به گزارش جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری فرانسه تاباره واسکز پزشک متخصص بیماری های سرطانی در انتخابات ریاست جمهوری اخیر (نوامبر) اروگوئه حائز 53.6 درصد آرا شد تا یکبار دیگر پس از دوره 2005 تا 2010 میلادی سکان قدرت را در این کشور بعد از فردی به دست گیرد که گفته می شود متواضع، بخشنده و فقیرترین رییس جمهور جهان بود؛ رییس جمهوری که با پوششی کاملا ساده در میان شهروندان خود رفت و آمد می کرد و تصاویر خودروی آبی رنگ فولکس قدیمی او تا مدت ها بر صفحات بسیاری از نشریات جهان خودنمایی می کرد.
تاباره واسکز، برای اولین بار از حزب جبهه گسترده جانشین هم حزبی خود می شود.
دیلما روسف رییس جمهور برزیل موسوم به «بانوی آهنین»، رائول کاسترو رییس جمهور کوبا و برادر فیدل کاسترو رهبر کوبا و همچنین تعدادی از سران کشورهای آمریکای لاتین در این مراسم حضور داشتند.
موخیکا 80 ساله که از پروتوکل های رایج و تشریفات دست و پاگیر گریزان است، در 20 می 1935 به دنیا آمد. مادر او ایتالیایی و پدرش باسکی است. او ریاضت را از زندگی خود آغاز کرد و توانست دستاوردهای اقتصادی شایان توجهی را در کشورش حاصل کند.
فقیرترین رییس جمهور جهان از انقلابیون قدیمی آمریکای لاتین است و 14 سال از عمرش را (طی سال های1973تا 1985) در زندان رژیم وقت گذراند.
او از چریک های انقلابی سابق است و جای 6 گلوله روی بدنش حک شده است.
چریک سابق ضد امپریالیست در حالی سمت خود را تحویل می دهد که به یک سمبل و نماد جهانی در پشت پازدن به تشریفات و تجمل گرایی تبدیل شده است.
حتی زندانی که بهترین سال های موخیکا در ان سپری شد اکنون به یکی از مهترین مراکز تجاری اوروگوئه مبدل شده است.
موخیکا فقط چریک یا حتی رییس جمهور نیست و پیش از اینها، بسیاری او را فیلسوفی می دانند که نگرش متفاوت او به جهان، از سبک زندگی شخصی و خبر ساز او فراتر رفته و علاوه بر تاثیر رویکردهای اجتماعی و اقتصادی او در وضعیت معیشتی مردم کشورش از او چهره ای جهانی نیز ساخته و نام او مرزها را درنوردیده است.
وی به تعمیق سیاست های اجتماعی معتقد است. او بر این باور است که همواره بین خودخواهی افراد و حس همبستگی اجتماعی تنازع و نبردی در جریان است و این دوگانگی تنها زمانی می تواند موتور محرک فعالیت های اجتماعی باشد که این دو (خودخواهی و همبستگی اجتماعی) به شکل متناسبی ترکیب و در کانال درستی هدایت شود.
خیلی ها سبک زندگی او را سورئالیستی می دانند اما این کیفیت از زندگی برای اوروگوئه ای ها کاملا عینی و قابل لمس است.
خوزه در حومه مونته ویدئو در مزرعه کوچکی زندگی می کند و کارش کاشت گل است. او از 1987 تا کنون فولکس واگن قدیمی خود را به دور از تجملات رایج سران جهان سوار می شود.
موخیکا عبارت های مشهوری نیز دارد که از سبک زندگی و نگاه متفاوت او به جهان و مقوله قدرت حکایت دارد. به عنوان مثال، این عبارت های موخیکا را بسیاری از طرفداران او در محافل تکرار می کنند: قدرت، شخصیت افراد را عوض نمی کند، بلکه آن را فاش می کند.
وی در یکی از سخنرانی های خود گفته است: مرا فقیرترین رئیس جمهوری میخوانند، ولی من احساس فقر نمیکنم. کسانی فقیر هستند که فقط برای ادامه زندگی گرانقیمتشان تلاش میکنند، و همیشه حرص داشتن مال بیشتر را میزنند. برای من مسأله اصلی آزادی است. اگر اموال زیادی نداشته باشید، لازم نیست همه عمرتان برای حفظ آن مثل برده کار کنید.
مراسم خداحافظی پپه 6 ساعت طول کشید و پرچم اوروگوئه در مراسم تودیع به او اهدا شد.
چند رییس جمهور آمریکای لاتین، خوان کارلوس پادشاه سابق اسپانیا و هیات هایی از سرتاسر جهان در مراسم تودیع موخیکا حضور داشتند.
او گفت که خیلی احتمال بازگشتش به قدرت کم است. با این حال، موخیکا مجددا به عضویت مجلس سنای کشورش درآمده است. او هنگام واگذار کردن پست ریاست جمهوری با لحنی اندوهناک گفت: من نمی روم بلکه به مقصد می رسم...تنها زمانی خواهم رفت که نفس های آخرم را بکشم... ای مردم! هر کجا باشید همواره با شما خواهم بود...از شما مردم عزیزم سپاسگذارم.
در خداحافظی موخیکا، جمع انبوهی از طرفداران وی در حالی که ماسک صورتک خود موخیکا را زده بودند و خبرنگارانی از کشورهای مختلف دنیا حضور داشتند.
وی در سخنرانی پایانی خود از مردم تشکر کرد و گفت که مردمش او را در شرایطی که احساس تنهایی می کرده رها نکرده اند. این بار، گفته های خوزه بر خلاف عادت او به سخنرانی های طولانی، کوتاه و مکتوب بود.
موخیکا احساس خود را به مردم اوروگوئه این گونه بیان کرد: شک نکنید که اگر دو زندگی می داشتم آن را به طور کامل در صحنه نبرد برای شما صرف می کردم. این بهترین لحظات زندگی من با شما بود. زندگی هدیه ای است که انسان حاضر است به خاطر آن از همه چیز بگذرد، ولی کار و نبرد به خاطر مردم فراتر از زندگی است.
او درهای کاخ ریاست جمهوری اوروگوئه را به روی بی خانمان ها باز کرده بود و 90 درصد حقوق ماهانه خود را به مستمندان می بخشید و به همین علت، خوسیه را بسیاری از رسانه ها با نام «رییس جمهور فقرا» نیز یاد می کردند.
خوزه موخیکا در فاصله سال های 2005 تا 2008 وزیر «ثروت های دامی، زراعی و آبزیان» بود و در 20 مارس 2010 به ریاست جمهوری کشورش برگزیده شد.
خوزه در حالی فقیرترین رییس جمهور جهان توصیف شده است که مردم کشورش از حیث کیفیت زندگی رتبه چهل و هشتم جهان را دارا هستند. همچنین درآمد سرانه اروگوئه ای ها از تمام کشورهای آمریکای لاتین بالاتر است.
سازمان شفافیت بینالملل (Transparency International) کشور فقیرترین رییس جمهور جهان را یکی از سالمترین کشورهای قاره آمریکا (از حیث شاخص های سلامت اقتصادی) دانسته است.
مردم اوروگوئه به خوزه موخیکا «پپه» می گویند.
ال پاییس اسپانیا می نویسد: موخیکا در سنا به عنوان یک سیاستمدار محبوب و پرطرفدار، وزن سنگینی در تصمیمات دولت آینده خواهد داشت. او همچنین ریاست جنبش مشارکت مردمی در جبهه گسترده و رهبری یک گروه مهم پارلمانی را عهده دار خواهد بود.
لوییس آلماگرو وزیر خارجه موخیکا می گوید: خوزه محبوبترین نامزد برای احراز سمت دبیرکلی سازمان کشورهای قاره آمریکا است. رییس جمهور فقرا توانسته است به کشور 3.4 میلیون نفری خود وزن قابل ملاحظه ای در عرصه بین المللی بدهد و سرزمین رودخانه ها را بین دو غول آمریکای لاتین یعنی برزیل و آرژانتین جایگاهی ویژه ببخشد.
اوروگوئه همچنین در پی آن است که به لطف محبوبیت بین المللی موخیکا تبدیل به یک عضو غیر دایم شورای امنیت شود.
کشوری که 3.4 میلیون نفر جمعیت دارد، اکنون جایگاه بالایی در صحنه بین المللی یافته و پر از خبرنگارانی شده است که در پی کشف سبک زندگی موخیکا به این کشور سفر کرده اند.
خانم لوسیا توپولانسکی، همسر خوزه موخیکا نیز چریک سابق، همرزم او و حالا سناتور است.
موخیکا تصمیم دارد یک مدرسه مهارت های کشاورزی برای جوانان کم درآمد در مجاورت منزل شخصی خود افتتاح کند.
باراک اوباما رییس جمهور آمریکا، میخائیل گورباچف رییس جمهور اسبق شوروی، میچل باچلت رییس جمهور شیلی، خوان مانوئل سانتوس و فیدل کاسترو رهبرانی جهانی بودند که از او به نیکی یاد کردند و هنرمندانی مثل خواکین سابینا، ریکی مارتین آندرس کالامارو، امیر کاستاریکا و گروه آئرو اسمیت وی را ستوده اند.
جانشین خوزه موخیکا هر که باشد از این به بعد روزهای دشواری را پیش رو خواهد داشت. رییس جمهوری بعدی اوروگوئه خوب می داند که اوروگوئه فعلی، کشور 6 سال پیش نیست و سطح انتظارات جامعه می تواند هر لحظه حیات سیاسی میراثداران خوزه را تهدید کند.
این همان واقعیتی است که همسر موخیکا نیز بر زبان آورده و گفته است: چند ماه پیش به پپه گفتم تو زندگی را برای هر رییس جمهوری که در انتخابات بعدی بیاید، دشوار کرده ای.
جام جم آنلاین– جواد ارشادی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت
واقعا هستن ااانسانهای كه از یك گروه كمونیست با روش علی (ع) زندگی كنن.اینها تو مكتب چگوارا رشد كردن
نه با حرف های بیخودی نه سهم خواهی از انقلاب اگر قرار به سهم باشه تمام انقلاب سهم همین مردم