات همکاری داشتند تبریک می‌گوید.

تلاش برای جلب اعتماد جامعه بین‌الملل

راتکو ملادیچ فرمانده سابق صرب‌ به دلیل جنایات جنگی در فاصله‌سال‌های 92 تا 95 تحت تعقیب دادگاه بین‌المللی لاهه بود. دادگاه جنایات جنگی لاهه ملادیچ را به اتهام محاصره 44 ماهه سارایوو، قتل‌عام 10   هزار نفر و  کشتار 8 هزار مرد جوان و پیر مسلمان در شهر سربرنیتسا جنایتکار جنگی اعلام و حکم بین‌المللی بازداشت وی را در سال 1995 صادر کرد.

در طول این سال‌ها اتحادیه اروپا باها از مقامات صربستان به دلیل اقدام ناکافی برای دستگیری ملادیچ، انتقاد کرده بود. 

رئیس‌جمهور صربستان در نطق تلویزیونی روز پنج‌شنبه خود اضافه کرد که با دستگیری ملادیچ اکنون ‎اعتبارمعنوی صربستان در خارج کشور به سطح بالاتری ارتقا خواهد یافت. وی تأکید کرد که صربستان راتکو ملادیچ 69 ساله را هر چه سریع‌تر به دادگاه بین‌المللی جنایات و جرایم جنگی تحویل خواهد داد. او همچنین ابراز امیدواری کرد که دستگیری این فرمانده پیشین صرب درهای آشتی در منطقه بالکان را باز کند.

عملیات سازمان اطلاعات مخفی صربستان

پیش از نطق تلویزیونی بوریس تادیچ ، رسانه‌های صرب گزارش‌هایی در مورد عملیات سازمان اطلاعات مخفی این کشور و دستگیری مردی با نام میلوراد کومادیچ منتشر کرده بودند. به نقل از این گزارش‌ها، فرد دستگیر شده نشانه‌های فرمانده پیشین صرب را داشته است. رادیو بلگراد محل دستگیری این مرد را نزدیکی شهر زرن‌یانین در شمال کشور اعلام کرد.

پلیس پس از انگشت‌نگاری از فرد دستگیر شده اعلام کرده است که او بدون هیچ تردیدی، راتکو ملادیج ، جنایتکار جنگی تحت تعقیب است. رئیس‌جمهور صربستان همزمان با علام دستگیری راتکو ملادیچ گفت«تمامی کسانی نیز که در این سال‌ها به او کمک کردند تا خود را پنهان کند، پای میز محاکمه کشیده خواهند شد.» بوریس تادیچ خطاب به کسانی که به ملادیچ کمک کردند، گفت:«تا پیش از پایان دوره ریاست جمهوری من ‎بهار 2012 همه دستگیر و محاکمه خواهید شد.»

رئیس‌جمهور صربستان ابراز امیدواری کرد که دستگیری ملادیچ راه این کشور را در مسیر عضویت در اتحادیه اروپا هموار کند. دستگیری ملادیچ از پیش‌شرط‌های اتحادیه اروپا برای پذیرش صربستان بود.  از بروکسل، مقر اتحادیه اروپا  گزارش شده که کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه،‌ راهی بلگراد شده است.

یک قاضی در صربستان، اعلام کرده است که راتکو ملادیچ، فرمانده نظامی پیشین صرب بوسنی، را می توان به دادگاه بین المللی رسیدگی به جرائم جنگی در لاهه تحویل داد.

یکی از وکلای  ملادیچ گفته است که در این مورد از دادگاه درخواست تجدید نظر خواهد کرد.

راتکو ملادیچ پیشتر در دادگاهی در صربستان حاضر شده بود.

مقام های صربستان می خواهند که راتکو ملادیچ را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و نسل کشی به دادگاه جنایات جنگی در لاهه مسترد کنند.

در پی دستگیری رادوان کارادزیچ در سال 2008، ژنرال ملادیچ به بزرگترین فراری در ارتباط با جنایات جنگ بوسنی بدل شد.

تلویزیون صربستان تصاویری از راتکو ملادیچ را درحالی که کلاه بیسبال به سر داشت و به آرامی می رفت تا در دادگاهی در بلگراد حضور یابد، نشان داد.

میلوس سالجیچ وکیل ملادیچ به خبرنگاران گفت که قاضی تلاش کرد از موکل او سوال کند اما مظنون در یک "وضعیت دشوار روانی و جسمی" قرار داشت و نتوانست ارتباط برقرار کند.

به گفته  سالجیچ، راتکو ملادیچ مشروعیت دادگاه رسیدگی به جنایات جنگی سازمان ملل در لاهه را به رسمیت نمی شناسد.

دولت صربستان مایل است راتکو ملادیچ فورا مسترد شود، به این امید که این کار مانع تظاهرات بیشتر ملی گرایان صرب شود که هنوز او را مدافع مردم صرب می دانند.

فراری بزرگ

نام ژنرال راتکو ملادیچ، در صدر فهرست کسانی قرار داشت که از طرف دادگاه رسیدگی به جرایم جنگی در لاهه، تحت تعقیب هستند.

رسانه های صربستان می گویند که راتکو ملادیچ با مدارک جعلی در استان وویودینا، در شمال کشور، دستگیر شده است. دادگاه بین المللی رسیدگی به جرائم جنگی برای رسیدگی به اتهامات  ملادیچ، در سال 1995 علیه او کیفر خواست صادر کرد.

به نظر می آید که راتکو ملادیچ برای آنکه موفق شود خود را به مدت 16 سال از چشم قانون پنهان نگاه دارد، می بایست هم از داخل صربستان و هم از خارج کمک هائی دریافت کرده باشد.

ماه گذشته، بوسیلیکا، همسر او، به اتهام مالکیت غیرقانونی اسلحه، در دادگاهی در بلگراد، پایتخت، محاکمه شد. او در جریان محاکمه گفت که تصور می کند شوهرش فوت کرده باشد.

او به دادگاه گفت که تفنگ خودکار و چند تپانچه ای که در جریان تفتیش پلیس در سال 2008 در منزل آنها در بلگراد کشف شد، متعلق به شوهر او بوده است.

به نوشته سایت خبری ب 92، سرانجام ماموران پلیس صرب، رد ژنرال ملادیچ را در دهکده لازاروو، در شمال صربستان پیدا کردند. گفته می شود که نام او در مدارکی که همراه داشته، میلوراد کومادیچ ذکر شده است.

حکم کیفرخواست راتکو ملادیچ در سال 1995 صادر شده بود، اما تا زمانی که اسلوبودان میلوسوویچ، از ریاست جمهوری یوگسلاوی برکنار نشده بود، یعنی تا سال 2000 میلادی،  ملادیچ آشکارا در صربستان زندگی می کرد.

او تا سال 2002 رسما یکی از افسران ارتش صربستان بود و تا سال 2005 از ارتش مستمری بازنشستگی دریافت می کرد.

گفته می شود که او مرتبا برای شرکت در جشن تولد همقطارانش در دوران جنگ، به گوشه و کنار کشور سفر می کرد و برای شکار به جنگل های دور افتاده می رفت.

ملادیچ در سال های گذشته در جاهای دیگری در صربستان هم دیده شده است.

کم توجهی بین المللی

عده ای معتقدند که فقط کمک شبکه ای از مقامات نظامی و امنیتی داخل صربستان نبود که به مخفی ماندن راتکو ملادیچ کمک می کرد. به اعتقاد آنان، دست کم در سال های اول، کم توجهی جامعه بین المللی هم در این کار سهیم بوده است.

اما هر چه زمان گذشت، غرب بیشتر در مورد دستگیری و محاکمه  ملادیچ مصمم شد و مقامات صربستان را تحت فشار بیشتری قرار داد.

دادگاه بین المللی رسیدگی به جنایات جنگی (در یوگسلاوی سابق) در لاهه، گفت که تصور می کند سال هاست که مقامات صربستان می دانند که ژنرال ملادیچ در این کشور مخفی شده است و اگر بخواهند می توانند او را دستگیر کنند.

در سال 2006 میلادی، اتحادیه اروپا، گفتگو با مقامات صربستان در مورد توافقنامه ای را که پیش در آمد پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا بود، متوقف کرد.

سیاستمداران صربستان همواره تکذیب کرده‌اند که راتکو ملادیچ در شرایطی زندگی می کند که در دسترس آنها است.

خبرنگاران می گویند ممکن است واقعیت این باشد زیرا تعداد زیادی از سیاستمداران صرب هم نمی دانستند که آیا ملادیچ در دسترس است یا نه.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها