علی اکبر رضایی‌

امیدها و چالش‌های اتحادیه‌آفریقایی

سران و مقامات ارشد 53 کشور آفریقایی از دیروز در نشست دوروزه شرم‌الشیخ مصر برای یازدهمین بار گردهم آمده‌اند تا درباره مسائل و موضوعات قاره آفریقا تبادل نظر و تصمیم‌گیری کنند.
کد خبر: ۱۸۵۵۸۶

به مانند نشست‌های قبلی برای این نشست نیز شعاری تعیین شده است. «آب و بهداشت» شعار این اجلاس است اما در کنار این نگرانی، رهبران آفریقایی درباره نگرانی‌های دیگری نیز به بحث و تبادل نظر خواهند پرداخت.  صلح، امنیت، حقوق بشر، حاکمیت، انتخابات آزاد، عادلانه و دموکراتیک از موضوعات اصلی دستور کار رهبران آفریقایی در اجلاس شرم‌الشیخ اعلام شده است.

فرایند روبه جلوی همگرایی سیاسی و اجتماعی - اقتصادی از دیگر موضوعات تا حدی بحث برانگیز سران کشورهای عضو اتحادیه‌آفریقایی است.

اتحادیه‌آفریقایی تلاشی برای پاسخی نوین به چالش‌ها و مشکلاتی بود که به نظر می‌رسید سازمان وحدت آفریقا فاقد سازو کارهای لازم برای پاسخگویی مناسب به آنها است.  بنابراین در چهارمین اجلاس فوق‌العاده سران سازمان وحدت آفریقا (OAU) در شهریور 1378در شهر سیرت لیبی رهبران بیش از 40 کشور آفریقایی بازنگری در منشور سازمان وحدت آفریقا را مورد توجه جدی قرار دادند. 

شرکت‌کنندگان همچنین علاوه بر بررسی دستور کار بازنگری در منشور سازمان وحدت آفریقا، انجام اصلاحات ساختاری و بررسی پیشنهادهای اعضا از جمله پیشنهاد رهبر لیبی مبنی بر تشکیل اتحادیه‌آفریقایی بمنظور یکپارچه‌سازی کشورهای آفریقایی را مورد تاکید قرار دادند. 

بدنبال توافق سران 43 کشور آفریقایی در اجلاس سیرت، شورای وزیران سازمان وحدت آفریقا به اتفاق حقوقدانان و نمایندگان پارلمانی پیش‌نویس سند تاسیس اتحادیه مذکور را تهیه کرد. این پیش‌نویس در سی و ششمین نشست سران سازمان وحدت آفریقا که تیرماه سال 1369 در لومه، پایتخت کشور توگو برگزار شد، بطور رسمی مطرح و مورد تائید اعضای سازمان قرار گرفته و در همان اجلاس به امضاء 27 نفر از روِسای کشورها و دولت‌های عضو رسید.  پس از پایان کار نشست لومه، پنجمین اجلاس مذکور نیز جهت نهایی کردن موضوع تشکیل اتحادیه‌ مجددا در روزهای دهم و یازدهم اسفند 1379 در سیرت لیبی با شرکت بیش از چهل  نفر از روسای کشورها و دولت‌های عضو برگزار شد و سند تاسیس به عنوان مبنای تشکیل اتحادیه آفریقا مورد تایید شرکت کنندگان قرار گرفت و بدین ترتیب پایه‌های اولیه اتحادیه‌آفریقایی شکل گرفت.

اولین اجلاس سران اتحادیه‌آفریقایی تیرماه 1380 در لوزاکا، پایتخت کشور زامبیا برگزار شده و رسما آغاز دوره انتقالی سازمان وحدت آفریقا به اتحادیه‌آفریقایی آغاز شد که بطور هر شش ماه یکبار رهبران آفریقایی در پایتخت‌های کشورهای عضو گردهم می‌آیند که اجلاس شرم الشیخ یازدهمین آن است.

متن کامل را در جام‌جم آنلاین بخوانید

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها