
در بخش عوامل انسانی یکی از مواردی که همواره بناهای تاریخی را در معرض آسیب قرار میدهند عملیاتهای عمرانی است که چنانچه با کار کارشناسی و علمی همراه نباشد موجب تخریب بناهای میراثی و تاریخی میشود.
شهر تاریخی بیشاپور نیز ازجمله این بناهاست که امروزه عملیات لولهگذاری آب به عنوان یکی از تهدیدات جدی فرسایش و تخریب، پیش روی بیشاپور قرار گرفته است.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون در این خصوص معتقد است: منطقه تنگ چوگان با داشتن شش نقش برجسته منحصر به فرد دوران ساسانی و وجود قلعه دختر و همچنین مشرف بودن این تنگه باستانی به مجموعه باستانی بیشاپور، به عنوان یکی از مناطق بسیار حساس تاریخی در ایران محسوب میشود، اما با وجود این همه حساسیت تاریخی، طی سالهای گذشته، تهدیدهای متعددی را به چشم دیده که هر کدام از آنها تاثیرات نامطلوبی در شاخصهای تاریخی محوطه بر جای گذاشته است.
محسن عباسپور افزود: عمدهترین این تهدیدها هم ناشی از عبور خطول انتقال نیرو و همچنین راهسازی بوده که مصادیق متعدد از تخریبها را از خود بر جای گذاشتهاند.
وی اظهار کرد: احداث پل فلزی روی رودخانه شاهپور منجر به از بین رفتن یک بند باستانی مربوط به انتقال آب به معبد آناهیتا شد و همچنین عبور تاسیسات آب از کانال روباز آب به سمت کازرون تخریب برخی آثار موجود در قسمتهای شمالی شهر باستانی بیشاپور را به همراه داشته است.
عباسپور افزود: علاوه بر این جادهسازی اخیری که در قسمت شمالی تنگ چوگان در دستور کار دستگاههای اجرایی قرار گرفته ازجمله تهدیدهایی بودند که طی سالیان گذشته مقابل دیدگان مسوولان و کارشناسان میراث فرهنگی و با فشارهای متعدد دستگاههای اجرایی دنبال شده است.وی تصریح کرد: از گذشته 3 خط انتقال آب، آب چشمه ساسان را به نقاط دیگر منتقل میکردند.
اولین آنها آبی بود که روی نقوش برجسته تنگ چوگان حرکت کرده و آسیبهایی را به نقوش وارد آورده بود و سال 45 توسط دکتر سرفراز تغییر مسیر داد و با استفاده از لولههای دفنی، این آب به روستاهای پایین دست بیشاپور منتقل شد.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
محمود قماطی، نائبرئیس شورای سیاسی حزبالله در گفتوگوی اختصاصی با «جامجم»:
صریح و بیپرده با علیرضا خانی عضو سابق هیأت مدیره استقلال
داود فتحعلیبیگی معتقد است اقتباس از یک متن باید بهگونهای باشد که با فرهنگ بومی ما سازگاری پیدا کند