خرمالوی رسیده در دمای اتاق فقط تا دو روز کیفیت خود را حفظ میکند در حالیکه در یخچال تا پنج شش روز قابل نگهداری است، هر چند با افزایش زمان نگهداری بافت آن بسیار نرم میشود. اگر قصد دارید خرمالو را در دمای اتاق نگه دارید حتما آن را در سبد قرار داده و به دور از نور خورشید نگهداری کنید.
در صورتی که قصد دارید خرمالو را در بازه زمانی بیشتر از دو روز مصرف کنید، حتما آن را به یخچال انتقال دهید. خرمالوهای نارس مدت بیشتری در دمای اتاق قابل نگهداری بوده و معمولا طی چهار پنج روز بهتدریج میرسند.
برای تسریع در رسیدن خرمالو، میتوانید آنها را در کیسه های کاغذی قهوه ای قرار داده و یک سیب یا موز را در کیسه بگذارید. این میوهها سرعت رسیدن را افزایش میدهند.
خرمالوهای پوستگیریشده یا برش خورده باید حداکثر تا یک ساعت مصرف شوند، در غیر این صورت دچار تغییر طعم شده و باید آنها را دور بیندازید.
اگر قصد دارید خرمالو را در یخچال نگهداری کنید، از ظرف در بسته یا کیسههای پلاستیکی استفاده کنید. خرمالو را تنها در زمان مصرف بشویید.
شستن آن قبل از نگهداری در یخچال سبب افزایش سرعت رسیدن و نرمشدن آن میشود. اگر خرمالوی رسیده را در کشوی مربوط به میوهها قرار میدهید، دقت کنید برخی میوهها مثل موز و سیب بهدلیل تولید گاز اتیلن سبب تسریع در رسیدن و در نتیجه کاهش ماندگاری میوه میشود.
خرمالوی نارس نیز به همین روش در یخچال قابل نگهداری است با این تفاوت که میتوانید سرعت رسیدن آن را با قراردادن در کنار برخی میوههای ذکر شده تسریع کنید.
خرمالو میتواند بهصورت میوه کامل، برش خورده یا حتی پوره در فریزر نگهداری شود که دو مورد اول حداکثر تا شش ماه و پوره تا یک سال در این شرایط قابل نگهداری است.
خرمالوهای نارس را فریز نکنید و اجازه دهید قبل از فریز کاملا برسند زیرا وقتی آنها از انجماد خارج میشوند، قابل رسیدن نبوده و با یک میوه گس مواجه خواهیدشد.
میوههای رسیده را به صورت تک تک منجمد کنید سپس آنها را با پوششهای نازک پلاستیکی بپوشانید تا مطمئن شوید از سوختگی ناشی از انجماد که در زمانهای طولانی نگهداری در فریزر رخ میدهد، در امان است.
اگر میخواهید اسلایسها را منجمد و نگهداری کنید، ابتدا آنها را بهصورت جدا جدا روی سینی قرار داده و فریز کنید تا از چسبیدن آنها به یکدیگر جلوگیری شود. سپس آنها را به یک ظرف در بسته یا کیسههای مخصوص فریزر منتقل کنید. این مرحله باید سریع انجام شود در غیر این صورت ممکن است ذوب شوند و به هم بچسبند.
خرمالو بهدلیل محتوای رطوبت و قند بالا در صورت کم توجهی به شرایط نگهداری، خیلی سریع کیفیت خود را از دست میدهد. هر چه دمای نگهداری بالاتر باشد، سرعت افت کیفیت نیز افزایش مییابد. نگهداری در یخچال نیز بهمعنای توقف واکنشهای رسیدن نیست.
در صورتی که این میوه بیش از پنج روز در یخچل نگهداری شود، بیش از حد رسیده شده و بافت و طعم آن دستخوش تغییر میشود.
خرمالو به مرور دچار تغییر در ظاهر، مزه و بو میشود. از اولین علائم افت کیفیت خرمالو پیدایش نقاط نرم در گوشت میوه است.
در صورت مشاهده لکههای سیاه ممکن است آن لکهها کپک باشند، پس احتیاط کنید و اگر تعداد این نقاط سیاه زیاد بود، کل میوه را دور بیندازید.
خرمالوی تازه بوی قوی و خوشایندی دارد. هر گونه بوی غیرطبیعی و ایجاد طعم تلخ یا ترش نشاندهنده خرابشدن آن است.
در زمان خرید به بافت خرمالو دقت کنید؛ خرمالوهایی که با یک فشار کوچک احساس نرمی در آن میکنید، ماندگاری کمتری دارند.
بعد از خرید، خرمالوی رسیده را به درستی جابهجا کنید. هرگز حجم زیادی از میوهها را روی هم نچینید و آنها را بهصورت تک لایه در ظروف یا سبدهای پلاستیکی خریداری کنید.
هرگونه فشار باعث ترکیدن آنها شده و گوشت میوه در معرض هوا و آلودگیهای سطح میوه قرار میگیرد. در مورد خرمالوهای نارس بهدقت زیادی نیاز نیست اما اگر به آنها فرصت رسیدن میدهید مدام آنها را بررسی کرده و میوههای رسیده را از بقیه جدا کنید.
دکتر مریم قادری قهفرخی - متخصص صنایع غذایی / روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد