در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد

سفر راهبردی امیر قطر به ایران

قطر به عنوان یکی از کشورهای تاثیر گذار عضو شورای همکاری خلیج فارس رابطه کاملا راهبردی با ایران دارد، زیرا دوحه در تعدیل رفتار تهاجمی برخی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نسبت به ایران نقش مثبتی ایفا کرده است.
قطر به عنوان یکی از کشورهای تاثیر گذار عضو شورای همکاری خلیج فارس رابطه کاملا راهبردی با ایران دارد، زیرا دوحه در تعدیل رفتار تهاجمی برخی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نسبت به ایران نقش مثبتی ایفا کرده است.
کد خبر: ۱۴۹۴۱۹۹
نویسنده حسن هانی‌ زاده - کارشناس جهان عرب

سفر شیخ تمیم بن حمد آل‌ثانی، امیر قطر به تهران که دومین سفر وی در سال‌جاری به ایران تلقی می‌شود از چند زاویه قابل تجزیه و تحلیل است. سفر خرداد سال‌جاری امیر قطر به تهران صرفا برای شرکت در مراسم تشییع پیکر پاک شهید آیت‌ا... ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران بود .

اما سفر روز ‌چهارشنبه امیر قطر به تهران به‌دلیل شرایط منطقه و جهانی به‌ویژه طرح اخیر دونالد ترامپ برای اخراج اهالی غزه از اهمیت بالایی برخوردار است. قطر به‌عنوان یکی از کشورهای تأثیرگذار عضو شورای همکاری خلیج‌فارس رابطه کاملا راهبردی با ایران دارد، زیرا دوحه در تعدیل رفتار تهاجمی برخی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس نسبت به ایران نقش مثبتی ایفا کرده است. ایران نیز علاوه بر منافع مشترکی که با قطر در حوزه تولید گاز مشترک خلیج‌فارس از‌جمله حوزه‌های نفت و گاز مدرس و سلمان دارد در سخت‌ترین شرایط در کنار دولت و ملت قطر قرار داشته است.

قطر بارها از سوی برخی کشورهای عرب منطقه مورد تهدید جدی و محاصره زمینی، هوایی و دریایی قرار گرفت اما ایران صادقانه مرزهای هوایی و دریایی خود را روی دوحه گشود. این روابط به‌رغم متغیرهای جهانی و منطقه‌ای هیچ‌گاه تحت‌تأثیر قرار نگرفته است، زیرا مقامات دو کشور همواره گفتمانی صادقانه و صریح با یکدیگر درخصوص رخدادهای جهان و منطقه دارند.

قطر به‌دلیل ارتباط گسترده با غرب همواره نقش مثبتی در حل برخی اختلافات بین ایران و کشورهای اروپایی داشته و بخشی از توافق‌های به‌عمل آمده مرهون تلاش‌های دولت قطر بوده است. اکنون با توجه به شرایط منطقه از‌جمله طرح دونالد ترامپ برای اخراج اهالی غزه، اعمال تحریم‌های حداکثری علیه ایران از سوی رئیس‌جمهور آمریکا، اوضاع لبنان و سوریه، این سفر می‌تواند به حل بسیاری از بحران‌ها کمک کند.

همچنین دیدار قریب‌الوقوع دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در جده و احتمال پایان جنگ روسیه و اوکراین موجب شده تا امیر قطر برای رایزنی با مقامات ایرانی پیرامون این موضوع به تهران سفر کند.

یکی دیگر از موضوعات مهم در دستور کار امیر قطر در سفر به تهران مناسبات آینده تهران و دمشق است. از آنجا که حاکمیت جدید سوریه از یک‌سو به‌کلی روابط خود را با ایران قطع کرده و از سوی دیگر هیات‌حاکمه سوریه با قطر و ترکیه مناسبات مستحکمی دارد، لذا قطر می‌تواند مناسبات ایران و سوریه را براساس شاکله جدید این کشور ترمیم کند.

قطر یکی از کشورهایی است که در پیروزی هیات تحریرالشام بر دولت بشار اسد نقش داشته که قطعا این نقش با سیاست‌های ایران و محور مقاومت در تعارض است.

تلقی دولت قطر این است که ایران نقش مهمی در تقویت محور مقاومت دارد و رفتار حاکمیت جدید سوریه در تقابل با مقاومت لبنان است لذا دوحه قصد دارد تا رفتار تهاجمی دولت جدید سوریه را نسبت به ایران و محور مقاومت تغییر دهد.

از سوی دیگر موضوع اخراج مردم غزه به خارج از اراضی اشغالی به شکل‌گیری یک جبهه منطقه‌ای علیه سیاست‌های دونالد ترامپ منجر شده که ایران می‌تواند حلقه مهم این جبهه تلقی شود.‌

ظرفیت ایران برای تقابل با طرح‌های غیرمنطقی آمریکا بسیار بالاست و لذا کشورهای عرب منطقه نیازمند بهره‌گیری از این ظرفیت برای خنثی‌سازی طرح اخراج اهالی غزه به خارج هستند.

سران کشورهای عضو اتحادیه عرب قرار است در اسفند ماه جاری برای اتخاذ یک سلسله‌مواضع مشترک پیرامون طرح دونالد ترامپ در قاهره تشکیل جلسه دهند و قطر تمایل دارد تا از نفوذ ایران برای تقویت این مواضع استفاده کند. مجموعه این رخدادها و نیز احتمال میانجیگری قطر بین ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا حداقل برای کاهش تنش‌های پیش آمده، این سفر را در مقیاسی وسیع در مدار توجه رسانه‌های بین‌المللی قرار داده است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها