در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
موسیقی پاپ که از سال 1377 وارد بخش رقابتی جشنواره شده بود، سال 1389 دوباره از این روند حذف شد. این تصمیم از سوی حمید شاه آبادی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت گرفته شد. او در شرایطی که در مراسم افتتاح نمایشگاه عکس مجموعه تلویزیونی «مختارنامه» شرکت کرده بود این تصمیم معاونت هنری را اعلام کرد و گفت: موسیقی پاپ فقط از بخش رقابتی جشنواره موسیقی فجر حذف شده است و در بخش جنبی فعال خواهد بود.
حذف برای حمایت از موسیقی ملی
شاه آبادی درباره چرایی حذف موسیقی پاپ از بخش مسابقه جشنواره موسیقی فجر گفت: این اقدام برای حمایت بیشتر و پر و بال دادن به موسیقی ایرانی انجام می شود. در شرایطی که هجمه موسیقی پاپ از نوع و سبک هایی است که بخشی از آن با هنجارهای ما سازگار نیست و به نوعی به خوراک شنیداری کشور آسیب می زند، باید از موسیقی ملی خودمان بیشتر صیانت کنیم.
به گفته او حذف پاپ از بخش رقابتی نه تنها با این هدف بود بلکه برای حمایت از موسیقی های کلاسیک غربی است و این نشان می دهد که ما فقط به موسیقی سنتی و مقامی توجه نکرده ایم، بلکه در پی حمایت از موسیقی جدی بوده ایم.
حذف پاپ، هدایت جوانان به زیرزمین ها
این اتفاق همان زمان هم واکنش های بسیاری را درپی داشت. مانی رهنما گفت که حذف بخش رقابتی موسیقی پاپ انکار این نوع موسیقی و نادیده گرفتن علاقه بخش عمده ای از جوانان فعال در این عرصه است. او همچنین تاکید کرد که حذف این بخش، هدایت جوانان به سمت موسیقی زیرزمینی است.
البته طی سال های گذشته شاهد فعالیت پررنگ گروه های موسیقی زیرزمینی بوده ایم که در نبود فضای حمایتی از سوی وزارت ارشاد، فعالیت های غیرقانونی را در پیش گرفته بودند.
علی پهلوان آهنگساز و خواننده گروه آریان هم پیشنهاد کرده بود که جشنواره ای به صورت جداگانه و با روشی متفاوت برای موسیقی پاپ برگزار شود، اما با گذشت دو دوره از این تصمیم هنوز هم ماجرای حضور موسیقی پاپ فقط در بخش جنبی جشنواره به همان شکل ادامه دارد و امسال سومین دوره ای است که پاپ فقط در بخش جنبی جشنواره حضور دارد. اکنون خوانندگان موسیقی پاپ کشورمان خواستار حضور موسیقی پاپ در بخش رقابتی هستند و معتقدند حضور در این بخش می تواند به رقابت و به تبع آن شکوفایی موسیقی پاپ کشورمان بینجامد.
رضا یزدانی درباره این موضوع می گوید: فکر می کنم دیگر خوانندگان موسیقی پاپ هم مانند من به جشنواره علاقه مند هستند و از اجرا و حضور در آن استقبال می کنند. به نظرم بهتر است فضای رقابتی برای موسیقی پاپ هم فراهم شود.
رقابت برای اجرای بهتر
او ادامه می دهد: وقتی اثری در بخش رقابتی جشنواره روی صحنه برود بی شک سعی می کند بهترین اثر و اجرا را از خود به جای بگذارد و همین اتفاق می تواند به نفع موسیقی کشورمان تمام شود. حال اگر موسیقی پاپ هم وارد این بخش رقابتی شود خواننده ها، گروه ها و نوازنده ها همه سعی می کنند کار خود را به مراتب بهتر از قبل انجام دهند.
این خواننده موسیقی پاپ در ادامه بیان می کند: از آنجا که جشنواره موسیقی فجر در سال فقط یک بار برگزار می شود و جشنواره مطرح دیگری هم برای رقابت خوانندگان پاپ با یکدیگر وجود ندارد، بهتر است جشنواره فجر این امکان را هم برای ما فراهم کند.
