آیا آمریکا دست از مداخله در حیاط خلوت خود برداشته است؟

سناریوی آمریکایی کودتای هندوراس

گروه بین‌الملل: وزارت امور خارجه ایالات‌متحده یک روز پس از کودتای نظامی در هندوراس و تبعید مانوئل زلایا، رئیس‌جمهور به کاستاریکا در ساعات بامدادی 27 ژوئن (7 تیر) طی واکنشی دیرهنگام کودتا در این کشور را محکوم کرد. هر چند دولت آمریکا طی دو هفته‌ای که از شروع بحران سیاسی هندوراس می‌گذرد، سعی کرده از دولت کودتا فاصله بگیرد و با تاکید بر لزوم بازگشت به قدرت زلایا در قامت حامی دمکراسی در این کشور ظاهر شود.
کد خبر: ۲۶۷۰۳۳

با وجود تلاش واشنگتن برای اثبات عدم مداخله آمریکا در تحولات اخیر هندوراس لیکن اندک اندک نشانه‌ها به دست می‌آید که از حمایت آشکار و نهان مشاوران سابق هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا و همسرش از کودتاچی‌ها حکایت دارد.

جینجر تامپسون، خبرنگار روزنامه نیویورک‌تایمز که برای پوشش دادن خبرهای مربوط به مذاکرات زلایا با روبرتو میچله‌تی، رئیس دولت کودتا با میانجی‌گری اسکار آریاس، رئیس‌جمهور کاستاریکا به سن خوزه، پایتخت این کشور اعزام شده بود یکشنبه گذشته از ابلاغ خواسته آریاس به میچله‌تی و زلایا در مورد نحوه برگزاری گفتگو پرده برداشت.

آریاس از دو طرف خواسته بود عصر دوشنبه برای مذاکره به همراه فقط 4 نفر از مشاوران خود به اقامتگاه شخصی او مراجعه کنند. میچله‌تی در مکان و زمان مقرر با 6 نفر از مشاورانش به علاوه بِنِت راتکلیف، از کارشناسان برجسته روابط عمومی در آمریکا حضور یافت و به شهادت حاضران بدون مشورت و موافقت راتکلیف هیچ اقدامی انجام نمی‌داد.

تیم مشاوران آمریکایی میچله‌تی به مراتب گسترده‌تر است و تنها راتکلیف را دربرنمی‌گیرد. لانی دیویس، از همکلاسی‌های بیل کلینتون، رئیس‌جمهور پیشین ایالات‌متحده و همسرش هیلاری در دوران تحصیل‌شان در دانشگاه ییل در دهه 1970 میلادی پس از کودتای هندوراس به چهره اصلی لابی کننده به نفع دولت کودتا در واشنگتن تبدیل شده و به نوعی مسوولیت سخنگویی کودتاچی‌های هندوراس در آمریکا را بر عهده گرفته است.

دیویس حدفاصل سال‌های 1996 تا 1998 مشاور مخصوص کاخ‌سفید دوران زمامداری کلینتون بود و در جریان رقابت‌های مقدماتی درون حزبی انتخاب ریاست‌جمهوری آمریکا در سال گذشته از جمله طراحان اصلی حملات رسانه‌ای تیم کلینتون علیه باراک اوباما، رقیب هم حزبی‌اش تلقی می‌شد.

تقریبا غیرممکن است که این افراد بدون دریافت چراغ سبز از شخص کلینتون و دولت آمریکا به خدمت کودتاچی‌های هندوراس در آمده باشند.

دیویس جمعه گذشته به کیپتول‌هیل رفت تا در برابر اعضای کمیته مشترک روابط خارجی سنا و مجلس نمایندگان به دفاع از دولت کودتا در هندوراس بپردازد. او ادعا داشت کودتای هندوراس مانع از مرگ دمکرات در این کشور شده است.

دروغ‌های بزرگ

اظهارات او چیزی جز دروغ‌هایی بزرگ نبودند. چطور می‌توان ساقط کردن دولتی قانونی، سرکوب هواداران این دولت با شیوه‌های قهرآمیز، محدود کردن فعالیت‌های رسانه‌ای و اعمال قوانین حکومت نظامی در کشوری را عامل شکوفایی دمکراسی تلقی کرد؟

قتل هدفمند چهره‌های سیاسی طرفدار زلایا را هم باید به فهرست اقدامات غیرقانونی دولت کودتا افزود که این پروژه نوظهور شنبه گذشته با ترور 2 عضو فعال جبهه ملی مقاومت (NRF) ، حزب زلایا رقم خورد.

در این دو ترور مجزا راجر بادوس، از رهبران انجمن سراسری اتحادیه‌های کارگری هندوراس و عضو عالیرتبهNRF در شهرک صنعتی سن‌پدروسولا و ساعاتی بعد در همان روز رامون کارسیا، از مقامات استان سانتاباربارا به ضرب گلوله مهاجمان ناشناس به قتل رسیدند.

نگاه به آینده

دیویس در اظهاراتش خطاب به حاضران در نشست مشترک کمیته‌های سیاست خارجی سنا و مجلس نمایندگان ادعا کرد بروز ناهنجاری در زمان وقوع کودتا طبیعی است و قانونگذاران آمریکایی به جای تمرکز بر آنچه در روز کودتا و چند روز پس از آن به وقوع پیوسته است باید توجه خود را معطوف به تحولات بعدی کنند که به ادعای او به نفع مردم هندوراس خواهد بود.

اظهارات دیویس تا حدود زیادی منطبق بر گفته‌های اوتو ریش، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور نیمکره غربی در دوران زمامداری جورج بوش، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا بود که به عنوان کارشناس به نشست استماع کنگره دعوت شده بود.

ریش از کوبایی‌های مهاجر ضد کاستروهاست که رویکردهای راستگرایانه افراطی دارد و یکی از عوامل دخیل در پرونده جوخه‌های مرگ کنتراها در نیکاراگوئه بود. او در کودتای ناکام سال 2002 علیه هوگو چاوز، رئیس‌جمهور ونزوئلا نقشی محوری ایفا کرد و دشمن قسم خورده چپ‌های آمریکای‌لاتین تلقی می‌شود. این که او در نشست استماع کنگره در مورد تحولات هندوراس چه می‌کرد سوالی است که بی پاسخ مانده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها