ضیائیان در گفت‌و‌گو با جام‌جم آنلاین:

سیل مرگبار نپال ربطی به ال‌نینو دارد؟

سیل مرگبار نپال
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی گفت: بارش سنگینی هنگام وقوع سیل در مرز نپال و چین وجود نداشته که بتوان آن را عامل این حادثه دانست، اما روند گرمایش زمین می‌تواند در ذوب تدریجی یخچال‌ها مؤثر باشد.
کد خبر: ۱۵۶۴۷۸۱
نویسنده هانا چراغی - جام‌جم آنلاین

به گزارش جام‌جم آنلاین، تصاویر فروپاشی یک یخچال طبیعی در ارتفاعات هیمالیا و سیلابی که پس از آن در مناطق مرزی نپال و چین به راه افتاد، بار دیگر زنگ خطر درباره پیامد‌های تغییرات اقلیمی را به صدا درآورده است.

یخچال‌های طبیعی یکی از مهم‌ترین ذخایر آب شیرین جهان به شمار می‌روند و افزایش دمای زمین در دهه‌های اخیر، روند ذوب آنها را سرعت بخشیده است. در چنین شرایطی، ناپایداری توده‌های یخی و ریزش ناگهانی آنها می‌تواند در کنار عوامل دیگر، زمینه‌ساز شکل‌گیری سیلاب‌های مخرب شود. همزمان، نام ال‌نینو نیز در بررسی بسیاری از رخداد‌های آب‌وهوایی مطرح می‌شود؛ پدیده‌ای اقیانوسی که با تغییر الگو‌های دما و بارش در نقاط مختلف جهان همراه است، اما نمی‌توان هر رخداد جوی را مستقیماً به آن نسبت داد.

 

سقوط یخچال از ارتفاع ۵۲۰۰ متری

صادق ضیائیان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی در گفت‌و‌گو با جام‌جم آنلاین درباره فروپاشی یخچال طبیعی در هیمالیا و سیل ناشی از آن اظهار کرد: این حادثه در مرز نپال و چین رخ داده و یخچال‌های طبیعی از ارتفاع بسیار زیادی سقوط کرده‌اند.

وی افزود: این یخچال‌ها در ارتفاع حدود ۵۲۰۰ متری قرار داشتند و حدود یک هزار متر سقوط کردند و به پایین‌دست رسیدند. پس از آن، سیلاب جاری شد و چند بند خاکی نیز شکست که این موضوع به حجم و شدت حادثه افزود.

 

بارش سنگین عامل حادثه نبود

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا با بیان اینکه هنگام وقوع این حادثه بارش سنگینی وجود نداشته است، گفت: بارش سنگینی وجود نداشته که بتوان آن را عامل این اتفاق دانست، اما روند گرمایش زمین می‌تواند در وقوع آن مؤثر باشد.

وی ادامه داد: با بررسی روند گرمایش زمین باید توجه داشته باشیم که همه اتفاقات را نمی‌توان به ال‌نینو نسبت داد. ال‌نینو پدیده‌ای است که در منطقه مشخصی رخ می‌دهد و آثار مستقیم یا ثانویه آن می‌تواند کشور‌های مختلفی را تحت تأثیر قرار دهد.

وی با اشاره به تأثیر ال‌نینو بر مناطق مختلف جهان توضیح داد: این پدیده بر کشور‌هایی مانند استرالیا، اندونزی و بخش‌هایی از آمریکا اثر مستقیم دارد. با وقوع ال‌نینو ممکن است در یک منطقه دما افزایش یابد و در منطقه‌ای دیگر شرایط متفاوتی ایجاد شود. برای مثال، در بخش‌هایی از شرق آسیا و شمال استرالیا ممکن است دما کاهش پیدا کند.

 

گرمایش زمین علت ذوب تدریجی یخچال‌هاست 

ضیائیان با بیان اینکه ال‌نینو به دلیل گستردگی اثرات خود می‌تواند تغییراتی در دمای کره زمین ایجاد کند، تصریح کرد: در مجموع، چون ال‌نینو بخش وسیعی از کره زمین را تحت تأثیر قرار می‌دهد، می‌تواند تا حدودی موجب افزایش دمای کره زمین شود، اما نمی‌توان گفت ال‌نینو عامل ذوب یخچال‌ها بوده است.

وی افزود: تغییرات اقلیمی و گرمایش کره زمین باعث شده است یخچال‌ها به‌تدریج ذوب شوند و زمینه برای وقوع چنین اتفاقاتی فراهم شود.

 

ال‌نینو به‌خودی‌خود سیل ایجاد نمی‌کند

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره ارتباط ال‌نینو با وقوع سیلاب نیز گفت: ال‌نینو در واقع با گرم شدن آب دریا در بخش استوایی اقیانوس آرام شکل می‌گیرد؛ بنابراین ال‌نینو به‌خودی‌خود موجب ایجاد سیل نمی‌شود و بیشتر آثار ثانویه‌ای در برخی مناطق دارد.

وی تأکید کرد: ال‌نینو بر کشور ما نیز اثر مستقیم ندارد. در سال‌های زیادی ال‌نینو وجود داشته، اما ایران با خشکسالی مواجه بوده است.

ضیائیان ادامه داد: در خوش‌بینانه‌ترین حالت، در حدود ۶۰ درصد مواقعی که ال‌نینو وجود داشته، در ایران شرایط ترسالی داشته‌ایم که آن هم فقط در پاییز بوده است. البته ترسالی به معنای ایجاد سیل نیست؛ بنابراین سیلاب می‌تواند علل و عوامل متعددی داشته باشد.

 

احتمال بارش بهتر از نیمه دوم آبان

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت بارش‌های پاییزی ایران نیز گفت: نقشه‌ها تا امروز وضعیت بارش پاییز را بهتر از میانگین بلندمدت نشان می‌دهند.

وی بیان کرد: احتمال زیادی وجود دارد که در بسیاری از مناطق، به‌ویژه حاشیه زاگرس، بارش مناسبی داشته باشیم. البته بر اساس پیش‌بینی‌های فعلی، احتمالاً از نیمه دوم آبان به بعد شرایط بارشی بهتری خواهیم داشت.

newsQrCode
ارسال نظرات

نیازمندی ها