در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
این روزها اخباری که از خراسانجنوبی به گوش میرسد، جز نگرانی و اندوه چیزی در چنته ندارد. آب مایه حیات است، اما کاهش شدید آن هر روز به مرگ حیات در یک روستا و یک منطقه از این استان پهناور منجر میشود، بهطوری که اکنون چاهها و منابع آبی ۴۶۰ روستای خراسان خشکیده و دیگر آبی برای ساکنانش اعم از آدمی و گیاه و جانوران ندارد، امری که باعث شده اهالی این روستاها هر روز چشم انتظار رسیدن ۱۵ لیتر سهمیه آب بهوسیله تانکر باشند و گونههای گیاهی و جانوری نیز در انتظار مرگی تلخ و زجرآور.
در این میان انواع آفات گیاهی هم که تشدید گرما و خشسکسالی مجال خوبی برای رشد و گسترش آنها فراهم میکند، فرصت را غنیمت دانسته و به باغات خراسانجنوبی هجوم آوردهاند، بهطوری که درختان کهنسالی که سالهای سال در برابر بیآبی دوام آوردهاند، اکنون در مقابل این حشرات کوچک تسلیم و نابود شدهاند.
کرم خراط، پروانه چوبخوار پسته، سوسک شاخک بلند رزاسه، سوسک چوبخوار شاخک بلند درختان میوه و سوسک طوقهخوار درختان همه جزو آفات ثانویهای هستند که با تداوم خشکسالی در استان به آفات درجه یک تبدیل شدهاند و در این میان کرم خراط بیش از دیگر آفات، به درختان مثمری همچون گردو، بادام، سیب، گلابی، به، فندق و زیتون و درختان غیرمثمر مانند زبان گنجشک، بیدمشک و نارون حمله کرده و آسیب رسانده است.
خشک شدن یک هزار اصله درخت بادام
روستای کریمو از توابع شهرستان سرایان یکی از صدها روستای مورد تهاجم کرم خراط است که درختان کهنسال بادام زیادی در دامنه کوههای آن رشد کردهاند، اما این روزها تقریبا همه این درختان خشک شده و آنهایی هم که باقی ماندهاند نیمهجان هستند.مالک یکی از این باغهای بزرگ بادام به مهر میگوید: این باغ حدود یک هزار اصله درخت بادام آبی و دیم داشته که با بروز کرم خراط 900 اصله آن خشک و نابود شدهاند و فقط حدود ۱۰۰ درخت باقی مانده که آنها هم نیمه جان هستند.
عبدالمالک حامدی یکی از دلایل اصلی شیوع کرم خراط را خشکسالی و کمبود آب در داخل درخت دانسته و میافزاید: حتی این آفت در درختانی که آب نیز میخورده، بهدلیل مجاورت با درختان آلوده، سرایت کرده است.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه امسال بر اثر بارندگی کم حتی درختان شکوفه هم ندادند، تصریح کرد: در سالهای گذشته حدود ی5/1 تن بادام از این باغ برداشت میکردم، درحالی که امسال میزان برداشت به ۳۰ تا ۴۰ کیلو کاهش یافته است.
این کشاورز به اقدامات سازمان جهاد کشاورزی برای مبارزه با این آفت اشاره میکند و میگوید: مردم روستا از طریق جهاد برای جمع آوری و هرس درختان اقدام کردهاند، اما به قدری گستردگی و شیوع این کرم بالا بود که کمتر موفق به مهار آن شدهایم.
این کشاورز، بادام، گردو، زعفران و انگور را از محصولات روستای کریمو عنوان کرده و با اشاره به اینکه بیشترین خسارت کرم خراط به درختان گردو و بادام بوده است، تاکید میکند: اگر وضعیت به همین منوال ادامه پیدا کند، روستا نابود شده و مردم باید آن را تخلیه کنند، زیرا تنها راه امرار معاش مردم روستا کشاورزی است.نداف، یکی دیگر از کشاورزان روستای کریمو نیز با بیان اینکه مردم این روستا حدود پنج سال است که با کرم خراط درگیر هستند و درختان بزرگ گردو که ۱۰۰ سال عمر داشتند به دلیل تاخیر در سمپاشی از بین رفتهاند، میگوید: هم اکنون حدود ۵۰ اصله درخت از درختان گردوی باغ من خشک شده و درحالی که باید امسال حدود ۲۰ میلیون تومان گردو از درختان خود برداشت میکردم، اما متاسفانه بهدلیل این شرایط حدود دو میلیون برداشت خواهم کرد.
اسماعیل زارع، از دیگر کشاورزان روستا نیز با اشاره به اینکه در یکی از باغهای من حدود ۸۰ اصله درخت گردو و در باغ دیگر 60 درخت بادام بوده که همه به دلیل آفت خشک شده و از بین رفتهاند، میگوید: در باغ دیگری هم که کرم خراط تازه هجوم آورده، سمپاشی را شروع کرده و شاخههای اضافی را زدهایم، اما درختانی که ضعیف هستند بیشتر خسارت دیدهاند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور مطرح شد