به گزارش ایرنا، طرفین در این دیدار با اشاره به روابط تاریخی دو کشور بر توسعه همکاریها در تمامی زمینهها تاکید و درباره اجرایی شدن تفاهمات به عمل آمده در سفر سلطان قابوس به تهران توافق کردند. آنها با اشاره به زمینههای موجود در توسعه روابط دو طرف بر گسترش همکاریها در حوزههای انرژی، کشتیرانی، گمرکات، مسائل پولی و مالی، محیطزیست و توسعه گردشگری و همکاریهای علمی، دانشگاهی و تحقیقاتی تفاهم کرده و ابراز امیدواری کردند روابط ایران و عمان و نزدیکی دو ملت بتواند در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی توسعهیافته و شرایطی ویژه در روابط پدید آید.
تاکید روحانی و سلطان قابوس بر کاهش تنشهای منطقهای
در این دیدار همچنین اوضاع منطقه و شرایط نابسامان آن مورد بررسی قرار گرفت و در این باره که منطقه شاهد درگیریهای مخرب بوده است و ضرورت دارد با توسعه روابط کشورها تنشهای منطقهای کاهش یابد، تاکید شد. روسای دو کشور با اشاره به موقعیت سوقالجیشی ایران و عمان در تنگه استراتژیک هرمز با توجه به روابط نزدیک دو کشور بر امنیت این منطقه نیز تاکید کردند.
در جریان این سفر که روز گذشته انجام شد، رئیسجمهور کشورمان و پادشاه عمان با تفاهم بر تسریع مذاکرات هیاتهای دو طرف و وزرای حاضر، بر اجرایی شدن مذاکرات سران دو کشور و اهداف مطرح شده تاکید کردند و پس از این دیدار، مذاکرات میان هیاتهای دو کشور در زمینههای مختلف آغاز شد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، بیژن نامدارزنگنه وزیر نفت، نهاوندیان رئیس دفتر رئیسجمهور، ولیالله سیف رئیس کل بانک مرکزی، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی، علی ربیعی تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مسعود سلطانیفر رئیس سازمان میراث فرهنگی و معصومه ابتکار رئیس سازمان محیطزیست، رئیسجمهور را در این سفر همراهی میکنند.
ثبات خاورمیانه در دست کشورهای منطقه است
حسن روحانی در ادامه این سفر با فهدبن محمود معاون نخستوزیر عمان نیز دیدار کرد و گفت: ظرفیتهای زیادی برای همکاریها در دو کشور ایران و عمان وجود دارد. وی با اشاره به اینکه شرایط موجود در منطقه اقتضا میکند که با یکدیگر روابط صمیمانهای داشته باشیم، گفت: ما به عنوان کشورهای اسلامی وظیفه داریم در برقراری صلح و ثبات در منطقه تلاش کنیم. ما همواره بر این مسأله تاکید داشتهایم که ثبات و آرامش منطقه به دست کشورهای منطقه ایجاد خواهد شد. روحانی همچنین بر ضرورت تأمین امنیت کشورهای خلیجفارس و دریای عمان تأکید کرد.
همچنین فهدبن محمود معاون نخستوزیر عمان نیز در این دیدار تاکید کرد: نباید نقش ایران را در ثبات و آرامش منطقه نادیده گرفت. وی افزود: ما ملت ایران را ملتی بزرگ میدانیم و معتقدیم با این کشور بزرگ باید تعامل و گفتوگو داشته باشیم تا روابط دوجانبه را هر چه بیشتر گسترش دهیم.
امضای قرارداد صادرات گاز ایران به عمان
همچنین در حاشیه سفر رئیسجمهور به عمان، قرارداد صادرات گاز ایران به عمان به منظور احداث خط لوله دریایی و خشکی به امضا رسید و رسما ایران با امضای این قرارداد وارد بازار خردهفروشی گاز شد.
به گزارش تسنیم، در نشست شهریورماه مسئولان دو کشور و در حاشیه سفر پادشاه عمان به ایران مقرر شده بود پس از بررسیها بر روی توافقات اولیه، قراردادی با مشخص شدن جزئیات این همکاری گازی به امضا برسد که این مهم عصر دیروز به انجام رسید و مقرر شد، خط لوله انتقال گاز به طول 350 کیلومتر بین دو کشور احداث شود به طوری که 200 کیلومتر آن از زیر دریا و 150 کیلومتر آن در خشکی باشد.
سفر روحانی به عمان، یک روز پس از حضور اشتون
اما رئیسجمهور کشورمان در حالی دیروز عازم عمان شد که کاترین اشتون مسئول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز پس از انجام سفر خود به ایران که نخستین سفر وی نیز محسوب میشد، به عمان رفته بود.
از جزئیات سفر رئیس هیات مذاکرهکننده 1+5 به عمان خبری منتشر نشده اما با توجه به سابقه سلطان عمان در میانجیگری میان ایران و غرب و تلاش برای بهبود یا رفع اختلاف میان ایران و آمریکا و با توجه به آنکه کمتر از یک هفته دیگر ایران و گروه 1+5 برای برگزاری دور جدید مذاکرات خود عازم وین میشوند، برخی رسانهها گمانهزنی کردهاند اشتون که یک روز پس از سفر به تهران و پیش از سفر روحانی به مسقط رفته، حامل پیامی از غرب برای این کشور بوده است.
ادعای یک مقام بحرینی درباره هدف سفر روحانی
همچنین سفر حسن روحانی به عمان که پاسخی به سفر سلطان قابوس به کشورمان به عنوان اولین مهمان خارجی دولت یازدهم است، از سوی برخی کشورها با تعابیر دیگری تفسیر شده و بر همین اساس آنگونه که خبرگزاری مهر خبر داده، حمدالعامر معاون امور منطقهای و شورای همکاری وزارت خارجه بحرین با اشاره به سفر رئیسجمهور کشورمان به عمان گفته است: دیدار روحانی از مسقط دیداری در جهت نزدیکی با شورای همکاری خلیجفارس و رفع اختلافات ایران با عربستان سعودی و بحرین است.
مسقط به میانجیگری ادامه میدهد
وزیر خارجه عمان نیز با استقبال از سفر رئیسجمهوری کشورمان اعلام کرد: مسقط نقش مهمی در نزدیک ساختن دیدگاههای میان ایران و غرب در جریان مذاکرات ایفا کرده و به این نقش ادامه میدهد.
به گزارش مهر و به نقل از خبرگزاری فرانسه، یوسف بن علوی در یک گفتوگو تصریح کرد: این نقش را مسقط از زمان بیل کلینتون رئیسجمهوری اسبق آمریکا ایفا میکرد و هدف ما از این میانجیگری این بود که درگیری و اختلاف بزرگی میان ایران و غرب به وجود نیاید، چرا که اگر این مساله اتفاق بیفتد پیامدهای ناگواری در منطقه خواهد داشت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور مطرح شد