خواننده آلبوم موسیقی «خاطرات مبهم» درباره نیاز بخش موسیقی پاپ در بخش رقابتی می گوید: هر چند ما به همین حضور در بخش جنبی هم رضایت داریم اما فکر می کنم حضور موسیقی پاپ در بخش رقابتی موجب ایجاد جذابیت در جشنواره خواهد شد.
او می افزاید: این جذابیت قطعا مردم را هم به خود جلب خواهد کرد و از طرف دیگر بزرگان موسیقی پاپ کشورمان کارها را داوری می کنند و با انتخاب بهترین اثر می توانند مولفه های یک اثر خوب و استاندارد موسیقی پاپ را هم معرفی کنند.
پاپ مزاحم دیگر موسیقی ها نیست
یزدانی همچنین می گوید: قطعا حضور موسیقی پاپ در جشنواره نمی تواند آسیبی برای انواع دیگر موسیقی باشد، چون هر نوع موسیقی مخاطب خاص خودش را دارد. بنابراین فکر می کنم بهتر است موسیقی پاپ را هم وارد گروه آثار رقابتی کنیم و فضایی برای بهتر شدن و ارتقای این نوع موسیقی که گروه سنی جوان آن را دنبال کرده و از آن تاثیر می پذیرد، ایجاد کنیم.
رقابت در کنار رفاقت
شهرام شکوهی خواننده دیگری است که معتقد است موسیقی پاپ به حضور در عرصه های رقابتی نیاز دارد. او درباره رقابتی شدن بخش موسیقی پاپ در جشنواره اظهار می کند: همه ما دوست داریم جشنواره، فضایی برای رقابت گروه های موسیقی پاپ در کنار دیگر موسیقی ها داشته باشد، اما امیدوارم این فضا در شرایطی ایجاد شود که رقابت ها باعث از بین رفتن رفاقت ها نشود و دوستی ها آسیب نبیند.
شکوهی که این روزها بتازگی آلبوم موسیقی «کولی عشق» را روانه بازار موسیقی کرده است، می گوید: برخی تصور می کنند وقتی ما به جشنواره دعوت می شویم و قرار است اجرایی داشته باشیم کیفیت کارمان پایین تر از کنسرت هایی است که طی سال می گذاریم. این تصورات اشتباه است و می توانم با قاطعیت بگویم کیفیت اجرای ما در جشنواره مانند اجراهایی است که تاکنون در تهران داشته ایم و مانند همیشه سعی می کنیم کارمان را با بهترین کیفیت اجرا کنیم.
جشنواره ها، مایه شکوفایی هنر
آرش قنادی یکی از اعضای گروه موسیقی سون هم اظهار می کند: من نخستین کسی بودم که درباره این که دوباره موسیقی پاپ در جشنواره فجر رقابتی شود، صحبت کردم.
او ادامه می دهد: رقابت در عرصه موسیقی پاپ وجود دارد، اما رقابت هایی است که خوانندگان برای ارائه کارشان طی سال دارند. وقتی این فضای رقابتی برای حضور در یک جشنواره و ارائه بهترین اثر فراهم شود، طبعا شاهد اتفاقات خوبی در موسیقی پاپ کشورمان خواهیم بود.
رقابتی شود، نمی آیند
با این همه در این هفته مدیر دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم در سخنانی اعلام کرد که اگر بخش موسیقی، پاپ وارد رقابت شود، بسیاری از خوانندگانی که خواهان رقابتی شدن جشنواره هستند در آن شرکت نمی کنند.
پیروز ارجمند اواسط این هفته در نشست خبری جشنواره موسیقی فجر اعلام کرد که اگر بخش پاپ رقابتی بود، خیلی از همین دوستانی که تقاضای رقابتی شدن جشنواره را دارند در آن شرکت نمی کردند.
با این همه بهتر است مدیران و خوانندگان موسیقی پاپ رودرروی یکدیگر بنشینند و این معضل را هر چه سریع تر حل کنند. چون در شرایط فعلی خوانندگان نسبت به رقابتی شدن بخش پاپ تمایل نشان می دهند، اما دفتر موسیقی توپ را به زمین اهالی موسیقی پاپ می اندازد و می گوید در صورت رقابتی شدن خوانندگان پاپ به جشنواره نمی آیند.
زینب مرتضایی فرد / گروه فرهنگ و هنر
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: