باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا شد

رئیس‌جمهور سیاه در کاخ سفید

گروه‌ بین‌الملل: باراک حسین اوباما، نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده روز گذشته با دستیابی به پیروزی قاطعی در مقابل جان مک‌کین، رقیب جمهوریخواه‌اش عنوان اولین رئیس‌جمهور سیاهپوست آمریکا را از آن خود کرد. اوباما تنها به فاصله چند ساعت پس از شروع انتخابات و با شمارش اولیه آرا به قدری از مک‌کین پیش افتاده بود که قبل از پایان رای‌گیری طی نطقی از آغاز دوران تغییر در آمریکا خبر داد و تاکید کرد قصد دارد در مقابل کسانی که جنگ و منازعه‌طلبی را سرلوحه سیاست‌های خود قرار داده‌اند، بایستد. اوباما سوار بر موج نارضایتی از عملکرد دوران 8 ساله جورج بوش، رئیس‌جمهور جمهوریخواه آمریکا که محبوبیت آمریکا را در مسیر قهقرا قرار داد و رکود اقتصادی عمیقی برای این کشور به ارمغان آورد به سادگی توانست رقیب خود را از میدان به در کند. به این ترتیب، اوبامای 47 ساله که اولین دوره نمایندگی خود از ایالت ایلینویز را در سنای ایالات‌متحده پشت سر می‌گذاشت، دیروز به پیروزی قاطعی در برابر مک‌کین 72 ساله دست‌یافت که چند دوره است به عنوان سناتور آریزونا در کنگره جا خوش کرده است. مک‌کین دیروز طی نطقی کوتاه به شکست در برابر اوباما اعتراف کرد و پیروزی اوباما را تبریک گفت. رئیس‌جمهور منتخب آمریکایی‌ها نیز که به پدیده‌ای نوظهور در این کشور تبدیل شده با حضور در یکی از پارک‌های شیکاگو در برابر ده‌هاهزار نفر که برای شنیدن سخنرانی پیروزی او گردآمده بودند از پایبندی‌اش به وعده «تغییر» خبر داد. اوباما با حمایت همه‌جانبه آمریکایی‌ها و دستیابی به آرایی خیره‌کننده در اکثر ایالت‌ها به ریاست‌جمهوری کشوری رسید که اگر 143 قبل در آن متولد می‌شد برده‌ای در تملک سفیدپوستان بود و شاید این بازی روزگار است که سیاهی با ریشه‌ای آفریقایی قدرت را در کشوری که روزگاری مهد برده‌داری و بهره‌کشی از سیاهان بود، در دست می‌گیرد.
کد خبر: ۲۱۴۸۰۳

به جز ایالت آریزونا که حمایت مک‌کین در آن موج می‌زد در سایر ایالت‌ها از جمله ایالت‌های مرکزی آمریکا که ساکنانش به طور سنتی مذهبی‌تر از سایر بخش‌های ایالات‌متحده هستند و در انتخابات قبلی به نفع بوش رای داده بودند این بار از جمهوریخواهان روی برگرداندند  تا آنجاکه به آرای الکترال (ممتاز) هم مربوط می‌شد اوباما با شمارش نزدیک به 90 درصد این آرا با کسب 349 رای از مجموع 538 رای ممتاز، شگفتی‌ساز بود.نرخ مشارکت در انتخابات دیروز در حدود 66 درصد اعلام شده که پس از انتخابات سال 1908 در این کشور سابقه نداشته است.

استقبال جهانی از پیروزی اوباما

فقط آمریکایی‌ها نیستند که از پیروزی اوباما خشنود شده‌اند چرا که به‌نظر می‌رسد راهیابی نامزد دموکرات‌ها به کاخ‌سفید، امیدها را درجهان به تغییر سیاست‌های تهاجمی آمریکا در عرصه بین‌الملل  قوت بخشیده است.

با اعلام انتخاب اوباما به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا بسیاری از رهبران جهان برای او پیام‌‌های تبریکی فرستادند که درخواست بازنگری در مواضع واشنگتن در قبال تحولات جهانی فصل مشترک همه آنها بود.

هفته‌نامه آلمانی اشپیگل که به ظاهر از قبل پیروزی اوباما را پیش‌بینی کرده بود دیروز با انتشار گزارشی از گفتگوی این نشریه با تعدادی از رهبران اروپایی در مورد انتظارات قاره کهن از آمریکای تحت رهبری اوباما خبر داد.

محتوای این گزارش و پیام‌هایی که به نقل از مقامات ارشد اروپایی در این گزارش آمده بود متضمن این واقعیت بود که اروپا خواستار فاصله‌گرفتن آمریکای اوباما از آمریکای بوش با اقداماتی چون تعطیلی زندان گوانتانامو، خروج از عراق، پیوستن به دادگاه جنایی بین‌المللی و امضای معاهده کیوتو است.

اگرچه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان انتخاب اوباما به عنوان چهل‌وچهارمین رئیس‌جمهور ایالات‌متحده به معنای تغییرات بنیادین در سیستم حکومتی این کشور نخواهد بود اما او می‌تواند لااقل در نحوه اعمال سیاست‌های واشنگتن تغییراتی ملموس ایجاد کند.

اوباما با وعده تغییر به میدان انتخابات آمد و اکنون باید دید او تا چه حد به شعارهای انتخاباتی‌اش پایبند خواهد ماند. مهمترین مسوولیت اوباما احیای امید به آینده در جامعه آمریکایی به عنوان موتور محرک این کشور است. این موتور در دوران زمامداری بوش با تمرکز بر تهدیدهای ساختگی و به تصویر کشیدن جهان به عنوان جایی که همه به دنبال صدمه زدن به آمریکا هستند تا حدود زیادی آسیب دید. در‌حالی که ایهود اولمرت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی  دیروز در ا`ظهاراتی  تاکید کرد هرکس رئیس جمهور آمریکا شود دوست اسرائیل خواهد بود، جنبش حماس به اوباما توصیه کرد از اشتباهات دولت های قبلی این کشور به ویژه دولت بوش در قبال جهان اسلا‌م درس بگیرد و روشی متمدنانه برای برخورد با سایر کشورها اتخاذ کند.

عقب‌نشینی جمهوریخواهان‌

حزب جمهوریخواه در انتخابات دیروز آمریکا فقط کنترل کاخ‌سفید را به دموکرات‌ها واگذار نکرد بلکه با شکست نامزدهای این حزب برای راهیابی به دو مجلس کنگره عملا قدرت مانور خود در عرصه سیاست ینگه‌دنیا را هم از دست داد.

حال و هوای رسانه‌ای چنان طی هفته‌های اخیر تحت‌الشعاع انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفته بود که تقریبا هیچکس به انتخابات میان‌دوره‌ای سنا و مجلس نمایندگان توجهی نشان نداد اما اهمیت پیروزی دموکرات‌ها در این انتخابات اگر بیشتر از راهیابی اوباما به کاخ‌سفید نباشد کمتر از آن نیست.انتخابات دیروز موجب شد دموکرات‌ها تعداد کرسی‌های خود در سنا را افزایش دهند. براساس آخرین آمار ارائه شده تعداد کرسی‌های حزب دمکرات‌ در سنا که 100 عضو دارد از 49 به 56 افزایش یافت و آنان را در برابر جمهوریخواهان که 40 کرسی را کسب کردند در اکثریت قرارداد. به ظاهر 4 کرسی هم به نامزدهای مستقل رسیده است.

تعداد کرسی های دموکرات در مجلس نمایندگان هم جهشی هر چند اندک در قیاس با دوره قبلی داشت. نامزدهای دمکرات 251 کرسی و جمهوریخواه 173 کرسی را در این مجلس به خود اختصاص دادند. کسب اکثریت سنا از آنجا اهمیت دارد که سناتورها از حق وتوی مصوبات مجلس نمایندگان برخوردار هستند و همراهی آنها با کاخ‌سفید برای تصویب لوایح پیشنهادی دولت بعدی آمریکا اهمیت حیاتی دارد.

شکست جمهوریخواهان در دو انتخابات ریاست‌جمهوری و میاندوره‌ای سنا در واقع شکست سیاست‌های تهاجمی و یکجانبه‌گرایانه دوران 8 ساله زمامداری بوش بود و باید از آن با توجه به مشکلات متعددی چون کسر بودجه، بدهی عظیم خارجی، بار جنگ افغانستان و عراق و بی‌اعتمادی جهان به آمریکا به عنوان پایان دوران دیگری از جنگ‌طلبی این کشور در عرصه بین‌المللی یاد کرد.

تسلیم رقبا

مک‌کین بلافاصله پس از آنکه نتایج آرا نشان داد بازنده شده است در اجتماع هوادارانش حاضر شد تا به اوباما شادباش بگوید. او در این اجتماع از رقیب دموکرات خود ستایش کرد. بوش هم روز گذشته ناچار شد در میانه اندوه و غم ناشی از شکست حزبش در انتخابات ریاست‌جمهوری به  اوباما تبریک بگوید.

‌هنگامی که هواداران مک‌کین با شنیدن نام اوباما شروع به هو کردن رئیس‌جمهور جدید کردند مک‌کین از آنان خواست سکوت کنند تا او بتواند سخنانش را درباره اوباما مطرح کند.

مک کین در این زمینه به هوادارانش گوشزد کرد در شرایط کنونی ناشی از بحران سخت مالی با یکدیگر متحد باشند و در کنار اوباما برای ساختن کشور و عبور از بحران‌های موجود بکوشند. وی همچنین از تمام کسانی که به او رای داده بودند و در 21 ماه تبلیغات انتخابات ریاست‌جمهوری در کنار او بودند، تشکر کرد.

او همچنین با پذیرش شکست در برابر رقیب دموکراتش گفت: انتخاب اوباما یک نشانه معنی‌دار برای جمعیت آفریقایی‌تبار آمریکا و یک مرد بزرگ برای ملت آمریکاست که تحقق آرزوهای خود را در او می‌بینند.

به عقیده وی مردم آمریکا با انتخاب اوباما نشان دادند که آمریکا برای همه شهروندانش فرصت‌های برابر ارائه می‌کند و این کشور با انتخاب مردی از نژاد سیاه بر جدایی وحشیانه نژادی  فائق آمده است.

به گفته مک کین، اوباما موفق شده است همه کسانی را که چیز زیادی برای گفتن در عرصه سیاست نداشتند به حرکت درآورد.

مک کین در این سخنرانی که به گونه‌ای آشکار به معنای خداحافظی او از دنیای سیاست بود، تاکید کرد برای من افتخار است که در طول 50 سال به کشورم خدمت کردم. وی خطاب به هوادارانش افزود: این شکست من، نه شماها بود.

مک کین از این فرصت برای تشکر از یار انتخاباتی اش سارا پیلین که قرار بود معاون رئیس‌جمهور شود نیز بهره برد و از او که فرماندار ایالت آلاسکا است به عنوان «یک صدای بلند برای حزب جمهوریخواه» نام برد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
کری‌خوانی صبح‌گاهی

گفت‌وگوی جام‌جم با هاشم بیگ‌زاده و مجید یحیایی، مجریان برنامه «صبحانه ایرانی »شبکه دو

کری‌خوانی صبح‌گاهی

نیازمندی ها