هرسال شبکه های تلویزیونی برای ایام محرم ، برنامه های نمایشی مختلفی را تدارک می دیدند ؛ اما امسال فقط یک سریال تلویزیونی با حال و هوای این ایام با نام غریبانه از شبکه تهران به روی آنتن رفت که با استقبال خوب مخاطبان روبرو شد.
کد خبر: ۵۹۴۱۷
ایام محرم ، ماه رمضان و عید نوروز، عرصه رقابت شبکه های تلویزیونی برای ساخت برنامه های مناسبتی است. در سال 1381 پخش سریال شب دهم در ایام محرم که با نوروز همزمان شده بود ، توجه بسیاری را به خود معطوف کرد. از آن زمان به بعد ، موج تولید سریال های مناسبتی سبب شد تا در میان شبکه های مختلف ، رقابتی جدید شکل بگیرد.شبکه یک سیما امسال برنامه ای برای ماه محرم نداشت. مهدی فرجی مدیر گروه فیلم و سریال این شبکه درباره تولید نشدن سریالی برای این روزها می گوید: امسال تلاش کردیم تا فیلم خوبی برای ایام محرم تولید کنیم. پیش بینی بودجه هم شد ، اما فیلمنامه مناسبی آماده نشد. به همین دلیل این کار را به سال آینده موکول کردیم و احتمالا از خردادماه تولید این سریال را آغاز خواهیم کرد.به گفته او ، امسال همه شبکه ها گرفتار مساله فیلمنامه شدند. او می گوید: ویژگی مهم فیلمنامه مناسب این ایام آن است که در کنار دارا بودن مولفه های جذاب داستانی ، از مولفه های محرم هم استفاده کند البته این استفاده نباید سطحی باشد بلکه باید به شکلی عمیق پیام های عاشورا را در دل داستان بگنجاند.
نگاه ریشه دار
فریدون فرهودی ، فیلمنامه نویسی است که محرم سال گذشته سریال وارث براساس فیلمنامه او مقابل دوربین کاظم بلوچی رفت. فرهودی به پیشینه نگارش فیلمنامه این سریال اشاره می کند و می گوید: فیلمنامه وارث نوشته یکی از همکارانم بود که حال و هوای مناسبتی نداشت اما بنا به تصمیم مسوولان شبکه قرار شد با تغییراتی به اثری مناسب این ایام تبدیل شود. حال اگر همین اثر را ملاک بگیریم ، می بینیم که نیاز به تغییر سازوکار در زمینه ساخت این سریال ها وجود دارد. به گفته فرهودی ، آثار مناسبتی به دلیل تبدیل شدن به فعالیت روتین شبکه ها سال به سال ضعیف تر می شدند به همین دلیل ، اتفاق امسال را باید به فال نیک گرفت . این فیلمنامه نویس معتقد است : نوشتن درباره رویدادهایی همچون ماه رمضان و ماه محرم که تعریف مشخصی در ذهن مردم دارد کار بسیار سختی است اما برای جذاب تر شدن کار باید گوشه های کشف نشده را پیدا کرد و با نگاهی عمیق و ریشه دار به سراغ چنین سوژه هایی رفت.
نیاز مردم
فرجی معتقد است : اگر تمامی شبکه ها در چنین ایامی سریال تولید کنند ، ممکن است به فرهنگ معنوی جامعه لطمه وارد شود و مردم فرصت کمتری برای شرکت در عزاداری ها داشته باشند.اما به اعتقاد فرهودی آنچه که باعث می شود تا شبکه ها در چنین ایامی به سراغ تولید چنین آثاری بروند این است که مردم در این ایام نیاز به تماشای آثار نمایشی برای سرگرمی دارند. به اعتقاد او مردم در این ایام نمی توانند فقط بیننده سخنرانی باشند. به همین دلیل شبکه ها هرکدام تلاش می کنند تا اثری نمایشی را ارائه دهند.او پیشنهاد می کند تا مسوولان علاوه بر تلاش برای دعوت از فیلمسازان صاحب نظر در ساخت این آثار از آنها در برنامه ریزی های خود نیز استفاده کنند. به نظر می رسد مسوولان شبکه ها تلاش می کنند تا با حذف تعجیل در ساخت این آثار ، عنصر زمان که همیشه گلوگاه سختی در زمینه تولید این نوع آثار بوده را به عاملی غیر مزاحم برای برنامه سازان تبدیل کنند. مسلما می توان نتیجه این برنامه ریزی ها را در آینده ای نه چندان دور در تلویزیون دید.