شهرها و جاذبه ها

قلعه ای در دل سنگ

در کوه‌های روستای گویجه قلعه مراغه، قلعه‌ای حجاری شده از سنگ وجود دارد که یادگاری از هزاره اول قبل از میلاد مسیح است و احتمال می‌رود علت نام‌گذاری آن از سنگ‌های طبیعی سبز مایل به آبی‌رنگ در ضلع شمالی قلعه گرفته شده باشد. این قلعه بخش‌های مختلفی دارد که در زمان‌های کهن احتمال می‌رود بیشترین کاربرد آن بعد از دوران اورارتویان به عنوان یک دژ دفاعی و نظامی بوده است.
کد خبر: ۴۳۸۵۴۱

به گزارش ایرنا، این قلعه در ضلع شرقی ارتفاعات کوه‌های گویجه قلعه واقع شده و صخره‌های طبیعی دارد و از نادرترین قلعه‌های تاریخی آذربایجان شرقی با معماری صخره‌ای محسوب می‌شود. گویجه قلعه کاملا در دل کوه حجاری شده به طوری که محوطه آن روی صفحه‌ای از سنگ قرار گرفته و دارای قسمت‌های مختلف شامل آب‌انبار، راه پله‌های دسترسی، سکوهای اقامت دخمه و تالار اصلی بوده و هم‌اکنون هم این بخش‌ها قابل رویت است.

از ویژگی‌های منحصر به فرد این قلعه، مورد استفاده قرار گرفتن آن در دوران مختلف تاریخ بویژه دوره میانی اسلامی بوده که در این دوران ابنیه و متعلقاتی نیز به آن اضافه شده و گورستان مربوط به دوره سلجوقی واقع در ضلع جنوب شرقی قلعه از جمله ابنیه‌ اضافه شده بعد از احداث این قلعه است.

این قلعه طبقات مختلفی به شکل سکو دارد که به صورت طبقات سنگی از صخره‌های خود قلعه حجاری شده و 30 پله 30 سانتی‌متری آن نیز توسط حجاران آن زمان از صخره‌های خود قلعه برای اتصال و دسترسی به طبقات فوقانی دارای شیب‌های تند حجاری شده است. گویجه قلعه دارای سکوهایی بیرون قلعه و مشرف به مناظر اطراف و چشم‌انداز طبیعی است و چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند. این قلعه آب‌انبار بسیار زیبایی را در دل خود از صخره‌های حجاری شده جا داده است و هم‌اکنون نیز در آن آب ذخیره می‌شود. این آب‌انبار به صورت ماهرانه‌ای در دل صخره‌ای در ابعاد 4 در 6 متر با سقف قوسی مانند حجاری شده و در ضلع شمالی تالار قلعه قرار گرفته است.

به گفته مدیرکل اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان شرقی در گویجه قلعه فعلا آثار خطی مشاهده نشده است و این قلعه بعد از دوران اورارتویان در سایر ادوار تاریخ بویژه در قرون میانی اسلامی مورد استفاده قرار می‌گرفت. تراب محمدی می‌گوید: در دوره میانه اسلامی الحاقاتی از جمله سکونتگاه‌ها، جایگاه سربازان و گورستان‌ها به بنای اصلی قلعه اضافه شده است. قلعه تاریخی گویجه قلعه در 45 کیلومتری جنوب‌شرقی مراغه و در دهستان قوری چای بخش سراجوی این شهرستان واقع شده و سال 1382 به شماره 10471 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

شهرستان مراغه با حدود 570 اثر تاریخی و تپه‌های شناسایی شده جزو 10 شهر دارای بافت غنی تاریخی و فرهنگی در کشور محسوب می‌شود که حدود 200 اثر تاریخی این شهرستان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

این شهرستان با 250 هزار نفر جمعیت در 147 کیلومتری جنوب تبریز مرکز آذربایجان شرقی واقع است.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها