کشف یک هیولای مینیاتوری

میلیون‌ها سال پیش بخش بزرگی از کرانه شرقی قاره آفریقا از این سرزمین کهن جدا شد و به چهارمین جزیره بزرگ دنیا تبدیل گردید.
کد خبر: ۴۶۰۲۸۶

این جزیره بزرگ که امروزه ماداگاسکار نامیده می‌شود، در ۴۰۰ کیلومتری مرزهای آبی موزامبیک و در لبه غربی اقیانوس هند قرار دارد.

ماداگاسکار سرزمینی اعجاب‌آور و سرشار از روح زندگی است. جدا ماندن این جزیره از سایر خشکی‌های جهان باعث شده مشابه اتفاقی که برای استرالیا افتاده، در اینجا نیز تکرار شود.

اکوسیستم منحصربه‌فرد ماداگاسکار مانند نمونه‌های بی‌مانند گیاهی و جانوری استرالیا، بهشت موعود و آرزوی دیرین زیست‌شناسان سراسر جهان است چرا که ماداگاسکار میزبان پنج درصد کل گونه‌های زیستی جهان است که بیش از ۸۰ درصد آنها فقط در این جزیره دیده می‌شوند.

برای مثال لمور که گونه منحصر به فردی از پستانداران است و منحصرا در ماداگاسکار زندگی می‌کنند یا بیش از ۲۵۰ گونه قورباغه ماداگاسکاری و گونه‌های خاصی از درخت عجیب آدانسونیا و ده‌ها مثال دیگر.

به دلیل تنوع فراوان گونه‌های ناشناخته گیاهی و جانوری است که ماداگاسکار جزیره مورد علاقه زیست‌شناسان ماجراجوست و حالا در آخرین کشف صورت گرفته در این جزیره زیبا، یک‌گونه خارق‌العاده از آفتاب‌پرست کشف شده که به زحمت از ناخن انگشت اشاره شما بزرگ‌تر است.

این آفتاب‌پرست مینیاتوری که بروکسیا میکرا نام گرفته در یکی از جزایر کوچک نزدیک به سواحل جزیره اصلی ماداگاسکار پیدا شده است که به گفته دانشمندان خود یک اکوسیستم منحصر به‌فرد دارد.

مشاهدات نشان می‌دهد یک بروکسیا میکرای نر بالغ فقط حدود ۱۶ میلی‌متر طول دارد و این یعنی این آفتاب‌پرست ریز کوچک‌ترین آفتاب‌پرست و کوچک‌ترین مهره دار دنیاست.

گلاو فرانک که سرپرست تیم کاوش برای یافتن جانوران لی لی پوتی در ماداگاسکار است می‌گوید آنها به دنبال گونه‌های کوچکی از حیوانات بودند که روزها تغذیه کرده و شب‌ها برای خواب به اوج آسمان‌ها در بالای درخت‌ها می‌روند.

ناگفته پیداست اوج آسمان برای چنین جانور کوچکی یعنی ارتفاع ۱۰ سانتی‌متری روی یک شاخه نازک تازه جوانه زده و چنین جایی بوده که آنها در دل یک شب تاریک در اعماق جنگل و با کمک یک چراغ‌قوه کوچک توانسته‌اند برای اولین بار این هیولای مینیاتوری را پیدا کنند.

اعضای تیم سپس نمونه‌های بیشتری یافتند و از آنجا که وقتی این آفتاب‌پرست‌ها می‌خوابند کاملا بیهوش می‌شوند، عملیات نمونه برداری با سهولت ادامه یافت و آنها درست مثل چیدن توت‌فرنگی فقط کافی بود خم شوند و چندتایی هیولا برداشته و بریزند داخل ظرف‌های مخصوصشان.

اما هیجان اصلی هنوز در راه بود وقتی دانشمندان برای اولین‌بار و با کمک ذره‌بین تلاش کردند این دوستان کوچکشان را با کمک مشخصات ظاهری تفکیک کرده و برایشان اسامی قشنگی انتخاب کنند، فهمیدند کشف دوم، سوم و چهارمی هم در کار است.

اعضای تیم گلاو فرانک در واقع چهارگونه کاملا متفاوت از این آفتاب‌پرست‌های ریز را جمع‌آوری کرده بودند. با توجه به کشف یک قورباغه مینیاتوری در همین چند وقت پیش در گینه نو و کشف اخیر به نظر می‌رسد توجه بشر از بررسی ابرغول‌های دایناسوری اعصار ماقبل تاریخ به مینیاتورهای دوران معاصر راه کج کرده است.

نکته جالب توجه درباره این مینیاتورهای حیوانی کامل و پیشرفته بودن آنهاست. آنها از سیستم کامل عصبی، چشم‌های فوق پیشرفته، سیستم مغزی مناسب و عضلات و استخوان‌بندی خوبی برخوردارند.

درست مثل این‌که یک همتای معمولی آنها را در دستگاه جادویی کوچک‌سازی گذاشته باشی و بعدش هم بوووم!... یک مینیاتور تحویل گرفته باشی.

دانشمندان انتظار دارند سال آینده، سال کشف چندگونه مینیاتوری دیگر باشد. آنها معتقدند اکتشافات اخیر نشان می‌دهد کاوش در سیاره زمین هنوز در ابتدای راه خود است و هرگاه محققان می‌پندارند آنچه را باید بدانند کشف کرده‌اند، سروکله یک موضوع جدید پیدا می‌شود که دانش بشری را به مبارزه می‌طلبد.

link2universe.net - مترجم:بهروز یزدان‌پناه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها