تالاب هورالعظیم دیگر شاد نیست

تالاب بزرگ که به زبان محلی به «هورالعظیم» شهرت دارد، قبل از جنگ دارای فرصت‌های شغلی و امتیازات فراوانی برای مردم بود، اما اکنون در آستانه نابودی کامل قرار گرفته و زندگی و اشتغال مردم بومی را به خطر انداخته است. به گزارش مهر، قبل از جنگ مردم با مشاغلی همچون پرورش گاومیش‌، صید ماهی، صید طیور، حصیربافی، نی‌بری و کشاورزی زندگی بی‌دردسری داشتند و در نخل‌های استوار پرمحصول منطقه براحتی امرار معاش می‌کردند، اما با آغاز جنگ و تبدیل شدن هور به کانون عملیات دوطرف جنگ، مردم منطقه مجبور به مهاجرت به سایر نقاط کشور شدند و این‌گونه شد که این هور دیگر برای مردم منطقه منفعتی ندارد غیر از معدود کسانی که هنوز با نی‌بری و صیادی بسختی امرار معاش می‌کنند.
کد خبر: ۳۹۹۱۶۴

هورالعظیم که تنها باقیمانده تالاب‌های بسیار بزرگ بین‌النهرین است، در غرب استان خوزستان واقع شده و به لحاظ تنوع‌زیستی فوق‌العاده غنی است و عمده منابع آبی تالاب از طریق رودخانه‌های کرخه، نیسان، سابله و نهرهای انشعابی تامین می‌شود.

هورالعظیم که یک‌‌سوم در ایران و دوسوم آن در عراق واقع شده یکی از زیستگاه‌های حساس و مهم پرندگان مهاجر آبزی و بومی منطقه است و حواصیل، غاز پیشانی سفید، شغال، روباه، گربه جنگلی، سمور آبی، گراز، و انواع ماهی کپور از جمله حیات‌وحش منحصر به فرد این تالاب هستند. این هور تنها تالابی است که بیشترین تعداد پرنده‌های در معرض خطر در آن به‌ سر می‌برند و این تالاب از نظر حجم و انوع پرنده نیز بسیار قابل توجه است.

یکی از کارکردهای مهم تالاب، جلوگیری از توفان شن و گرد و خاک است، چراکه تالاب‌ها رطوبت آب را بالا می‌برند و خشک شدن هورالعظیم چه در ایران و چه در عراق میزان وقوع توفان‌های شن را افزایش داده و باعث شده استان خوزستان در 3 سال اخیر با گرد و غبارهایی حدود 21 برابر استاندارد مواجه شود.

از بخش ایرانی تالاب هورالعظیم که مساحتی شامل 64 هزار و 100 هکتار است هم‌اکنون 29 هزار هکتار باقی‌مانده یعنی معادل 54‌ درصد مساحت این تالاب از بین رفته است.

مساحت این تالاب در کل بخش ایران و عراق در مجموع 307 هزار هکتار بوده که این مساحت در کل به 102 هزار هکتار کاهش یافته یعنی 67 درصد آن از بین رفته است.

علت‌های فراوانی برای نابودی تالاب از سوی کارشناسان ذکر شده، اما مهم‌ترین آنها بروز خشکسالی‌ها، محدود شدن منابع آب بالا دست و استفاده از آب برای مصارف کشاورزی است. نماینده مردم خرمشهر در مجلس با اشاره به این‌که حیات این تالاب در معرض نابودی کامل است، گفت: اکنون تالاب هورالعظیم در حال نابودی است و کسی به این منطقه منحصر به فرد توجهی نمی‌کند.

مصطفی مطورزاده با بیان این‌که در حال حاضر فقط حدود 60 درصد سطح تالاب هورالعظیم باقی‌مانده است، یادآور شد: کمبود آب مهم‌ترین عامل تهدیدکننده تالاب است.وی اظهار کرد: در چند سال اخیر مسیر‌های آب رودخانه کارون که به تالاب هویزه منتهی می‌شود مسدود شده که این امر خشک شدن قسمتی از تالاب را باعث شده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها