به مناسبت ولادت حضرت علی‌اکبرع‌ و روز جوان

مهارت‌های جوانی در کلام رهبری‌

از مهم‌ترین دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی مساله جوانان است که در سخنرانی‌ها، پیام‌ها و دیدارهای معظم‌له مشهود است. بیانات و سخنان پربار و شیرین ایشان به این دلیل برای جوانان جالب، جاذب و درس‌آموز است که معظم‌له چه پیش و چه پس از انقلاب، سال‌های سال با اقشار مختلف جوانان خصوصا طلاب و دانشجویان مبارز و مسلمان انقلاب به عنوان یک الگو و راهنمای فکری و عقیدتی و سیاسی مانوس بوده‌اند و با زبان این نسل پرشور و مسائل و مشکلات و روحیاتشان کاملا آگاهی و آشنایی دارند. دلیل بر این مدعا، بیانات ایشان در جمع جوانان استان گیلان است:
کد خبر: ۱۹۴۸۷۷

«... من عمرم را در میان جوان‌ها گذراندم. از دورانی که خودم جوان بودم و با جوان‌های دانشگاهی که خارج از محیط ما بودند ارتباط برقرار کردم، تا امروز هم ارتباط من با جوان‌ها قطع نشده است. بنابراین می‌دانم حال و هوای جوانی چیست و امروز در فضای جوانی ما چه می‌گذرد...».

جلسات مستمر با جوانان انقلابی و خط‌دهی به آنان در امر مبارزه، پاسخ به پرسش‌ها و شبهات فکری و عقیدتی آنان، حضور در مجامع جوان  بویژه دانشگاه  و برقراری ارتباط عاطفی با دانشجویان پیش و پس از انقلاب، از ریاست‌جمهوری تا رهبری و تاکید بر ضرورت به کارگیری نیروی جوان در مسوولیت‌های اجرایی کشور و اعتماد و ایمان به نسل جوان، حاکی از علاقه وافر ایشان به حشر و نشر با جوانان و آگاهی از حال و هوای جوانی است.

بعضی جوانان زندگی می‌کنند تا خوش باشند، گرچه زندگی برای آنها فقط لذت بردن و تنوع جالب  و نشاط‌آور است؛ اما همیشه از این تنوع‌طلبی‌های تکراری، وازده و خسته هستند. جوانانی هم هستند که در پی یک زندگی خوبند و خیر و نیکی را در زندگی می‌جویند.

بدون شک برای دستیابی به زندگی خوب و خوب زندگی کردن نیاز به داشتن مهارت‌های لازم است. جوان هم برای خوب جوانی کردن و استفاده از لحظه‌لحظه جوانی نیازمند به فراگیری مهارت‌ها جوانی است.

در این فرصت 14 مهارت را که برای فراهم آمدن یک دوره جوانی شاداب و بانشاط لازم است از بیان حکیمانه و پدرانه رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله‌العالی)‌ تقدیم می‌کنیم، به امید آن‌که این مهارت‌ها چراغ روشنی در طی طریق جوانی باشد.

چنین باد

1- سه خصوصیت بارز یک جوان

من اساسا در میان این خصوصیات مهمی که جوانان دارند، 3 خصوصیت را خیلی بارز می‌بینم. آن
3 خصوصیت عبارت است از: انرژی، امید، ابتکار. اینها 3 خصوصیت برجسته در جوان است. اگر واقعا رسانه‌ها در کمک‌های فرهنگی که به ما می‌کنند  چه گویندگان مذهبی، چه گویندگان مسائل فکری و فرهنگی، چه صدا و سیما، چه مدرسه‌ها  بتوانند این 3 خصوصیت عمده را درست هدایت کنند، من خیال می‌کنم که خیلی راحت می‌شود یک جوان، راه اسلامی پیدا کند. چون اسلام هم چیزی که از ما می‌خواهد، این است که ما استعدادهای خودمان را به فعلیت برسانیم. 

2- سه خصوصیت،‌ شرط موفقیت جوان

اگر شما جوانان این 3 خصوصیت را در خودتان به وجود آورید، در هر شرایطی و در همه زمینه‌ها موفق خواهید بود.
جوان اولا باید احساس مسوولیت کند؛ یعنی واقعا خودش را مسوول بداند و بخواهد که زندگی را با پای خودش پیش ببرد و حرکت کند و مثل پرکاهی در امواج حوادث نباشد.

ثانیا با ایمان حرکت کند. ایمان نقش بسیار مهمی در پیشرفت در همه میدان‌ها و نیز پیروزی بر همه موانع دارد.
ثالثا بصیرت و آگاهی داشته باشد.

اگر جوانان این 3 خصوصیت را در خودشان تامین کنند  که البته کار چندان آسانی نیست، اما بسیار ممکن است ‌ در همه زمینه‌ها شما می‌توانید موفقیت خودتان را تضمین کنید.

3-‌ تحصیل، تهذیب، ورزش‌

دوره جوانی، دوره توانایی است. این توانایی در چه چیزهایی باید به کار برود؟ به اعتقاد من، باید عمدتا در تحصیل علم، در ایجاد صفای نفس و روحیه تقوا در خود و ایجاد نیروی جسمانی در خود ‌ که ورزش باشد ‌ به کار رود.
این 3 مورد عمده است. یعنی اگر در یک جمله کوتاه از من بپرسند که شما از جوان چه می‌‌خواهید،  به او خواهم گفت:‌ تحصیل، تهذیب و ورزش. من فکر می‌کنم جوانان باید این 3 خصوصیت را دنبال کنند.

هر کاری هم بخواهید بکنید، در دوران جوانی که می‌شود کرد؛ یعنی در هر سه زمینه ‌ هم در زمینه علمی، هم در زمینه تهذیب نفس و هم در زمینه ورزش ‌ باید در جوانی کار کنید.

4- جوان باید جدی باشد

ما از جوان‌‌های عزیزمان ‌ چه دخترها و چه پسرها   توقع داریم درخصوص مسائل اساسی کشور جدی باشند و جدی برخورد کنند. پیشنهاد می‌کنم روی این مساله جدی‌بودن فکر کنید؛ بعد خواهید دید خیلی از کارهایی که در گوشه و کنار انجام می‌گیرد، ناشی از جدی نبودن است.

5- جوان نیازمند به ثبات است‌

جوان ثبات لازم دارد و این ثبات هم به خودی‌ خود به دست نمی‌آید. باید آن را پیدا کرد.

جوان دائم در معرض تزلزل قرار می‌گیرد. البته همه جوان‌ها این‌طور نیستند. نمی‌‌خواهم بگویم که هر جوانی‌ این‌گونه است. به هر حال، این استعداد تزلزل هم مثل بقیه استعدادها در جوان هست که به این معنا استعداد خوبی نیست. البته به یک معنا هم خوب است؛ چون خود این هم یک تحول است. از همین هم می‌توان استفاده کرد. مرتب می‌شود بهتر شد و بالاتر رفت؛ اما باید مواظب باشید که این وسیله لغزش، دور افتادن از راه و دور افتادن از خدا نشود و به غلتیدن در آن پرتگاه‌هایی که انسان باید از آنها پرهیز کند، منتهی نشود.

6- جوان باید اهل فکر کردن باشد

جوانان عزیز!‌ به فکر کردن در مسائل عادت کنید. این یک مبارزه است. یکی از بزرگ‌ترین خطرات برای هرانسانی   بخصوص نسل جوان ‌ این است که در مقابل حوادث، رویداد‌ها و پدیده‌های جامعه دچار بی‌فکری و بی‌تشخیصی بشود. وظیفه هدایت فکر جوان‌ها، وظیفه بزرگی است؛ اما متقابلا وظیفه جوان‌ها هم این است که در مسائل فکر کنند و با گام فکر راه را طی کنند. در هرحادثه‌ای ‌ حوادث کوچک، حوادث بزرگ  خودتان را به فکر کردن عادت بدهید؛ مطالعه کنید و بسنجید. اگر کسی به فکر کردن عادت کرد و اهل فکر کردن شد،‌ از مشورت دیگران هم استفاده خواهد کرد.

