جام خوراک

3 روش برای آزمایش سالم بودن چای

چای برای اکثر مردم جهان به‌ویژه ما ایرانی‌ها بهترین انتخاب به عنوان نوشیدنی گرم است، اولین گزینه برای رفع خستگی به شرطی که به قیمت به خطرانداختن سلامتی‌مان تمام نشود. متاسفانه چای در زمره مواد غذایی پر تقلب محسوب می‌شود. به دلیل تداوم در مصرف این نوشیدنی پر طرفدار، مواد شیمیایی که در فرآوری چای استفاده می‌شود، می‌تواند در طولانی‌مدت اثرات نامطلوبی بر سلامتی ما داشته باشد.
کد خبر: ۱۱۸۰۸۳۱

در بین ویژگی‌های حسی چای، رنگ آن از اهمیت بیشتری برای مصرف‌کننده برخوردار است و این ویژگی در ارزش‌گذاری و تعیین قیمت محصول نیز مهم تلقی می‌شود. بنابراین طبیعی است که بسیاری از سودجویان این ویژگی را تغییر داده تا بتوانند معایب محصول خود را بپوشانند. یکی از متداول‌ترین تقلبات در چای استفاده از مواد رنگ‌دهنده است. بسیاری از این رنگ‌های غیرمجاز مشکلات گوارشی شدیدی را در افراد مصرف‌کننده به مرور زمان ایجاد می‌کنند. شاید تاکنون احساس نفخ در دستگاه گوارش بعد از خوردن چای را تجربه کرده‌اید. طبق استاندارد ملی ایران به شماره 623، استفاده از هرگونه مواد افزودنی طبیعی یا مصنوعی مانند رنگ و مواد طعم‌دهنده و مواد شیرین‌کننده در تمامی مراحل تولید و بسته‌بندی چای سیاه غیرمجاز است. یکی از این مواد پودر تالک است که بیشتر در پودرهای آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود. متاسفانه رنگ‌های خوراکی غیرمجاز به وفور در دسترس متقلبان قرار دارد که برخی از آنها نظیر سه روش ساده برای تشخیص این تقلب در چای وجود دارد:

مقداری چای خشک را در لیوانی پر از آب سرد بریزید. در صورتی که بلافاصله آب تغییر رنگ دهد، حاکی از آن است که از رنگ‌های محلول در آب استفاده شده است. این تست را به‌ویژه در مورد چای‌های کیسه‌ای انجام دهید.

مقداری چای را بین انگشت شست و اشاره قرار داده و مالش دهید. چای‌های تقلبی سایه رنگی را روی دست شما به جای می‌گذارد.

کاغذی را خیس کنید و مقدار بسیار کمی از چای را روی آن بریزید. پس از گذشت چند دقیقه اگر نقاط قرمز و نارنجی روی سطح کاغذ مشاهده کنید به معنای وجود رنگ‌های خوراکی در چای است.
جالب است بدانید با یک کیلو چای اصل می‌توان 400تا500 فنجان چای تهیه کرد؛ حال آن‌که با افزودن رنگ این میزان به 800 تا هزار فنجان افزایش می‌یابد. در مورد کاربرد مواد طعم‌دهنده در چای‌های معطر، فهرست مواد مجاز در استاندارد ملی ایران به شماره 10242 موجود است که اکثر آنها از مواد طبیعی هستند.

دکتر مریم قادری قهفرخی

متخصص صنایع غذایی

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها