دکتر باتریک گولومب در گفتگو با Science Daily

خوردن زیاد شکلات افسردگی می‌آورد!

شکلات در دنیا طرفداران بی‌شماری دارد. مصرف این ماده غذایی مغذی همواره مورد توصیه پزشکان بوده و حتی در این زمینه تحقیقات گسترده‌ای نیز انجام شده است. در یکی از تازه‌ترین پژوهش‌ها مشخص شده افرادی که به افسردگی مبتلا هستند، تمایل زیادی به خوردن شکلات دارند. در حقیقت می‌توان شکلات را برای این دسته از افراد به عنوان یک غذای خلق و خویی در نظر گرفت. دکتر باتریک گولومب، دانشیار پزشکی در مدرسه پزشکی دانشگاه کالیفرنیا در سان‌دیگو تحقیقات گسترده‌ای در این خصوص انجام داده که در گفتگو با Science Daily به تشریح آنها پرداخته است. وی معتقد است مصرف شکلات از سوی افراد مختلف می‌تواند نشان‌دهنده بسیاری از نکات باشد.
کد خبر: ۳۴۰۵۶۵

اگر بخواهید نتیجه‌گیری کلی پروژه اخیر خود - تحقیق پیرامون شکلات - را به طور خلاصه بیان کنید، چه می‌گویید؟

نتیجه این تحقیق در نوع خود جالب توجه بوده است. به عنوان نشانه‌ای از ابتلا به افسردگی، افرادی که شکلات زیادی می‌خورند، نشان‌دهنده وجود ارتباطی مستقیم میان خلق و خوی آنها با شکلات است.

البته ممکن است این نوع رابطه میان مواد غذایی دیگر نیز وجود داشته باشد، اما شکلات از آن دسته مواد غذایی است که طرفداران بی‌شماری دارد و به همین دلیل آن را برای این تحقیق انتخاب کرده‌ایم.

آیا این دستاورد صرفا به دسته‌ای خاص از مردان یا زنان مربوط می‌شود؟

خیر. در حقیقت زنان و مردانی که نشانه‌هایی از ابتلا به افسردگی دارند معمولا تمایل زیادی نیز به خوردن شکلات دارند. ما نتایج این دستاورد را در تازه‌ترین شماره نشریه آرشیو پزشکی منتشر کرده‌ایم و البته با واکنش‌های جالب توجهی از سوی مراکز علمی و پزشکی جهان مواجه شده‌ایم.

اما تا پیش از این به نظر می‌رسید خوردن شکلات نشانی از شاد بودن افراد باشد؟

بله. اما حقیقت چیز دیگری است. شاید این تصوری باشد که بسیاری از مردم عادی دارند، اما از مدت‌ها پیش این عقیده در میان متخصصان وجود داشته که خوردن شکلات نشان‌دهنده قرار داشتن افراد در شرایط مشابه افسردگی است. به هر حال شکلات یکی از موادغذایی پرطرفدار در دنیاست و از این‌رو انجام تحقیقات گسترده درخصوص آن ضروری به نظر می‌رسد.

آیا به این نتیجه نیز رسیده‌اید که شکلات تاثیری در افزایش یا کاهش افسردگی دارد؟

ما تحقیقات خود را تازه آغاز کرده‌ایم و از این‌رو هنوز نمی‌توانیم به طور جدی در این خصوص صحبت کنیم. اما محققانی وجود دارند که معتقدند خوردن شکلات می‌تواند در کاهش یا شدت یافتن سطح افسردگی در افراد تاثیرگذار باشد. البته باید گفت که در آینده مشخص شدن این موضوع یکی از برنامه‌های اصلی ما خواهد بود. البته هم‌اکنون در گوشه و کنار جهان تحقیقات مشابهی در این زمینه در حال انجام است.

برای رسیدن به این نتایج چه مطالعاتی انجام داده‌اید؟

بهترین راه برای رسیدن به نتایج قطعی و قابل اطمینان‌تر این است که چنین بررسی‌هایی را روی گروه بزرگ‌تری از داوطلبان انجام دهیم. از این‌رو ما گروهی متشکل از یکهزار فرد بالغ را که ترکیبی از زن و مرد بودند، انتخاب کردیم. این افراد نه تنها از داروهای افسردگی استفاده نمی‌کردند بلکه هیچ‌گونه علائمی که نشان از ابتلا به بیماری‌های قلبی یا دیابت نیز باشد در آنها دیده نشده است. این ‌که این افراد از هر نظر بخصوص شرایط قلبی سالم باشند برای دستیابی به نتایج قابل اطمینان‌تر از اهمیت بالایی برخوردار است.

کمی هم درخصوص نوع پرسش‌هایی که از آنها به عمل آورده‌اید صحبت کنید.

از این افراد پرسش‌های گوناگونی درخصوص میزان و نحوه مصرف شکلات در یک بازه زمانی مشخص مطرح شد. ما از آنها خواستیم درباره میزان شکلاتی که در هفته مصرف می‌کنند، صحبت کنند. در ادامه از آنها خواسته شد تا در مرکز بررسی سطح افسردگی حاضر شوند. در این مرکز متخصصان ما با استفاده از پیشرفته‌ترین فناوری‌های تشخیصی به بررسی دقیق سطح افسردگی در آنها پرداختند.

به نظر می‌رسد نتایج جالب توجهی نیز به دست آورده باشید.

بله. ما متوجه شدیم مردان و زنانی که نمرات بالاتری درخصوص ابتلا به سطوح گوناگونی از افسردگی کسب کرده‌اند تا 12 نوبت در ماه شکلات می‌خورند. اما افرادی که نمرات به مراتب کمتری به دست آورده بودند در هر ماه تنها 8 بار شکلات مصرف می‌کنند. همچنین افرادی که هیچ‌گونه علائمی از ابتلا به افسردگی ندارند تنها 5 بار در ماه شکلات مصرف می‌کنند. البته شاید این تصور به ذهن خطور کند که ممکن است نوع شکلات و تلخ و شیرین بودن آن تاثیری در این زمینه داشته باشد، اما تحقیقات ما نشان داد که هیچ تفاوتی در این زمینه وجود ندارد.

آیا می‌توان گفت افراد افسرده در مقایسه با افرادی که هیچ‌گونه علائمی از افسردگی ندارند، عادات متفاوت غذایی دارند؟

ممکن است چنین نکته‌ای حقیقت داشته باشد اما مطالعات ما تفاوتی در این زمینه نشان نداده است. در حقیقت نمی‌توان گفت افراد افسرده و افراد سالم از نظر روحی، در مصرف غذاهایی نظیر ماهی، میوه و سبزیجات و حتی نوشیدنی‌هایی نظیر قهوه تفاوت‌های چشمگیری با هم دارند.

آیا برنامه‌ای برای ادامه این تحقیقات دارید؟

تحقیقاتی از این دست که با تغذیه انسان به طور مستقیم سر و کار دارد، از اهمیت خاصی برخوردار است و نیاز به دقت بالایی دارد. از این‌رو فکر می‌کنیم نیاز است تا در آینده رشته تحقیقات گسترده‌تری در این زمینه انجام شود. ما باید بیش از پیش از وجود این ارتباط (رابطه میان مصرف شکلات و سطوح مختلف افسردگی) مطمئن شویم. همچنین باید به این نتیجه برسیم که آیا شکلات نسبت به افسردگی جنبه درمانی دارد یا حتی یک فاکتور تشدیدکننده است.

آیا چنین تحقیقاتی نمی‌تواند به ایجاد نگرانی در افراد منتهی شود؟

این به نوع نگاه افراد بستگی دارد، اما حقیقت این است که می‌توان به این نوع مطالعات علمی به عنوان ابزاری برای جلوگیری از وقوع خطرات احتمالی در زندگی نگاه کرد. با توجه به این ‌که برای انجام این تحقیقات سرمایه‌گذاری‌های مالی و علمی قابل توجهی شده است، می‌توان تا حد زیادی به نتایج آنها اطمینان کرد.

دکتر باتریک گولومب در یک نگاه

این محقق از جولای 2004 میلادی به عنوان دانشیار در مدرسه پزشکی دانشگاه کالیفرنیا مشغول به تدریس و تحقیقات گوناگون بوده است. وی همچنین به عنوان دانشیار پزشکی خانواده و بازدارندگی نیز محسوب می‌شود. دکتر باتریک از سال 1998 رشته تحقیقات گسترده‌ای در زمینه فاکتورهای گوناگون و اثرگذار بر شخصیت افراد انجام داده است. با این حال مصرف مواد غذایی مختلف و ارتباط احتمالی میان آنها و خلق و خوی درونی افراد از جمله حوزه‌های تحقیقاتی مورد علاقه این محقق بوده است. از این‌رو در 2 سال گذشته تحقیقات دامنه‌داری را روی شکلات و ارتباط آن با افسردگی آغاز کرده و از آنجا که این ماده غذایی در دنیا طرفداران زیادی دارد، تحقیقات اخیرش با استقبال کارشناسان همراه بوده است.

مهدی پیرگزی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
میراث ناملموس گنجینه هویت ملی

«جام‌جم» در گفت‌وگو با رئیس مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس آسیای غربی و مرکزی یونسکو بررسی کرد

میراث ناملموس گنجینه هویت ملی

نیازمندی ها