7- زندگی جوان باید مبارزه باشد

آن چیزی که لازم است به شما جوانان عرض بکنم، این است که شما جوان‌های عزیز با این انرژی و نشاط جوانی و با این معرفت اسلامی،‌ مبارزه در این راه را برای خودتان فریضه بدانید. باید مبارزه کرد. در اسلام، زندگی بدون مبارزه، زندگی راکد، زندگی ساکن، زندگی بی‌تحرک و زندگی‌ای که جوشش اراده و عزم انسانی در آن نباشد، زندگی مطلوبی نیست و انسان را به آرمان‌های انسانی و اسلامی نمی‌رساند.

8- تقوا، سرمایه جوان‌

گاهی با خود فکر می‌‌کنم جوان که در بهترین اوقات عمر خود به سر می‌برد، اگر بخواهد سرمایه‌ای به دست بیاورد که موفقیت دنیایی و آخرتی او را تضمین کند، دنبال چه چیزی باید باشد؟ سوال مهمی است... جوابی که من به آن رسیده‌ام، این یک کلمه است: «تقوا». اگر جوان در دوره جوانی سعی کند تقوا داشته باشد  با همان تعریفی که در فرهنگ دینی و قرآن از تقوا شده است‌ بزرگ‌ترین سرمایه را هم برای درس، هم برای فعالیت‌های سازندگی، هم برای عزت دنیوی، هم برای به دست آوردن دستاوردهای مادی،‌ هم برای معنویت  اگر اهل معنویت است  به دست آورده است.

9- جوانان! خودتان را بسازید

جوانان! خودتان را بسازید. یک ملت اگر بخواهد راه رشد و کمال و پیشرفت را طی بکند، باید از لحاظ ایمان فکری، به جای محکمی متکی باشد. آن ملتی، آن نسلی، آن جوانی که بخواهد به یک مجموعه هرهری مذهب، بی‌‌ایمان، بی‌اعتقاد به بنیان‌‌های اخلاقی و دینی و معنوی دل بسپارد و با حرف آنها پیش برود، زیر پایش سست خواهد شد. نسل جوان، همانی خواهد شد که در دوران رژیم پهلوی بود؛ یاس‌آور، بی‌فایده، مایل به فساد،‌ آماده برای کجروی. آن وقت برای آن کسی که آنها را باز از آن راه به راه راست حرکت بدهد، معونه زیادی لازم است که به آسانی در قرنی  بلکه قرن‌هایی  در این کشور پیش نمی‌آید.

10- ارتباط با خدا در جوانی‌

عزیزان من!‌ رابطه خودتان را با خدا، هر چه می‌توانید مستحکم‌تر کنید؛ بخصوص در این ماه‌های مبارک؛ ماه رجب و ماه شعبان. در این ماه‌ها که ماه دعا و استغاثه، ماه رابطه گرفتن با خدا و ماه راز و نیاز کردن با معشوق حقیقی هر انسان است،‌ دعا و توبه شما، ذکر خدا در دل‌های پاک و نورانی شما جوانان عزیز، معجزه‌ها و کارها می‌کند! مخصوص این ایام (جوانی)‌ نیست. در تمام عمرتان این رابطه با خدا در شما صفا و اخلاص را تقویت می‌کند و صفا و اخلاص، گره‌گشای همه کارهاست.

11- یاس،‌ بزرگ‌ترین آفت جوان‌

جوانان عزیز!‌ دشمن روی شما سرمایه‌گذاری‌‌های زیادی می‌کند؛ حواستان جمع باشد. عده‌ای را به بی‌تفاوتی می‌کشاند و عده‌ای را دلسرد و مایوس می‌کند.

یاس، بزرگ‌‌ترین آفت جوان است. جوان‌ها بدانند که متاسفانه یاس به روح جوان زودتر راه پیدا می‌کند؛ همچنان که امید این‌گونه است. در مقابل یاسی که دشمن می‌‌خواهد به جوان‌ها تلقین و تزریق کند خودتان را مصونیت بدهید.

12- لزوم آشنایی جوانان با تاریخ‌

من واقعا به شما برادران و خواهران (جوانان)‌ عزیز توصیه می‌کنم با تاریخ آشنا شوید. تاریخ، درس است. از تاریخ خیلی درس‌ها می‌شود آموخت و خیلی تجربه‌ها می‌شود به دست آورد. عده‌ای سعی می‌کنند حوادث روزگار ما را یک حوادث استثنایی  که به هیچ وجه از تاریخ قابل استفاده نیست‌  وانمود کنند. این غلط است. رنگ‌های زندگی عوض می‌شود، اما پایه‌های اصلی زندگی بشر، جبهه‌بندی‌های اصلی بشر، تغییر پیدا نمی‌کند.

در صدر اسلام، بزرگ‌ترین و مهم‌ترین ضربه‌ای که بر اسلام وارد شد، این بود که حکومت اسلامی، از امامت به سلطنت تبدیل شد. حکومت امام حسن(ع)‌ و حکومت علی بن ابی‌طالب(ع)‌ به سلطنت شام تبدیل شد! البته امام حسن مجتبی(علیه آلاف التحیه و الثناء)‌ آن روز به خاطر یک مصلحت بزرگ‌تر  که حفظ اصل اسلام بود‌  مجبور شد این تحمیل را به جان بپذیرد. حکومت را از امام حسن(ع)‌ گرفتند. وقتی حکومت از مرکز دینی خودش خارج شد و در اختیار دنیاطلبان و دنیاداران گذاشته شد، بدیهی است که بعد هم حادثه‌ای پیش می‌آید. آن وقت حادثه کربلا، آن حادثه‌ای نیست که بشود جلویش را گرفت؛ اجتناب‌ناپذیر می‌شود. 20 سال بعد از آن، حکومت اسلامی از دست محور اصلی آن  که امامت است  گرفته شد. امام حسین(ع)‌ فرزند پیامبر(ص)‌ در کربلا با آن وضع فجیع به خاک و خون کشیده شد.

اساس حمله و نقشه دشمن این است که حکومت را از محور اصلی  محور امامت، محور دین  خارج کند. بعد خاطرش جمع است که همه کار خواهد کرد.

13- جوان‌ها! دنبال تقلید نباشید

جوان‌های عزیز من! فرزندان من! دنبال تقلید نباشید؛ روی شیوه و راهی که در آن ذهن و اراده و ایمان شما قوی می‌شود و اخلاق شما پاک و آراسته می‌گردد، فکر کنید؛ آنگاه شما  عنصری خواهید بود که مثل یک ستون، سقف مدنیت این کشور و تمدن حقیقی این ملت روی آن قرار می‌گیرد.

من به شما عرض کنم، امروز دستگاه‌های تبلیغاتی فوق‌مدرن غرب  بخصوص آمریکایی و صهیونیستی  دارند برای ذهن‌ها و فعالیت‌ها و احساسات و اراده شما طرح عملیاتی تهیه می‌کنند؛ خیال نکنید آنها غافل نشسته‌اند و این 30 میلیون جوان را در کشور ما نمی‌بینند؛ آنها این 30 میلیون جوان را می‌بینند؛ آنها برای کار و هدف خودشان مشغول برنامه‌ریزی هستند؛ آنها برای اخلاق و فکر و عقیده و ایمان جوان ما دارند برنامه‌ریزی می‌کنند. خیلی از حرف‌هایی که گاهی در فضای مطبوعاتی یا فرهنگی کشورمان زده می‌شود، تفسیرش این است و با این دید قابل تحلیل است. آنها می‌خواهند نسلی که الگوی جوانان فداکار برجسته دنیا شد، به یک نسل بی‌خاصیت تبدیل شود.

14- ورزش برای جوانان لازم است‌

به ورزش اهمیت بدهید؛ من بخصوص روی ورزش تاکید می‌کنم. من ورزش را به عنوان یک کار بین‌المللی، نمایشی، هیجانی، در درجه دوم می‌دانم؛ در درجه اول، ورزش برای تقویت و سلامت جسم است که این را برای همه جوانان کشورمان از زن و مرد لازم می‌دانم.

علی‌اکبر سبزیان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها