کارشناسان اقتصادی در گفتگو با «جام جم»

طی چند روز گذشته سخنگوی دولت در سخنانی اعلام کرد: رشد اقتصادی کشور امسال به 8درصد افزایش خواهد یافت .
کد خبر: ۲۲۳۲۹
ظهار نظر در شرایطی عنوان شد که نه تنها رئیس جمهور، سال گذشته در مجلس ، میانگین رشد اقتصادی در سال 81 را 4/6درصد (یعنی یک درصد کمتر از اظهار نظر اخیر سخنگوی دولت) اعلام کرده بود، بلکه وزیر اقتصاد و دارایی نیز اخیرا از اظهار نظر مستقیم در این ارتباط امتناع ورزید و حتی از کاهش رشد اقتصادی کشور با توجه به تاثیرات جنگ عراق و امریکا بر قیمت نفت ، ابراز نگرانی کرده بود. در این زمینه با چند تن از کارشناسان گفتگویی ترتیب دادیم :
ارتباط رشد اقتصادی کشور با قیمت نفت
دکتر مرتضی الله داد ، استاد دانشگاه در این زمینه گفت : صندوق بین المللی پول در تحقیقی نشان داده است که رشد اقتصادی کشورهای صادر کننده نفت به طور مستقیم با میزان درآمد نفتی این کشورها ارتباط دارد و گذشته ما هم نشان می دهد که در سالهایی که درآمد نفتی افزایش داشته است ، شاهد رشد اقتصادی بیشتری نیز بوده ایم . وی با تاکید بر رشد اقتصادی در سال 81 به خاطر افزایش درآمدهای نفتی افزود: امسال از آنجا که وضعیت جنگ در عراق به گونه ای است که احتمال پیروزی غرب و تسلط بر منابع نفتی عراق می رود ، افزایش سرمایه گذاری های جدید در نفت عراق که نهایتا تولید نفت را افزایش خواهد داد ، قابل تحقق خواهد بود. بعلاوه با از میان رفتن شرایط روانی جنگ که خود باعث افزایش قیمت نفت به بشکه ای 39دلار در ماه فوریه گذشته شده بود ، قطعا با چنین افزایش ، تولید از بین خواهد رفت . این کارشناس اقتصادی با اشاره به کاهش تقاضای کاذب و سقوط قیمت نفت گفت : بالطبع با چنین رخدادی ، درآمد ارزی ایران میانگین رشد اقتصادی در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش می یابد ؛ بنابراین پیش بینی سخنگوی دولت نه تنها شتابزده به نظر می رسد ، بلکه در عین حال اگر این رشد با سایر کشورها مقایسه می شود، نشانگر این است که رشد اقتصادی ما از مالزی هم سریع تر است . دکتر الله داد تاکید کرد: اصولا با توجه به شرایط روانی ناشی از جنگ با افزایش نرخ خدمات دولتی و افزایش نقدینگی در کشور ، قطعا اقتصاد کشور در سال جاری با تورمی بیش از آنچه سخنگوی دولت ذکر کرده است ، روبه رو خواهد بود.
مشکلات اقتصادی تشدید می شود
همچنین در ادامه ، نماینده مردم آبادان در مجلس ، مهمترین تاثیر جنگ عراق را بر اقتصاد ایران مربوط به بخش نفت دانست و افزود: طولانی شدن جنگ در عراق اثر تخریبی بر سایر بخشهای اقتصادی دارد. احمد میدری ادامه داد: هرچند تاثیرات روانی ناشی از ذخیره نفت در کوتاه مدت سبب افزایش قیمت این محصول شد ، اما به دلیل اعلام پایان جنگ ظرف چند روز آینده در حال حاضر شاهد روند نزولی قیمت آن هستیم . این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر این که در صورت طولانی شدن جنگ آثار ناخوشایندی در انتظار اقتصاد کشورمان خواهد بود، افزود: اگر جنگ بیش از 6ماه طول بکشد، با افزایش قیمت جهانی نفت مواجه می شویم که گرچه در ظاهر تاثیر مثبتی بر اقتصاد کشور دارد ، اما چون افزایش قیمت کالاهای وارداتی را به دنبال دارد ، در مجموع تاثیر آن منفی خواهد بود. وی همچنین گفت : در صورت تسلط امریکا بر چاههای نفت عراق ، کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با افت شدیدی در قیمت نفت به جهت افزایش عرضه آن در بازارهای جهانی روبه رو خواهند بود.
قنبری : رشد اقتصادی حداکثر 5/6 درصد خواهد بود
همچنین یک عضو کمیسیون برنامه ، بودجه و محاسبات مجلس در این خصوص به خبرنگار ما گفت : باتوجه به شرایط موجود اقتصادی و عدم بروز تغییرات و تحولات چشمگیر در عرصه اقتصادی کشور، به نظر می رسد اعلام رقم رشد 8درصدی برای اقتصاد ایران در سال 82 بعید باشد. دکتر علی قنبری افزود: حداکثر رشد اقتصادی امسال در کشور حدود 6 تا 5/6 درصد خواهد بود. وی در پاسخ به این پرسش که چه عواملی باعث تحقق نیافتن رشد 8درصدی در اقتصاد ایران است ، گفت : میزان بودجه سال جاری ، رشد اعتباری بخشهای اقتصادی و سرمایه گذاری قابل انتظار در 2بخش دولتی و خصوصی و میزان بیکاری و تورم همگی در عدم نیل به این رقم دخیل هستند. به گفته وی ، رشد اقتصادی به سیاست های کلان و تحولات ساختاری کشور مربوط می شود. وی تاکید کرد: باید سرمایه گذاری خارجی و بخش خصوصی توسعه یابند و رقابت نیز در عرصه اقتصادی افزایش یابد که با این اقدامات و در صورت تحولات کلی در دیدگاه های اقتصادی ، شاهد رشد اقتصادی بالاتری خواهیم بود. وی گفت : هم اکنون بجز کشور چین ، هیچ کشوری از رشد 8درصدی در اقتصاد برخوردار نیست و این رقم بالایی برای رشد اقتصادی محسوب می شود.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها