در سی و دومین دوره نمایشگاه کتاب تهران، 30 کشور خارجی حضور پیدا می‌کنند

گردهمایی 2300 ناشر در مصلی

یک هفته مانده تا سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی تهران از راه برسد و مصلای تهران شاهد حضور ناشران و کتاب دوستان در کنار یکدیگر باشد. همان‌طور که پیشتر هم اعلام شده است، این رویداد امسال چهارم اردیبهشت آغاز و تا چهاردهم ادامه پیدا می‌کند. شعار نمایشگاه امسال «خواندن توانستن است» است و پوستر آن هم روز گذشته رونمایی شد. البته قبل از رونمایی این پوستر، نشست خبری نمایشگاه به روال معمول هر سال برگزار شد و محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قادر آشنا مدیرعامل مؤسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران، ایوب دهقانکار رئیس شورای نظارت نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و محمد طباطبایی مدیر روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تشریح برنامه‌ها و اتفاقات این دوره نمایشگاه کتاب پرداختند.
کد خبر: ۱۲۰۱۹۲۵

فرصتی برای اقتصاد نشر
در ابتدای این نشست جوادی گفت: کتاب از دیرباز نماد شکوه فرهنگ بوده است. نمایشگاه نیز استمرار این شکوه تاریخی است. برنامه‌های مختلفی را برای پاسداشت کتاب داریم. از زمانی که مصلای تهران به عنوان محل برگزاری نمایشگاه انتخاب شد، مسؤولان مصلا همکاری بسیاری با ما داشتند. اتحادیه ناشران و کتابفروشان هم در برگزاری این رویداد فرهنگی، همکاری بسیاری با ما داشت. او سپس بیان کرد: هدف از برگزاری نمایشگاه، تقویت کتاب و کتابخوانی است، به لحاظ این‌که نمایشگاه فرصت خوبی را برای خرید کتاب و تأمین منابع کتابخانه‌ها فراهم می‌کند. از طرف دیگر فرصتی است برای اقتصاد نشر. با توجه به تحریم ظالمانه آمریکا و مسائلی که در مسأله ارز به وجود آمد، مشکلاتی برای ما به وجود آمد اما با کمک دولت محترم و تلاش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، یارانه‌های نمایشگاه را افزایش دادیم.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه به حضور چین به عنوان مهمان ویژه این دوره از نمایشگاه اشاره کرد و گفت: امسال چین به عنوان میهمان ویژه در نمایشگاه شرکت خواهد کرد. حضور چین به عنوان مهمان ویژه نشان داد برخلاف کسانی که فکر می‌کردند به دلیل تحریم‌ها ارتباط ما با کشورهای دیگر قطع خواهد شد، فرهنگ بهترین حوزه وصل میان کشورهاست. جوادی به کاهش تصدی‌گری دولت در نمایشگاه کتاب و واگذاری امور به صنف اشاره کرد و درباره میزان حضور ناشران در نمایشگاه کتاب گفت: امسال ۲۳۹۸ ناشر داخلی در نمایشگاه کتاب شرکت کردند که ۳۰۰ هزار عنوان کتاب را در نمایشگاه عرضه خواهند کرد. همچنین ۸۰۰ ناشر خارجی حدود ۱۴۰ هزار عنوان کتاب را در معرض دید بازدید‌کنندگان قرار خواهند داد. حمایت وزارت ارشاد از کتاب‌های لاتین و عربی درباره کتاب‌هایی خواهد بود که در دو سه سال اخیر چاپ شده باشند.
همه تلاش‌ها برای صرفه‌جویی
پس از به پایان رسیدن صحبت‌های جوادی، نوبت به آشنا رسید که درباره سیاستگذاری‌های این دوره از نمایشگاه حرف بزند. او اظهار کرد: در شورای سیاست‌گذاری نمایشگاه تاکید بر همگرایی است. می‌توانم ادعا کنم ارتباط میان معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، مؤسسه نمایشگاه‌ها و صنف در این دوره بیشتر از دوره‌های دیگر بوده است. باید سعی کنیم از این همگرایی بهترین استفاده را داشته باشیم.
قائم‌مقام نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و مدیرعامل مؤسسه نمایشگاه‌های فرهنگی ایران همچنین با تاکید بر صرفه‌جویی در هزینه‌های این دوره از نمایشگاه، بیان کرد: اهتمام جدی ما بر صرفه‌جویی هزینه‌های نمایشگاه کتاب است؛ با توجه به شرایط فعلی جامعه نگاه ما صرفه‌جویی و کاهش هزینه‌هاست البته به گونه‌ای که به محتوای اصلی نمایشگاه کتاب آسیب نزند. همین اتفاق هم افتاد و با توجه به این‌که سال گذشته ۱۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان هزینه اجرایی نمایشگاه بود امسال به ۱۵ میلیارد تومان رسید. ما سعی می‌کنیم در درآمدها و هزینه‌های نمایشگاه کتاب شفافیت داشته باشیم و هر آنچه به عنوان درآمد از نمایشگاه وصول کرده‌ایم به مزایده گذاشته شد. هزینه‌ها نیز به عهده کمیسیون معاملات است. آشنا در ادامه اظهار کرد: موضوع دیگری که برای ما اولویت داشت جانمایی ناشران در فضای مسقف بود. با توجه به این‌که در فصل بارش هستیم و ممکن است کتاب‌ها آسیب ببینند تقریباً همه بخش‌های ناشران در فضای مسقف قرار گرفتند؛ هرچند ممکن است متراژ غرفه‌ها کمتر شده باشد. فقط بخش ناشران دانشگاهی زیر چادر قرار دارد. مسأله دیگر، مسأله رفاهی است. ما سعی کردیم استراحتگاه‌هایی را برای بازدیدکنندگان فراهم کنیم. همچنین مکان‌هایی را برای کسانی که کهولت سن دارند در نظر گرفته‌ایم. با همکاری سازمان حمل و نقل تهران، هماهنگی‌هایی صورت گرفته تا از میادین اصلی بازدیدکنندگان را به نمایشگاه بیاورند. او سپس با بیان این‌که ۳۰ کشور مهمان نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران هستند گفت: برنامه‌های مختلف فرهنگی را برای نمایشگاه در نظر گرفته‌ایم که اولین موضوع توجه به نشر است. دومین مسأله درباره موضع‌گیری اخیر آمریکا برای تروریست خواندن سپاه است که به لحاظ حقوقی این مساله را بررسی خواهیم کرد. محور مقاومت و سیل از موضوعات محوری دیگری است که در نمایشگاه برنامه‌هایی برای آنها خواهیم داشت.
دوستی بیشتر فناوری و کتاب
در ادامه دهقانکار با بیان این‌که شورای نظارت سه کارگروه اصلی در نمایشگاه دارد، گفت: شورای نظارت نقش تعاملی و فزاینده را در نمایشگاه خواهد داشت و به عنوان بازوی هم‌افزاینده به دوستان اجرایی کمک خواهد داشت.
او افزود: ما سعی کردیم با شفافیت در برنامه‌ها کمترین اصطکاک را در حوزه اجرا داشته باشیم. البته کار نظارت محدود به بازدید مدیران فرهنگی از نمایشگاه نشده و سامانه پیامکی ۱۰۰۰۳۸۵۱ را طراحی کردیم تا بازدیدکنندگان و مخاطبان نمایشگاه نظرات، پیشنهادات و حتی شکایت‌های خود را از طریق این پیامک برای ما ارسال کنند.
او سپس به بحث تأمین یارانه‌های نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اشاره کرد و گفت: امسال سعی کردیم درباره تأمین یارانه کتاب کمترین مشکلات را داشته باشیم. آقای صالحی مکاتباتی را با آقای جهانگیری و نوبخت برای تأمین مبالغ یارانه‌ای داشتند و امسال مشکلی برای تأمین یارانه کتاب نداریم.
دهقانکار همچنین از حضور استارت‌آپ‌‌های فرهنگی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران خبر داد و گفت: تاکنون حدود ۵۰ استارت‌آپ‌ در نمایشگاه بین‌المللی ثبت نام کرده‌اند و هدف از راه‌اندازی آنها این است که فناوری نوین و علم روز به کمک نشر بیاید و به توسعه کتاب و کتابخوانی کمک کند. همچنین برنامه‌هایی را در راستای منویات مقام معظم رهبری درباره گام دوم انقلاب خواهیم داشت. وظیفه ما فرهنگ‌سازی و تولید گفتمان برای گام دوم انقلاب است و برنامه‌هایی را برای این موضوع تدارک دیده‌ایم.

کپی‌کاری در پوستر؟!

پوستر این دوره از نمایشگاه کتاب را حمیدرضا بیدقی طراحی کرده است. او پوستر جشنواره فیلم فجر را هم طراحی کرده بود و می‌توان گفت طراحی نسبتا خوبی داشت و نمایشگاه را از چالش هر ساله «این که نشد پوستر» و حرف‌های مشابه تا حدی نجات می‌دهد، اما با این حال چند ساعت از انتشار پوستر نگذشته، حواشی دیگری گریبان آن را گرفت و بسیاری آن را کنار پوستر فیلم «خانه دوست کجاست» زنده یاد عباس کیارستمی قرار دادند و آن دو را به یکدیگر شبیه دانستند. پوستر این فیلم را مرتضی ممیز طراحی کرده است. ما هم تصویر هر دو را کنار هم قرار داده و قضاوت را به شما می‌سپاریم.
البته همه تلاشمان را می‌کنیم تا با طراح پوستر هم در این باره حرف بزنیم و ببینم خودش چه نظری دارد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها