ادغام معاونت‌های ورزشی و همگانی

حرکتی رو به جلو یا موازی کاری

طرح ادغام معاونت‌های قهرمانی و همگانی سازمان تربیت بدنی، یکی از موضوعات مهمی است که به نظر می‌رسد توجه آنچنانی به آن نمی‌شود. موج جدید تغییرات در راس فدراسیون‌ها که در برخی از آنها تمام بدنه فدراسیون را در برگرفته است، این قضیه را کاملا تحت تاثیر قرار داده و رسانه‌های ورزشی هم از کنار آن کاملا بی‌تفاوت گذشته‌اند. این در حالی است که ورزش همگانی با سلامت جامعه رابطه‌ای مستقیم دارد و عموم افراد را شامل می‌شود. اما ظاهرا مثل همیشه ورزش همگانی باید در غربت باقی بماند و تصمیم‌گیری‌ها راجع به آن نیز برای خیلی‌ها اهمیتی نداشته باشد.
کد خبر: ۳۰۳۲۶۰

علی سعیدلو، رئیس جدید سازمان تربیت بدنی در حالی چنین طرحی را به مرحله اجرا خواهد گذاشت که جرقه‌های ادغام این دو معاونت در دوره قبلی ریاست سازمان تربیت بدنی زده شد ولی معلوم نیست چرا محمد علی‌آبادی رئیس وقت سازمان ورزش به این طرح چندان توجهی جدی نشان نداد. این فرضیه هم وجود دارد که رئیس پیشین سازمان تربیت بدنی خیلی با ادغام این دو معاونت موافق نبود و به همین سبب آن را خیلی جدی نگرفت، اما علی سعیدلو در همان ماه‌های نخست حضورش در پست جدید، برادغام معاونت‌های قهرمانی و همگانی تاکید ویژه‌ای داشت. حمید سجادی، معاون این سازمان و رئیس مرکز توسعه ورزش قهرمانی سازمان تربیت بدنی مدعی است این سازمان برای پیشبرد اهداف خود یک برنامه استراتژیک دارد و یکسان کردن امور در دو حوزه ورزش قهرمانی و همگانی تدبیری تخصصی است.

ادغام دو معاونت همگانی و قهرمانی سازمان تربیت بدنی اگر چه در ظاهر برای گروهی طرحی نو به حساب می‌آید، اما این موضوع قبلا هم در پیکره سازمان ورزش کشور به چشم می‌آمد که بعدها تفکیک شد و حتی فدراسیون ورزش همگانی نیز شکل گرفت. با این حال مسوولان جدید ورزش کشور تصمیم دارند این دو معاونت را با یکدیگر ادغام و کمیته‌ای با عنوان کمیته همگانی در همه فدراسیون‌ها ایجاد کنند.

بلا‌تکلیفی فدراسیون‌ همگانی‌؟

به طور حتم، مسوولان سازمان تربیت بدنی با بررسی تمام جوانب به چنین کاری اقدام کرده‌اند و براین باورند که این طرح جدید می‌تواند به همگانی کردن ورزش کمک بیشتری کند. اما در این میان تکلیف فدراسیون ورزش همگانی چیست؟ سجادی، رئیس مرکز توسعه ورزش قهرمانی به این پرسش چنین پاسخ می‌دهد: سازمان تربیت بدنی به هیچ وجه درنظر ندارد به اجرا و وظایف فدراسیون‌ها بپردازد. بلکه هدف اصلی سازمان، سیاستگذاری و ارائه مشورت، نظارت و جهت‌دهی به فدراسیون‌هاست. افق پیش‌روی سازمان، پرهیز از دخالت در اجراست. برهمین اساس، پیش‌بینی شده در فدراسیون‌هایی که زمینه حضور و فعالیت ورزش همگانی وجود دارد کمیته ورزش برای همه ایجاد شود. سازمان تربیت بدنی رویکرد ایجاد سلامت، تندرستی، نشاط و شادابی را به عنوان یک اعتقاد پیگیری می‌کند و با بررسی‌های صورت گرفته سهم هر فدراسیون از پرداختن به ورزش همگانی و ورزش قهرمانی تعریف شده است.

وی در بخش دیگری از حرف‌هایش یادآور می‌شود که با ادغام دو معاونت ورزش‌های قهرمانی و همگانی، تغییری در رویه و سیستم اداره کردن امور فدراسیون‌ها رخ نخواهد داد.

علاوه بر سجادی، بسیاری از مسوولان فدراسیون‌هایی که به نوعی با ورزش همگانی و معاونت آن در ارتباط هستند، نسبت به تصمیم جدید سازمان تربیت بدنی واکنش‌های مثبتی داشته‌اند. جمشید وزیری، علیرضا صفارزاده، ناصر پورعلی‌فرد، علی منتظری و محمد نوحی از جمله موافقان طرح یاد شده هستند. این در حالی است که بسیاری از مسوولان فدراسیون‌ها هم از کنار این موضوع بی‌تفاوت گذشته‌اند. جمشید وزیری، رئیس فدراسیون اسکیت که زمانی یکی از انجمن‌های زیر مجموعه فدراسیون ورزش برای همه (همگانی) بوده است، در این باره خاطرنشان می‌کند: «نباید از قبل چنین تقسیم‌بندی صورت می‌گرفت چرا که عمر ورزشی یک ورزشکار در مقطعی همگانی و در مقطع دیگری قهرمانی به حساب می‌‌آید. بنابر این اساسا نمی‌توان در این زمینه تفکیکی قائل شد. به عقیده من دو حوزه همگانی و قهرمانی باید ادغام شوند و از تصمیم اخیر دفاع کرد.»

نکته قابل ذکر درخصوص ادغام این دو معاونت، این است که 26‌انجمن تحت پوشش فدراسیون ورزش‌های همگانی فعال هستند و کمبود بودجه بزرگ‌ترین مشکل آنهاست. با وضعیت پیش آمده آیا شرایط برای این انجمن‌ها تغییر خواهد کرد؟

بدون تاثیر

علی‌پور، رئیس سابق فدراسیون ورزش‌های همگانی معتقد است ادغام اخیر در بخش اداری بوده و انجمن‌ها چون زیرمجموعه فدراسیون هستند، تاثیری در سرنوشت آنها نخواهیم دید.

سجادی: با ادغام دو معاونت ورزش‌های قهرمانی و همگانی تغییری در رویه و سیستم اداره کردن امور فدراسیون‌ها رخ نخواهد داد

این کارشناس در عین حال عنوان می‌کند ورزش همگانی زمینه‌های تبدیل شدن به یک پروژه ملی را دارد و می‌توان در سطوح بالاتر به آن توجه داشت. وی به «جام‌جم» می‌گوید: «فراموش نکنیم که ورزش همگانی با سلامت و نشاط مردم به طور مستقیم در ارتباط است و اگر به این مقوله توجه شود، قطعا خیلی از هزینه‌ها افت می‌کند، چرا که بیماری‌ها کمتر می‌شود. علی‌پور در ارزیابی‌اش از ادغام معاونت‌های قهرمانی و همگانی سازمان تربیت بدنی ادامه می‌دهد: «18 سال پیش ورزش همگانی با عنوان انجمن جهاد و ارزش در معاونت فرهنگی سازمان فعال بود که بعدها شکل ورزش همگانی را به خود گرفت و در سال های 71، 72 بود که فدراسیون این ورزش شکل گرفت. در 4 سال گذشته ارتقای خوبی پیدا کرد و حتی بخشی را به عنوان معاونت همگانی به وجود آورد. به نظر من باید بررسی کرد که در دوره قبلی چه اتفاقاتی در بخش همگانی رخ داده است. فکر می‌کنم در دوره علی‌آبادی به نوعی با رکود مواجه بوده‌ایم. در واقع انگیزه‌ای وجود نداشت. به هر حال اعتقادات روسای سازمان تربیت بدنی مساله مهمی است. از نظر من مهم نیست که چه عنوانی برای ورزش همگانی در نظر می‌گیرند، حتی در یک دوره هم آن را تعطیل کردند. البته من شنیده‌ام سعیدلو ورزش همگانی را جزو اولویت‌ها قرار داده و حتی طرح کمیته همگانی در فدراسیون‌ها را مطرح کرده است که اگر این شعارها به مرحله عمل برسند، بسیار مهم هستند. وی در بخش دیگری از حرف‌هایش خاطرنشان می‌کند: برای رشد ورزش همگانی در جامعه به 3 فاکتور نیازمندیم. 1 ایجاد انگیزه که باید برنامه‌ریزی خوبی صورت گیرد تا مردم جذب شوند. 2 مسائل فرهنگی، باید این ورزش در فرهنگ خانواده‌ها قرار بگیرد. 3 بسترسازی و ایجاد تجهیزات برای ورزش کردن. به نظر من بخش‌های اول و دوم خیلی مهم هستند. احساسم این است کسانی که رئیس سازمان می‌شوند، چندان به ورزش همگانی توجه نمی‌کنند. بنابر این ادغام دو معاونت یا حذف آنها چندان تاثیرگذار نیست. باید در عمل به این موضوع پرداخت.»

عزالدین حیدری، رئیس فدراسیون ورزش‌های همگانی نیز درخصوص طرح جدید سازمان تربیت بدنی برای ادغام دو معاونت قهرمانی و همگانی تصریح می‌کند: این موضوع در زمان ریاست محمد علی‌آبادی مطرح شده بود و اکنون به مرحله اجرا رسیده است.

باور حیدری بر این است که تشکیل کمیته ورزش همگانی در فدراسیون‌ها یک گام مثبت و روبه جلو است و باید از آن حمایت کرد. وی می‌گوید: زمانی که دوره قهرمانی ورزشکار به پایان می‌رسد، کمیته همگانی آنها را شناسایی می‌کند تا به فراموشی سپرده نشوند. ماموریت ما سلامت جامعه است و از هر تصمیمی که در این راه گرفته شود، دفاع می‌کنیم.»

قضاوت درخصوص پروژه جدید سازمان تربیت بدنی برای گسترش ورزش همگانی شاید کمی زود است و گذشت زمان همه چیز را مشخص خواهد کرد. باید دید این تصمیم در حضور فدراسیون ورزش‌های همگانی نوعی موازی کاری خواهد بود یا خیر!

علی رضایی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها