کف این رودخانه که در قلب شهر خرم‌آباد قرار دارد، بتن‌ریزی شده است

«خرم‌رود» پارکینگ شد

رودخانه‌ها در دیگر کشورهای دنیا با مدیریت اجرایی صحیح به مکانی برای جذب گردشگر تبدیل شده‌اند درحالی که رودخانه خرم‌آباد لرستان که از قلب این شهر می‌گذرد، به مکانی برای تجمع زباله تبدیل شده، بلکه اخیرا نیز بخش‌هایی از آن بتن‌ریزی و به پارکینگ تبدیل شده و براساس اجرای طرحی با عنوان طرح ساماندهی، کف آن نیز بتن‌ریزی شده است.
کد خبر: ۶۳۴۵۸۸

در این شرایط، خرم‌رود که روزگاری سبب ایجاد شهر خرم‌آباد در میان دره خرم‌آباد شده و می‌تواند فرصتی طلایی برای جذب گردشگر و رشد و رونق اقتصادی این شهر شود، اکنون به تهدیدی برای شهر و شهروندان تبدیل شده است.

استاندار لرستان ـ که یکی از مخالفان اجرای این تغییرات در حریم و بستر رودخانه است ـ با بیان این‌که نباید رودخانه به محلی برای رفع معضلات شهر تبدیل شود، گفت: شهر و مردم آن باید با رودخانه زندگی کنند، نه این‌که آن را به مکانی برای رفع چالش‌ها و کمبودهای شهر تبدیل کنند.

هوشنگ بازوند با اشاره به این‌که در خرم‌آباد، هر مشکلی را به گردن رودخانه انداخته‌اند، در گفت‌و‌گو با مهر افزود: متاسفانه مشاهده می‌کنیم که مشکل ترافیک را نیز به گردن رودخانه انداخته‌اند و با تصرف بخشی از حریم آن، زیرگذر احداث شده و بخشی از آن را به پارکینگ تبدیل کرده‌اند.

وی به اجرای طرحی با عنوان ساماندهی رودخانه خرم‌آباد اشاره و تصریح کرد: پس از این اقدامات، برخی متولیان امر تصمیم گرفتند رودخانه را به کانال تبدیل کنند و با یک دال بتنی، کف رودخانه را مسدود کرده‌اند، در حالی که در هیچ جای دنیا کف رودخانه را بتن نمی‌ریزند و اکنون باید نگران تبعات این مساله بود.

استاندار لرستان با بیان این‌که اگر از بالا به مسیر رودخانه خرم‌آباد نگاه کنیم، متوجه خواهیم شد همه به این رودخانه فشار آورده و از آن، چهره‌ای مزاحم برای شهر ساخته‌اند، گفت: احداث دو زیرگذر در حریم رودخانه موجب کم شدن عرض رودخانه شده که تبعات خود را هم برای زیرگذر و هم برای رودخانه به همراه دارد.

وی با بیان این‌که از وجود این رودخانه باید به عنوان فرصتی برای توسعه شهر استفاده کرد، افزود: علاوه بر همه بی‌مهری‌ها به رودخانه خرم‌آباد در ابعاد مختلف، شاهد هستیم که این رودخانه نظافت و لایروبی نمی‌شود و به‌محلی برای ریختن نخاله‌ها تبدیل شده است.

وقتی نفس خرم‌رود تنگ می‌شود

در همین حال برخی کارشناسان نسبت به تبعات بی‌مهری به رودخانه خرم‌آباد هشدار داده و خواستار ساماندهی وضع کنونی شده‌اند.

یک کارشناس ارشد آب زیرزمینی با اشاره به این‌که اطلاق عنوان ساماندهی برای فعالیت‌های صورت گرفته در رودخانه خرم‌آباد اطلاق صحیحی نیست و باید از عنوان تغییر کاربری بستر رودخانه خرم‌آباد و تبدیل آن به پارکینگ و معبر یاد کرد، گفت: ساماندهی رودخانه ترکیبی از روش‌ها و اقدامات اصلاحی، حفاظتی و کنترلی سازه‌ای و غیرسازه‌ای است که در رودخانه‌های سیل‌خیز به منظور کنترل و مهار سیلاب و کاهش اثرات تخریبی آن، صورت می‌گیرد، در حالی‌که درباره خرم‌رود هیچ کدام از این موارد صادق نیست.

رضا میرزایی با یادآوری این‌که رفتار رودخانه‌ها بسیار پیچیده است و همین مساله فعالیت در این زمینه را با حساسیت‌ زیاد همراه می‌کند، افزود: در طرح ساماندهی رودخانه خرم‌آباد نزدیک به یک متر از کف رودخانه بلوکاژ و به وسیله مصالح دانه‌بندی پر و روی آن پوشش بتنی نفوذناپذیری ایجاد شده که این کار موجب کاهش عمق بستر رودخانه و در نتیجه کاهش ظرفیت آبگذاری می‌شود.

وی یادآور شد: ایجاد پوشش بتنی نفوذناپذیر، ارتباط هیدرولیک بین بستر رودخانه و سفره آب زیرزمینی را قطع می‌کند و این مساله موجب می‌شود تبادل هیدرولیک صورت‌نگیرد و در نتیجه شاهد افزایش تولید روان‌آب و خطر سیلاب باشیم.میرزایی به تبدیل بخشی از رودخانه به پارکینگ هم اشاره و خاطرنشان کرد: دبی سیلابی رودخانه خرم‌آباد بیشتر از پنج برابر دبی سیلابی است که سال 88 در شهر قم رخ داد و به آن فاجعه منجر شد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها