وزیربهداشت خبر داد:

کاهش مصرف روغن نباتی در کشور

وزیر بهداشت، حدود 60 درصد مرگ و میرهای دنیا را مربوط به بیماریهای مزمن و غیرواگیر عنوان کرد و با اشاره به مفاد قانون توسعه چهارم شورای عالی سلامت درخصوص مبارزه با این بیماری‌ها گفت: در این راستا میزان مصرف روغن نباتی طی سه سال گذشته از حدود 87 درصد به حدود 55 درصد کاهش یافت. همچنین درصد میزان مصرف اسید ترانس به حدود 40 درصد کاهش یافت.
کد خبر: ۱۷۹۷۶۵

به گزارش ایسنا ، دکتر کامران باقری لنکرانی درهمایش ملی مواجهه با بیماریهای غیرواگیر گفت: موضوع بیماریهای مزمن و غیرواگیر موضوع جدیدی نیست و طی 10 سال گذشته تقریبا سرتاسر دنیا متوجه شده‌اند که بار این بیماری‌ها در حال افزایش است.

طبق آخرین سرشماری‌های موجود، حدود 60 درصد مرگ و میرهای دنیا مربوط به بیماری‌های غیر واگیراست. جالب توجه است که حدود 80 درصد این مرگ و میرها در کشورهای با درآمد متوسط رخ می‌دهد.

لنکرانی افزود: پیش بینی‌ها حاکی از این است که مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای غیر واگیر طی 10 سال آینده با رشد دو تا سه درصدی مواجه هستند.

وزیر بهداشت با بیان اینکه واکنش‌های متفاوتی در جهان در برخورد با بیماری‌های غیرواگیر مشاهده می‌شود، افزود: عمده‌ترین واکنشها مربوط به راه‌های مختلف درمانی است که توجه، برنامه ریزی و هزینه‌های زیادی را به دنبال داشته است.

تصور بر این است که با صرف هزینه‌های زیاد می‌توان اقدامات مناسبی در این زمینه انجام داد، اما مطالعات نشان داده نه تنها این درمان‌ها مفید نیستند، بلکه می‌تواند خطراتی را نیز به دنبال داشته باشند، بنابراین به نظر می‌رسد جهان باید تفکرش را نسبت به بیماریهای مزمن از نگرش درمانی به یک نگرش سیاست گذارانه تغییر دهد و این وظیفه اصلی نظام‌های سلامت کشورهاست. کشور ما هم از نظر اطلاعات آماری از این بیماری‌ها در وضعیت خوبی قرار دارد.

وی ادامه داد: در خصوص عوامل خطرساز بیماری های غیرواگیر مطالعات خوبی در دست است. همچنین مداخلات موثری هم در این زمینه انجام شده که در حال جمع بندی است. به طور کلی کشور ما در یک زمان مناسب نسبت به این بیماری‌ها آگاه شد که امیدواریم اقدامات مناسبی در این زمینه انجام گیرد.

افزایش جمعیت سالمند طی 10 تا 20 سال آینده

لنکرانی با بیان اینکه جمعیت کشور در حال سالمند شدن است، افزود: در حال حاضر جمعیت سالمندان کشور حدود 5 درصد است که طی 10 تا 20 سال آینده این جمعیت به سرعت رو به افزایش خواهد رفت. از طرف دیگر، بیماری‌های مزمن فقط مربوط به سالمندان نیست بلکه افراد میانسال را نیز درگیر می‌کند. از حدود 25 میلیون مرگ و میر ناشی از بیماریهای مزمن در جهان، سالانه حدود 15 میلیون مرگ و میر در افراد زیر 70 سال بوده است.

وزیر بهداشت با اشاره به تجربیات خوب کشور در خصوص مقابله با بیماری‌های غیر واگیر گفت: مقابله با گواتر و کمبود ید ، ‌ایجاد کلینیک‌های دیابت و برنامه‌های غربالگری خون از جمله تجربیاتی است که امروزه این امکان را فراهم می‌کند تا از یک نظام سلامت گسترده تر بهره مند باشیم. بیماریهای مزمن از جمله بیماری‌هایی‌ هستند که به شدت از عوامل اجتماعی موثر در سلامت تاثیر می‌پذیرند؛ بنابراین برای مقابله با بیماریهای مزمن باید ادغام در سایر فعالیت‌های اجرایی را داشته باشیم.

لنکرانی با اشاره به مفاد قانون توسعه چهارم شورای عالی سلامت گفت: طبق مصوبات این قانون، میزان روغن ترانس مجاز در روغن‌های خوراکی کشور طی یک برنامه زمان بندی شده باید کاهش یابد. همچنین تبلیغ برای تغییر ذائقه مردم از مصرف روغن نباتی به روغن مایع از دیگر مصوبات در زمینه مبارزه با بیماریهای غیر واگیر بوده است. امروز و بعد از دو سال و نیم شاهد هستیم که این مصوبات آثارش را به خوبی نشان می‌دهد.

طی سه سال گذشته مصرف روغن نباتی از حدود 87 درصد به 55 درصد کاهش یافت. همچنین میزان متوسط روغن ترانس در روغن‌های مصرفی از حدود 27 درصد به کمتر از 10 درصد رسید. به طور کلی حدود 40 درصد میزان مصرف اسید ترانس در کشور کاهش یافت.

وی افزود: کاهش هر یک درصد میزان مصرف اسید ترانس حدود یک درصد نیز بر میزان مرگ و میر ناشی از آن تاثیر می‌گذارد.

لنکرانی با اشاره به قانون جامع مبارزه با استعمال دخانیات گفت: با پیگیری‌های انجام شده، این قانون در مجلس گذشته به تصویب رسید از جمله مصوبات این قانون ممنوعیت مصرف دخانیات در اماکن عمومی و ممنوعیت فروش سیگار به افراد زیر 18 سال است. طبق این قانون مواد خانی باید دارای تبلیغاتی به منظور اطلاع رسانی درباره عوارض و کاهش مصرف باشند.

احداث 2400 ورزشگاه طی 3 سال گذشته

لنکرانی درباره مقوله ورزش گفت: دربحث ورزش اقدامات گسترده‌ای صورت گرفته به این منظور طی سه سال گذشته دو هزار و 400 ورزشگاه جدید ساخته شد که عمده آنها درشهرستانهای محروم واقع شده است. این در حالی است که طی 25 سال گذشته، هزار و 100 ورزشگاه‌ در کشور بوده است. به طور کلی وزارت بهداشت به تنهایی قادر به انجام این اقدامات نبوده و تمام دستگاه‌ها در حصول این اقدامات ما را یاری کرده‌اند.

به گفته وزیر بهداشت با توجه به تغییرات به وجود آمده در بافت جمعیت، به نظر می رسد که محوریت پزشک خانواده باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد. در حال حاضر حدود 21 میلیون نفر جمعیت روستایی تحت پوشش پزشک خانواده قرار دارند. بررسی‌ها نشان می‌دهد؛ این جمعیت روستایی از شاخص‌های بهتر سلامت نسبت به شهرها بهره مند هستند.

وی تاکید کرد: امروزه در شرایطی هستیم که به تصمیم گیری‌های کلان درزمینه مبارزه با بیماریهای غیرواگیر نیازمندیم و نباید این تصمیم گیری‌ها فقط به درمان عوارض خلاصه شود. برای اینکه سیاست گذاری‌ها اثرگذارتر باشند باید علاوه بر درمان، متوجه پیشگیری و بازتوانی نیز باشند تا در یک چرخه کامل و به صورت جامع بتوان به مبارزه با بیماریهای غیر واگیر پرداخت.

لنکرانی گفت: به نظر می‌آید با توجه به این که عوامل خطرساز بسیاری از بیماریهای مزمن یکسان هستند، امکان کنترل این بیماری‌ها آسان است اما از آنجا که انسان موجودی مختار است، لازم است که روی مباحث اجتماعی و فرهنگ سازی آن کار جدی تری انجام شود. در این زمینه رشته تحصیلی آموزش بهداشت درکشور وجود دارد و امیدواریم به این موضوع بیشتر از گذشته پرداخته شود. 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها