مناره خسروگرد، اسیر گردباد فراموشی

مناره خسروگرد، خسروجرد یا میل خسروگرد بنای تاریخی در 10 کیلومتری مسیر سبزوار به شاهرود و تهران است. این مناره طی قرن‌ها راهنمای مسافران و زائرانی بوده است که به سرزمین خراسان و دیار توس سفر می‌کردند.
کد خبر: ۱۰۵۴۳۶۰

به گزارش ایسنا، در خراسان رضوی 5 میل یا مناره وجود دارد، علاوه بر مناره خسروگرد، مناره ایاز در مسیر تربت‌جام- مشهد، مناره فیروزآباد در جنوب شرقی بردسکن، مناره مسجد پامنار در شهر سبزوار و مناره کرات در جنوب غربی تایباد- خواف پنج مناره استان هستند که قدیمی‌ترین آن، مناره ایاز است.

خسروگرد معرب کلمه معرب کلمه خسروجرد است، قدمت این مناره به قرن ششم برمی‌گردد و سازنده آن تاج‌الدوله ابوالقاسم بن سعید است. بر مناره خسروگرد که 38 متر ارتفاع دارد علامت مهرگردون قرار گرفته است. این علامت نماد چهار عنصر آب، خاک، آتش و باد است.

در بدنه میل خسرو گرد نورگیر تعبیه شده است و دو کتیبه لوزی‌شکل بر بالای آن قرار دارد. شکل آجرهای به کار رفته در این مناره به صورت نیم‌دایره است و چوب‌هایی که به وسیله آن مناره بنا شده است چوب‌های رانشی هستند که از راس به دو طرف حرکت می‌کنند، اما سطح قاعده مناره ثابت است و این مناره نوعی مناره جنبان است. این مناره که به یادگار مانده از دوران سلجوقیان است، اسیر غفلت و فراموشی و در مسیر و گذر ماشین‌ها رها شده است، در حالی که شایسته است فضایی در اطراف مناره ایجاد شود و شرایط نگهداری آن بهبود یابد. محمودرضا سلیمانی، رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سبزوار با اشاره به اینکه آجر مناره خسروگرد بی‌نظیر است، افزود: به طور یقین ما نیز معتقدیم مناره خسروگرد باید از این غفلتی که اکنون بر آن حاکم است رهایی یابد.وی گفت: در ابتدای امسال یک مجموعه علاقه‌مند و فرهیخته پذیرفتند که مرمت این بنا رانجام دهند و البته در این محل سرمایه‌گذاری اقتصادی نیز داشته باشند اما متاسفانه با مالکان زمین‌های اطراف مناره به توافق نرسیدند و کار رها شد.

وی یادآور شد: بر روی این مناره علامت "سوستیکا" یا مهر گردون که همان علامت بعلاوه است به کار برده شده است این علامت جزو شاخص‌های فرهنگی ایران به شمار می‌رود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها